„Az új lemez főleg az elemi lázadásról szól.”

„Az új lemez főleg az elemi lázadásról szól.”

Nemrég jelent meg az AWS harmadik nagylemeze, a Kint a vízből, amit szeptember 17-én élőben is bemutat a zenekar az A38-on. Siklósi Örs válaszolt.

Fiatal korotok ellenére már a kezdetektől reagáltok globális témákra, és kifejezitek nemtetszéseteket a világban zajló kétes folyamatok kapcsán. Ha valamennyire konkretizálhatnátok, az új lemezzel kapcsolatban milyen történéseket emelnétek ki a közelmúltból, amik egy-egy dalt megihlettek (akár néhány tételt kiemelve)?
 
Egy valamire való rockzenekarnak az a feladata, hogy lázítson, kimondja a véleményét, és kiálljon mellette. Nekünk muzsikusoknak van lehetőségünk arra, hogy eljuttassuk másokhoz a gondolatainkat, és esélyünk van rá, hogy változtassunk, akármennyire is populistán hangzik. Az új lemez főleg az elemi lázadásról szól. Arról, hogy nem kell feltétlen hagyni, hogy mindent megtegyenek veled. Látjuk azt, hogy akárki kerül a vezetői székbe, visszaél a pozíciójával, tök mindegy honnan jött. Próbáljuk kizökkenteni az embereket abból, hogy politikai befolyásoltság hatására ítélkezzenek és gyűlöljék az ellentétes párt hű katonáit, miközben a látszólag elkötelezett honatyák boldogan koccintgatnak a Dom Perignonjukkal, és falják a nép verejtékkel megkeresett vagyonát. Nem egészséges az, hogy a kisebbség határozza meg az életünket. A mi sorsunkról nekünk kell dönteni. Mi tehetünk arról, hogy megválasztottuk azokat az embereket, akiket most fikázunk, mi befolyásolhatjuk egyedül azt, hogy milyen minőségű életet akarunk élni. Gáz, meg elcsépelt lett 2016-ban ilyenekről beszélni, de a lelkiismeretünk akkor marad tiszta, ha legalább a kezünkbe kapott lehetőségeket kihasználva, kinyilvánítanánk a véleményünket.
 
A facebook oldalatokon elég változatosnak ígértétek be a Kint a vízbőlt zeneileg. Teljesen új oldalatokról is megismerhet titeket az, aki meghallgatja az új anyagot?
 
Ez a lemez a legtöbb szempontból az előző folytatása. Mivel négyen vagyunk zeneszerzők, négy különböző zenei stílussal és hozzáállással, ezért mindig is eklektikusak lettek az elkészült dalok. Ezért van köztük zsírban tocsogó önmarcangolós metál, lázadós Moszkva téri punk, tinédzsert sirató reggeli harmat pop és apátiától szenvedő másnapos elégia. Úgy érzem, hogy ez lett az eddigi legösszeszedettebb, koncepciózusabb albumunk, a szövegeket tekintve 95%-an meg tudtam valósítani, amiket mindig is akartam, a zenét tekintve meg egy zúzós, pörgős háromnegyed órát tudunk okozni a hallgatónak, amire remélhetőleg a tükör előtt is lehet majd pogózni.
 
Tavasszal az Apey & The Pea társaságában turnéztatok, amit már nagyon vártatok. Mik azok az emlékek, amik kitörölhetetlenül beleégtek a fejetekbe abban az időszakban vagy olyan tapasztalatok, amik nélkül ma esetleg kevesebbnek éreznétek magatokat?
 
Már régi jó barátságot ápolunk Makkosékkal, sokat voltunk velük még a Superbuttos időszakból, és régóta tervben volt, hogy egyszer csinálunk valami nagyot közösen. Szerencsére pont jókor indultunk neki a számukra és számunkra is első önálló (előzenekaroskodás mentes) turnézásnak. Csatlakoztak hozzánk a Godknowsék is, így egy olyan brigád verődött össze, ami már akkor is gyönyör lett volna, ha csak iszogattunk volna minden hétvégén. Jó érzés volt 4-5 év előzenekarozás után látni azt, hogy megérte! Először éreztük azt életünkben, hogy tényleg kíváncsiak ránk, és tényleg sokakat érdekel az amit csinálunk. Ennél jobb önálló kezdő turnénk nem is lehetett volna. Ők tipikusan az a zenekar, akiknek nem ide kellett volna születniük, hanem valami sokkal jobb helyre. Ettől függetlenül jóval több alázat, és elhivatottság van bennük, mint a többségben.
 
A lemezbemutatót úgy harangoztátok be, hogy még naplementében csöpögő nyálpop is várható. Kicsit nehéz elhinni, főként, hogy a Kies és a Down for Whatever is csatlakozik hozzátok…
 
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem tervezzük meglékelni a hajót, és ne üvöltöznénk ki a torkunkat is. Mint ahogy említettem elég változatosra sikerült a lemez, mi pedig be szeretnénk mutatni minden kis szegletét. Elég kemény koncert lesz, főleg azért, mert életünkben nem játszottunk még ennyit egyben. Vagy életünk bulija lesz, vagy életünk bulija lesz!
 
MaryMoss
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.06.