AUTOPILOT: Dalok a végtelenített pillanatból

AUTOPILOT: Dalok a végtelenített pillanatból

A XXI. századi jóléti ember “népbetegsége” a depresszió és a szorongás ihlette a négytagú budapesti progrock-postrock formáció legújabb anyagát.
 
“A szorongás egyszerre érvényteleníti a múltat és a jövőt, nem marad más mint mindig az adott pillanatot túlélni – végtelenítve. Az erre adott reakció egyfajta túlélési állapot, ami gyakran párosul azzal az érzéssel, hogy úgy érzed, az élet csak úgy történik veled, „elmegy melletted”. Csak megfigyelőként vagy jelen a saját életedben, miközben vársz valamire, hogy ez megváltozzon. Ezt az állapotot szimbolizálja a lemezborító is. Úgy éreztük, a hullám szinte tökéletes metafórája az élet folytonosságának, miközben izgalmas kontrasztot ad, hogy “megfagyva” vár a borítón a következő pillanatra a pszichét szimbolizáló szoborfej-motívum. Ezek a számok akkor születtek, amikor úgy éreztem, nincs kiút ebből a helyzetből, és a dalszerzés az, ami segít elnémítani a fejemben a zajt.” - meséli Rátkai Márton, a banda gitárosa, dalszerzője.
 
 
A zenekar tavaly nyári Aena c. kislemeze, a progrock alapokra helyezett súlyossága ellenére is igen fogós refrénekkel támadt, ezért is pörög még mindig nálunk. Most, alig egy fél évvel később pedig befutott az új EP, szintén 3 dallal! Bár a két kislemez együtt már ki is tesz egy nagylemeznyi anyagot, a srácok ígérnek még további három tracket, hogy kerek legyen a történet és lezárva a kreatív fázist, teljes erőbedobással ráfordulhassanak a koncertezős időszakra.
 
A dalok hangulatáról Farkas Balázs, a zenekar énekese így elmélkedett:
"A nosztalgikustól kezdve a szorongós, befordulós hangulatokig lehet benne találni sok moodot. Ami talán érdekesebb, hogy ezen a kislemezen az énekek terén megpróbáltunk egy sokkal egyszerűbb koncepciót használni kevesebb énekszólammal, amitől talán az egész anyag hangulata is más lett. Ezért a második etapban érkezett három dal szövegben egy amolyan „hullámvasútozás” megint."
 
 
Az összesen 3 EP-nyi fejezetből álló, teljes új nagylemezt március végén mutatja majd be a zenekar az A38 hajón, az eseményt pedig a hamarosan érkező, harmadik felvonásról szóló cikkünkben tesszük közzé. Addig is hallgassátok a „Moods...”-t és kövessétek be a bandát mindenféle felületen, ha még nem tettétek!
 
Fotó: Horváth Richárd, Bodnár Dávid
 
 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

pastedGraphic.pngpastedGraphic_1.pngpastedGraphic_2.png