BACK TO FOLK!

BACK TO FOLK!

Kerekes Band-interjú

Magyarország egyik legpáratlanabb bandája, a hamarosan feldolgozáslemezzel érkező ethno funker KEREKES BAND március 1-én az ELLÁTÓházban nyitja meg a naptári tavaszt és a szilaj népszíveket. Chemtrailezett gyimesi hegyilevegő szakértő kezekből szórva.
 
 
8 nagylemez, 2 Fonogram-díj, világzenei listákon való előkelő helyezések, egyedülálló hangzásvilág, számos vendégszereplés, kulturális nagykövetség, rengeteg fellépés különböző országokban, filmzene, könyv és ha ez nem lenne elég, készülőben van egy feldolgozáslemez is. Mikor alszotok?
 
Fehér Viktor: Én pont most keltem. Hitvallásom a 100 Folk Celsius zenekar slágere: „Ebéd után jólesik lefe-lefeküdni egy kicsit”. Egyébként jövőre lesz 25 éves a zenekar, így akár már bele is unhattunk volna az egészbe, ennek ellenére egy exceltáblázatnyi megvalósítandó ötlet van még a laptopom XXX mappájában. Ráadásul még mindig heti két próbát tartunk, szóval nincs nagyon megállás.
 
Mit kell tudni a készülő anyagról? Milyen lesz, kik fognak rajta játszani, mikor jelenik meg? Rappelni is fogtok rajta?
 
Fehér Zsombor: Rap nem, de a Daft Punk-feldolgozásban dudaszintetizátor által meghajtott vokóder szól, ami 10 évnyi kísérletezés eredménye. Deák Bill Gyulával a Zöld Csillag, Nagy Feróval az Én is egy kicsit, Waszlavik Gazember Lászlóval a Rózsaszínű káddal, Ferenczi Gyurival Hendrix Voodoo Child-ja és Baricz Gergővel egy AC/DC- és egy Foo Fighters-dal fog megszólalni, illetve basszusgitárosunk, a magyar stoner-fenegyerek Sohajda Péter másik zenakarától, a Shapat Terrortól a Róza című szám is felcsendül. A tisztán feldolgozásalbum címe: Rewind, ami visszatekerést és újrafújást is jelent. A kizárólag bakelitlemezen megjelenő anyag tisztelgés a Kerekes Band által nagyra becsült magyar és külföldi (főleg) rocklegendák előtt.
 
 
Pont egy éve jött ki a Commodore64 remixalbum. Szoktatok még a játékkal, vagy egyáltalán Commodore-on játszani?
 
Fehér Viktor: Nemrégiben újból meghallgattam a remixlemezt. Kicsit volt bennem egy „Jézusom, ezt minek adtuk ki?”, ennek ellenére – marketing szemmel nézve – ez volt a tavalyi év talán legnagyobb dobása. Az összes számítástechnikai magazin, blog lehozta, és hatalmas elérést produkált. Betalált egy korosztály szívébe, és valószínűleg olyan emberekhez is eljuttatta a zenekar hírét, aki életében sem hallgatott Kerekes Bandet.
 
Nemrég egy könyv is megjelent rólatok. Hogy fogy?
 
Csarnó Ákos: Nem terveztünk előre, hogy mennyi idő alatt kellene a könyveknek gazdára találniuk, azonban már most a készlet negyede-harmada el is fogyott. És még nem is voltak fellépések, ahol tudtuk volna árulni… Még a végén – az év végén – az is lehet, hogy el kell gondolkodni egy második kiadáson.
 
Március 1-én az Ellátóházban toltok egyet. Nagy buli lesz?
 
Fehér Viktor: Persze. De mindig szoktunk agyalni, hogy mivel lehetne tovább őrjíteni a koncerteket. Egy időben, mikor mindenki „csendes ülős” koncerteket tartott, kitaláltuk, hogy akkor miért nem inkább „csendes fekvős”? De mivel elég nehéz lenne 600 ágyat kitenni a küzdőtérre, ezért inkább a zenekar feküdt le az egyik szám közben.
 
 
Kijött vinylen a Back to Folk, elég szép lett. Mi volt az eddigi legmeghatározóbb hanglemezélményetek?
 
Fehér Zsombor: A Kraftwerk-albumok – főleg a Tour de France – embertelen mélytartománya és örvénylő szintitémáinak magasai igazán bakeliten szólalnak meg. Mostanában, ha meg akarom istenigazából buliztatni a fiamat, akkor a Viktortól kapott „King Gizzard and the Lizard Wizard: Nonagon Infinity”-t rakom fel. Akkor lekapcsoljuk a villanyt és törzsi táncot járva körültáncoljuk a dohányzóasztalt! De pár napja feltettem a Back to Folkot hároméves Nimród fiamnak, aki a harmadik számnál felkiáltott: Ez a legjobb zene! Az ÉN zeném!
 
Elég sok helyen jártatok már. Milyen országban vagy extrém helyen lépnétek fel szívesen?
 
Csarnó Ákos: A Beatles egyszer fellépett egy toronyház tetején. A recski ércbányák egyik tárnáját el tudnám képzelni egy ellenpontozásként, de végül ha csak a Machu Picchu romjai lábánál lehetne egy koncertet adnunk, azt gondolom, egyikünk se panaszkodna.
 
 
Hol lehet majd veletek találkozni a közeljövőben és a nyári fesztiválszezon alatt?
 
Fehér Zsombor: Legmesszebb Kazahsztánban játszunk ismét, legközelebb pedig ígérem, hogy nyáron mindenki talál koncertet 50 kilométeres körzetében. Borgőzös bulinak ajánlom a villányi Vörösbor Fesztivált, pálinkázósnak a Kobucit, dagonyázósnak a torockói Double Rise-t, virágos jókedvnek a Debreceni Virágkarnevált, hejehujának a Mesterségek Ünnepét...
 
Mi az a zenei stílus, amit eddig még nem kebeleztetek be, de tutira rábólintana az Ethno Funk Testvériség?
 
Csarnó Ákos: Spacefolk. Baromi jó érzés lenne látni, hallani, hogy amikor az emberiség a csillagok… na jó, közelebbi égitestek között lassan forgó űrbázisán az utolsó két legénységi tag elcsattanó csókja alatt az a zene menne.
 
 
Császár Gergő