Az univerzum centruma és egy gigantikus pókháló - interjú Dave-vel, a Monster Magnet frontemberével

Az univerzum centruma és egy gigantikus pókháló - interjú Dave-vel, a Monster Magnet frontemberével

Alig egy hónap múlva kezdődik a mesés horvát hegyekben a Bear Stone Fesztivál. A kiváló zenekarok mellett egy csomó izgalmas dologgal készülnek a folyóparton kempingezőknek; mesés nyaralás a stoner legjavában. Az idei lineup kétségkívül legerősebb húzóneve a Monster Magnet, akik nem először játszanak majd Horvátországban. A fesztivál apropóján Zoran Stajčić beszélgetett a zenekar frontemberével, Dave Wyndorffal. 
 
Idén két legendás album is 50. évfordulóját ünnepli; a legendás The Dark Side of the Moon, ám ott van a Space Ritual is. Legújabb, 2021-es lemezetek, az A Better Dystopia a Born to Go c. számmal indít. A Hawkwind hogy hatott a zenétekre?
Dave: Minden tisztelet a Pink Floydnak, de a Space Ritual mindig is sokkal meghatározóbb volt számomra. Az én generációm közvetlenül a “flower power” után született és akkoriban nagyon sok zenekar volt hangosabb és érdekesebb, mint korábban bármi; Black Sabbath, Alice Cooper, The Stooges. És persze a hatalmas Hawkwind. 14 évesen fertőztek meg, a hangzásuk, a szövegeik, a lemezborítóik mind egy új univerzumot hoztak létre. Persze, a Sabbath, a Stooges tökösek voltak, de a Hawkwind egyenesen a távoli űrből érkezett!
 
A Monster Magnet a kezdetek kezdete óta hordozta ezt a pszichedelikus space ízt, sosem voltatok egy szimpla metál zenekar. Visszatekintve szerinted ez (is) volt a gyors sikeretek egyik kulcs?
Dave: Sosem gondoltam a Monster Magnetre szimpla rock-metál zenekarként. Hatottak rám a 60-as, 70-es évek garázs punk, psych, hard rock zenekarai, de olyanok is, mint a Mudhoney és a Soundgarden. Az akkoriban nagyot ment magas metáfejlhangot amúgy sem tudtam kiénekelni, úgyhogy abból dolgoztam, amim volt, és talán emiatt is voltunk mások. 
 
 
Sosem fogom elfelejteni az érzést, milyen volt először meghallgatni a Powertrip-et. Úgy éreztem, kompletten újradefiniáljátok a metált. Karrieretek alatt több fázison is átmentetek, de ennél az albumnál mi volt az a “powertrip” pontosan, ami vezetett, ami hatott rátok? 
Dave: Las Vegasban írtam a lemezt, a legtöbb szöveg kevésbé “spacey” és jóval inkább önéletrajzi ihletésű. Egyfajta kommentárok azokról a totál őrült dolgokról, amibe a turnék során kerültem, és a nagy kiadók világában való túlélésről. Vegas kiváló helyszín volt az íráshoz, meg végül is, minden csak szerencsejáték, nem? Ehhez igazodva írtam a dalokat szikárabbra, visszamenve a rock gyökerekhez. 
 
Ebben az időszakban a Metallica előzenekara voltatok, és emlékszem, ahogy álltam a ljubljanai (Szlovénia) stadionban, és sokkal izgatottabban vártam a ti fellépéseteket. Úgy emlékszem, ez volt az utolsó turnéjuk Jason Newsted-del. Neked milye emlékeid vannak erről a turnéról? 
Dave: Elképesztő turné volt! Olyan helyeken játszottunk a világ minden pontján, ahol korábban sosem jártunk, és belülről látni egy ekkora méretű turnét elképesztő volt. A Metallica és a crew nagyon rendesek voltak velünk, nagy kaland volt az egész. 
 
Miért pont feldolgozáslemezzel jöttetek ki 2021-ben?
Dave: Egy kétfordulós turné közepén voltunk éppen, amikor a pandémia beütött, és a második kört le kellett mondanunk. Még rajtunk volt a pörgés a turné miatt, és úgy éreztem, hogy sokkal jobb lenne behuppanni egy stúdióba, mintsem leülni dalokat írni. Bob (a Monster Magnet dobosa - a szerk.) kis stúdiójában vettük fel, és mivel 5 hétig voltunk a turnén összezárva amúgy is, és egyikünk sem lett covidos, gondoltuk, mi baj lehet. 
 
Néhány zenészt inspirált a pandémia, néhányan meg hallani sem akarnak róla többé. Nálatok ez hogy volt?
Dave: A pandémia egyetlen dologra inspirált, hogy elolvassam az összes könyvet, amire korábban nem volt időm. El is olvastam, és már soha többé nem bírok tévézni, rászoktam a könyvekre!
 
2018-as a legutóbbi, saját dalokat tartalmazó albumotok, a Mindfucker. Írtatok azóta új dalokat is? 
Dave: Aha, írtam néhányat, de még nem vettük fel ezeket. De el fog jönni az ideje!
 
 
Kétszer is játszottatok már klubkoncertet Horvátországban, de szabadtéren, ráadásul ilyen csodálatos természeti környezetben, mint a Bear Stone Fesztivál, most először fogtok. Mi volt a legőrültebb hely, ahol valaha felléptetek? 
Dave: Rengeteg van! De az egyik legfrenkibb az volt, amikor évekkel ezelőtt egy kis fesztiválon játszottunk a német erdők legmélyén. Egész nap lógott az eső lába, és biztosak voltunk benne, hogy pont akkor kezd majd el zuhogni, amikor játszunk. Az utolsó számnál (Spine Of God) már annyira fekete volt az ég, mintha késő éjszaka lenne, és amikor a dal végén azt üvöltöttem, hogy “Center of the universe!”, pontosan abban a pillanatban egy óriási villám csapott át az égen, olyan volt, mint egy gigantikus elektromos pókháló. Epik pillanat volt, drámaibb, mint bármilyen színpadi effekt vagy vizuál, amit ember alkothat! Aztán jött a dörgés is, leszakadt az ég, úgyhogy le is jöttünk a színpadról. Ez volt a legerősebb pillanat mind közül!
 
 
Valószínűleg a komplett fesztiválközönség ott lesz a Monster Magneten, de a koncert előtt-után is lesz még élet, és persze más kiváló koncertek. A gyönyörű természetet megkoronázza majd Sector 7G, akik analóg pszichedelikus fényfestéssel teszik még izgalmasabbá a tájat. 
 
Lesz jam színpad, ahol napestig lehet együtt zenélni majd. Ha valaki a környékben túrázna és körülnézne Slunj régióban, a fesztivál ledealelt 10% kedvezményt a beugrókból, például lehet majd csúszni a környékbeli Adrenalin Park-ban, őzeket simogatni rezervátumban, vagy a lélegzetelállító mélyben barlangtúrázni. Az OFF programokról és minden egyéb hasznos infóról itt olvashattok részletesebben. A még mindig barátságos árú bérlet hamarosan emelkedik egy kicsit, úgyhogy érdemes gyorsan lecsapni rá!