Budapesten is bemutatja hatodik nagylemezét a Gojira

Budapesten is bemutatja hatodik nagylemezét a Gojira

A francia metálszcénába már több, mint 25 éve bebástyázta magát a Duplantier testvérek bandája, és itt az ideje, hogy újra átadják üzeneteiket Magyarországon, július 27-én a Barba Negrában!
 
Az 1996-ban Dél-Nyugat Franciaországban alakult Gojira zenei műfaját a kezdetektől nehéz volt behatárolni, mindig is pengeélen táncoltak a death, thrash, groove, és a progresszív metál mezsgyéjén. A régió egyik legszélsőségesebb és legzúzósabb bandájaként lemezről lemezre képesek voltak megújulni és fejlődni, szövegeikkel pedig olyan fontos témákra felhívni a figyelmet, mint a modern kor negatív hatásai, vagy éppen a bolygónk védelme. 
 
Öt évnyi várakozás után, a 2016-ban megjelent Marma után végre megérkezett az új nagylemez: a 2021-ben Fortitude címen adta ki hetedik albumát, ami az eddigi legérettebb, kiforrott hangzású és komplex mondanivalóval rendelkező anyaga, ami zeneiségében és gondolatiságában sem nélkülözi a szélsőségeket. 
 
 
„Nem tudok másként tekinteni a fajunkra, mint egyfajta élősködőre, ugyanakkor gyönyörű dolgokat is képesek alkotni az emberek” – így foglalta össze Joe Duplantier az új lemez felütéseként is értelmezhető gondolatait, amit ezúttal is sötét, komor, lesújtó hangszereléssel, és az aréna-rockzenére jellemző monumentális és érzelmek dallamok kombinálásával fejez ki a 11 dalban.
 
A franciák a nagy sikerű korábbi koncertek után most sem hagyják ki Magyarországot a turnéállomások közül: 2022. július 27-én játszanak a Barba Negrában, méghozzá az Új-Zélandról érkező thrash metal csapat, az Alien Weaponry és egy angol metalcore együttes, az Employed To Serve kíséretében; mindkét zenekar új lemezzel jelentkezik az idei évben, így friss és ütős műsorra számíthatunk tőlük. 
 
Fun fact!
- 1996-ban garázszenekarként még GODZILLA-néven zenéltek, csak első albumuk megjelenésére keresztelték át a zenekart. 
- A banda korai időszakában olyan legendás bandák előzenekaraként játszott, mint a Metallica, Lamb Of God, a Children Of Bodom vagy a Behemoth.
- 2016-os Magma című lemezüket a Metal Hammer Az év legjobb albumának nevezte, sőt, Grammy-jelölést is bezsebeltek vele.
- Fortitude című nagylemezükkel 300.000 dollárt kampányoltak össze, az amazóniai esőerdők megsegítésére.
- A Forbes Magazin 2021-ben a világ legrelevánsabb metálzenekarának nevezte őket.
 

ÍRTA: Erdős Viki

FOTÓ: Gabrielle-Duplantier