Bál az Interneten

Bál az Interneten

A napokban volt 27 éve az első nagyszabású élő internetes koncertközvetítés Magyarországon. Öt év kihagyás után Bál az Interneten címmel adott újra koncertet a KFT együttes a Budapest Sportcsarnokban 1996. október 12-én
 
A koncertre, korabeli beszámolók szerint a hivatalos befogadóképességhez képest két-három ezerrel többen zsúfolódtak a csarnokba. A világháló akkor még újdonságnak számított, szinte csak állami intézményeknek és vállalatoknak létezett honlapjuk. Az eseményhez kapcsolódó kft.hu az első önálló domainnév alatt létrehozott hazai előadóművészi honlap, szám szerint az 540. – jelenleg több, mint 800.000 bejegyzett cím van.
A honlap látványát, animációját Fülöp József, animációs filmrendező, illusztrátor (jelenleg a MOME rektora) tervezte. Nem volt egyszerű dolga, hiszen az akkori alacsony sávszélességeken többnyire akadozva jelentek meg a mozgóképek.
 
 
Ennyi idő elteltével persze nem hoznak lázba senkit azok, amiket a KFT ott felvonultatott, de talán jól mutatja, mit jelenthetett a közönség számára az esemény, hogy „előzenekarként” Nagyistók Tibor, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió internetes szakértője tartott prezentációt a kivetítőkön arról, mi is egy modem, mi a webcím és hová kell beírni, mi mindent találhatunk egy oldalon. Mint Márton András, a zenekar dobosa, a program tervezője elmondta, közel kétszázan dolgoztak a koncert és a közvetítés megvalósításán. Három ország nemzeti telekommunikációs vállalata biztosította a szélessávú hálózati kapcsolatot.
Az internetes megoldásokra tekintettel a koncert felett Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztere vállalt fővédnökséget. A Microsoft hozzájárulást adott KFT-avatárok beépítéséhez a Chat programjába. Kanadától Szibériáig közel négyszáz címről nézték az online közvetítést.
 
A koncert csúcspontján az Üvegtörők c. film és album révén befutott ír énekesnő, Hazel O’Connor egy dublini stúdióból énekelte együtt a zenekarral közös dalukat (Stranger in a Strange Land). A szinkron, valamint az élő hang- és képminőség biztosításához két számítógéptermet állítottak fel a Sportcsarnokban. A műsor egy másik részén a Los Angelesben élő festőművész, Wahorn András rajzolt az otthonából a kivetítőre valós időben illusztrációt az interneten keresztül.
 
 
Ahogy az első sorban álló egyik rajongó kifelé menet elmondta: az egész olyan volt számára, mint Armstrong Holdra szállásának közvetítése.
Kis ízelítő, milyen volt az internet hajnala Magyarországon.
 
Jelenleg a KFT a Földön jár. Tizenöt év elteltével új számok felvételein dolgozik Laár András, Bornai Tibor, Márton András, II. Lengyelfi Miklós. KFT Big Band címmel fúvósokkal, más hangszeres barátaikkal kiegészülve, áthangszerelt slágereikből adnak koncertet a Budapesti Kongresszusi Központban 2024. január 6-án.
 
Fotó: Fülöp Csaba
Főkép: Mohai Balázs