„Csak a reggae szól” – interjú a Reggae Camp főszervezőjével

„Csak a reggae szól” – interjú a Reggae Camp főszervezőjével

Idén sem maradhat el a reggae rajongók legnagyobb hazai népünnepélye, az ötnapos Reggae Camp fesztivál, mely július 25-én startol, immár Ceglédfürdőn.

A részletekről Bodnár Tibor főszervezővel, a Ladánybene 27 gitárosával beszélgettünk.
 
Az idei fesztivál Hatvanból Ceglédfürdőre tevődött át. Miért változtattatok a helyszínen?
 
A diplomatikus válasz az, hogy kinőttük a kemping részt. (mosolyog) Kevésbé diplomatikusan: csak annyit éreztünk, hogy valami megváltozott a város vezetésében, és ezáltal a Camp „problémás” kezdett lenni. Befurakodott a falaink közé a politika, figyelnem kellett volna, hogy melyik újság vagy online felület tartozik a mostani vezetéshez és melyik a régihez. Feszültséget generált ez a helyzet, miközben pont az a fő célja a Campnek, hogy ezeket a „babiloni” dolgokat tegyük le kint a bejárat előtt. Hivatalos tájékoztatást nem is kaptunk a város vezetésétől, csak a Strand főnökének leveléből tudtuk meg, hogy a város nem támogatja a Camp hatvani megrendezését. Később azért kicsiholtam az indokot: hangosak voltunk! Három évig nem, ’16-ban már igen. De nincs gond, Cegléd a barátunk! Őszintén mondom, hogy nagyon sok jó barátot szereztünk Hatvanban négy év alatt, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget!
 
Az első Reggae Camp óta mennyire nőtt az érdeklődés a fesztivál iránt? Egyáltalán manapság mennyire minősül a reggae rétegműfajnak itthon?
 
Örömmel nyugtázom, hogy egy kicsit mindig bővülünk, erősödünk. A Camp Massive létszáma nő. Furcsa, mert két oldalról lehet és kell értékelnünk a közönségünket. Van az ún. „kemény mag”, azaz a Massive, és vannak azok a „külsősök”, akik nem raszták és feltétlen reggae rajongók, hanem csak érdeklődnek az esti koncertek iránt, néhány híresebb fellépőnk iránt. Így adódik össze a család, mert nagyon sokan rákattannak a reggae-re és a Camp pozitív és békés feelingjére.
 
A főattrakció idén az Inner Circle lesz, akiket a laikusok jobbára csak a Bad Boys és a Sweat című slágerek kapcsán ismernek, valójában azonban korántsem kétslágeres csapatról van szó. Mit kell tudni róluk?
 
Idén 50 éves a banda, ami nagyon durva. Akárcsak az Omega. Én a reggae AC/DC-jének tartom őket abban a tekintetben, hogy volt egy hatalmas felfutásuk anno az első énekesükkel, Jacob Millerrel, aki Bob Marley cimborája és zseniális egyedi stílusú énekes volt. Nagyon durva roots reggae banda volt akkoriban az Inner Circle. Aztán sajnos egy balesetben ott maradt Jacob, és majdnem megállt a banda. De sikerült újra felpörögniük, és az igazi világsiker ezután jött a Bad Boys című nótával, kaptak rá egy jó Grammyt, és közben összehoztak 2-3 olyan slágert, amit a világon mindenhol ismernek. Ez a bizonyos szex témájú A La La La La Long (Sweat) és a Games People Play… Én azt kértem a menedzsmenttől, hogy a koncertjükön mindenképp utaljanak vissza a korai, Jacob Miller-időszakra, mert a magyar reggae közönség durván szereti ezeket a dalokat. És persze hadd énekeljük együtt a Tenement Yardot és a Push it some more-t!