Apácák rabolnak ki egy bankot - GranCanada Odabent ismerős klippremier

Apácák rabolnak ki egy bankot - GranCanada Odabent ismerős klippremier

Pénteken jelent meg a GranCanada zenekar új lemeze a Szemben a Nap. A nyolc számos albumot március negyedikén a Magyar Zene Házában be is mutatja a zenekar, de mielőtt ez megtörténne még kaptunk egy videót a lemez egyik legpörgősebb dalához. 
 

„Amikor felvettük az albumot rögtön utána elkezdtünk azon gondolkozni, hogy melyik dalokhoz tudunk elképzelni klipet. Két szám járt a fejünkben, amit el is küldtünk Szőke Barnának, akinek a munkáit régóta követjük és szeretjük. Barna egyből inspirációkkal kezdett minket bombázni, hogy mit tud elképzelni az Odabent ismerős hogyan lenne izgalmas képileg. Onnantól pedig nagyon természetesen alakult a közös munka.” – meséli Tóth Tamás gitáros arról, hogy lett a GranCanada első valódi, nagy stábbal forgott klipjéhez kiválasztva a dal.

 


 

„Pár évvel ezelőtt az Egyesült Államokban (hol máshol?) történt egy bizarr, ugyanakkor vicces eset. Két apáca kirabolt egy bankot. Az végül nem derült ki, hogy valóban apácák voltak, vagy csak beöltöztek annak, mert nem sikerült őket elkapni. Ez a szituáció, megspékelve egy nagy adag abszurditással, adta a klip alap koncepcióját. Rég meg szerettem volna valósítani ezt az ötletet, és mikor a zenekar megkeresett a dallal, azt éreztem, hogy a dal mondanivalója, több ponton is kapcsolódik egy ilyen fura szituációhoz. Végül a zenekarnak bejött az ötlet, így belevágtunk!” – ezt már a klipet író és rendező, sokaknak a The Qualitons gitárosaként is ismerős Szőke Barna teszi hozzá.

 

https://youtu.be/nref5K199Nk

 

A klip több szempontból is nagyon különleges mérföldkő a zenekar életében, nem csak ez az első, hogy egy ekkora stábbal tudtak együtt dolgozni, de az eddigi mozgóképes vizualitásért felelős Balsay Dorina most a kamera másik oldalára került.

„Sosem dolgoztunk még ekkora stábbal, az eddigi videóink mindig önerőből megoldott, házon belüli klipek voltak, érdekes volt belecsöppenni egy professzionális forgatásba. A csapat ezért mindent megtett, Barna mellett nagyon sokat köszönhetünk Becsey Kristófnak, aki a klip felvételeit intézte, ő korábban a Rossz Versek operatőre is volt, egy nagyon profi emberről van szó. Ugyanez elmondható Farkas Clararól, aki a díszletért, a látványért volt felelős, de a Cineast csapatnak, főként Salvatore Giulianonak is rengeteget köszönhetünk. Nélkülük ez a videó biztosan nem tudott volna elkészülni, illetve nem telt volna ennyire jó hangulatban a forgatás, ami szerintünk visszaköszön a végeredményen is.” – mondja a másik főszereplő apáca Varga Zsófi a közös munkáról.

Zsófi és Dorina, nagyon karakteres apácák lettek, de Szatmári Elemér, aki Barna munkáinak már-már egy karakterjegye, erős keretet ad a sztorinak, ahogy Farkasné Tóth Erzsébet, aki egészen véletlenül került élete első forgatására is rengeteget tett hozzá az egészhez. Az összes statisztával együtt, nem tudunk elég hálásak lenni nekik a munkájukért. Főleg úgy, hogy nem nagyon volt hibázási lehetőség, az egész klip 16 mm-es filmre forgott, így minden, ami látható maximum három próbából valósult meg, ami egy külön izgalom volt. A szereplők viszont annyira összeszedettek voltak, hogy a végére több filmük maradt, mint számoltuk, nem volt stressz, hogy elfogy-e a nyersanyag.” – teszi hozzá a klipben az apácáktól ájultan elterülő Kuklis Péter, a zenekar dobosa.

Március negyedikén a Magyar Zene Háza színpadán ugyan apácák és fegyverek nem lesznek, de biztosan elhangzik majd a dal teljes verziója, ahol a GranCanada bemutatja az új nagylemezét. A Szemben a Nap estjén a Nunki Bay Starship lesz a másik fellépő.