Art Market Budapest 2020

Art Market Budapest 2020

Nemzetközi kortárs művészeti vásár2020. október 22–25., Millenáris Park

Idén 10. alkalommal kerül megrendezésre az Art Market Budapest 2020 – nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, amelynek a Millenáris Park ad otthont, 4 napon keresztül, október 22. és 25. között. A vásár – a kialakult helyzet okán – kiemelt figyelmet fordít a hazai képzőművészet támogatására, emellett persze a műélvező közönség magas színvonalú kiszolgálása a cél, aminek a szervezők számos kiállítással, kiállítóval és színes programokkal igyekeznek eleget tenni.
Főkép: Incze Mózes - Sisak
 
Az Art Market Budapest 2011-ben jött létre, ami egy nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, ahová eddig 5 kontinens több mint 40 országából érkeztek kiállítók. A vásár kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait, olyan friss művészeti inspirációkra épít, amelyek épp annyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a posztkommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából.
 
 
Miről szól?
Közép- és Kelet-Európa első számú és Európa egyik népszerű nemzetközi kortárs képzőművészeti vására természetesen – ahogy neve is mutatja – elsősorban a kortárs képző- és fotóművészetről szól. Az alkotásról szól, az alkotóról szól. A befogadásról.
 
Kredit: Bukta Imre
 
Kinek szól?
Mindenkinek. Akit érdekel. Az erre kíváncsi látogatóknak, a műértő és műélvező közönségnek. A művészet szerelmeseinek. Neked.
 
 
Mikor lesz?
A már 10. alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest 2020-as programja október 22-én, csütörtökön startol, és október 25-én, vasárnap zárul. Tehát több mint egy teljes hétvége áll rendelkezésünkre, hogy ellátogassunk a vásárra.
 
 
Hol lesz?
Budapest legfontosabb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárának helyszíne a Millenáris Park.
 
Kredit: Mészáros László
 
Mi a cél?
A 2020-as Art Market Budapest – a közönség magas színvonalú kiszolgálása mellett – kiemelt figyelmet fordít a képzőművészet támogatására: Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti kiállításán ezúttal elsősorban a vírusválság által sújtott hazai képzőművészeti élet támogatása kerül a középpontba, a szervezők megteremtik a lehetőségét annak, hogy a művészet szerelmesei jelenlétükkel és vásárlásaikkal is kifejezhessék szimpátiájukat és támogató szándékukat. A hazai galériák példátlanul széles körére, a magyarországi művészeti szereplők elkötelezett szerepvállalására épülő példaértékűen széles szakmai együttműködés és az azt kiegészítő, elsősorban regionális nemzetközi válogatás teszi feledhetetlen művészeti élménnyé az Art Market Budapest idei eseményét.
 
 
Mi lesz a program?
Az idei Art Market Budapest is színes programsorozattal várja látogatóit:
 
Kredit: Ezer Ákos
 
 
BE.MORE.CONTEMPORARY.
A rendhagyó köztéri művészeti kiállítás a JCDecaux és az Art Market Budapest együttműködésében kerül megrendezésre: 2020 októberében a JCDecaux által biztosított hirdetési felületeken az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár szakmai közreműködésével kortárs műalkotásokról készült nagyméretű fotók jelennek meg Budapest központi terein, forgalmas tömegközlekedési csomópontjaiban. Az így létrejövő különleges köztéri kiállítás rendkívüli intenzitással és hatékonysággal teremt kapcsolatot a kortárs képzőművészet és a széles közönség között.
 
INSIDE ART
Szakmai személyiségek részvételével nemzetközi műtárgypiaci konferencia ad bepillantást a művészeti piac aktualitásaiba, az annak jelenét és jövőjét formáló trendekbe – online előadások és panelbeszélgetések segítségével.
 
30 FREE
Az Art Market Budapest kezdeményezésére és szervezésében a vásár kísérőeseményeként minden évben valamely kiemelt téma köré rendezve művészeti program jön létre Budapesten: idén az egykori szocialista blokk alkotói és művészeti szakemberek bevonásával emlékezik meg a kelet-európai politikai és társadalmi rendszerváltás 30. évfordulójáról és az 1989-90-ben lezajlott rendszerváltás művészeti hátteréről.
 
STANDBY
A kiállítás a COVID19 járvány miatt korlátozott lehetőséghez jutó alkotók munkáira igyekszik felhívni a figyelmet, és fejet kíván hajtani az egészségügy dolgozói előtt.
 
Biztonsági intézkedések
Jelenleg kiemelten fontos a biztonság: a 2020-as Art Market Budapesten a járványügyi előírásokkal összhangban a szükséges biztonsági intézkedések bevezetése és betartatása elengedhetetlen. A szervezők a művészeti kiállításokra vonatkozó iránymutatásoknak és a CAFe Budapest Fesztivál által részletesen kidolgozott protokollnak megfelelően, a már tapasztalatot szerzett hazai és külföldi művészeti intézményekkel konzultálva rendkívül szigorú eljárásrendet alakítanak ki annak érdekében, hogy az Art Market Budapest idején a Millenáris erre különösen alkalmas kiállítótere a színvonalas kultúrafogyasztás legbiztonságosabb helyszíne legyen Budapesten. (X)
 
 
További információ:
www.artmarketbudapest.hu
www.facebook.com/ArtMarketBudapest
www.instagram.com/ArtMarketBudapest
 
Jegyek:
www.cafebudapestfest.hu