„Egy férfitól elvárják, hogy uralkodjon az érzelmei felett” - Új Meg Egy Cukorka klip!

„Egy férfitól elvárják, hogy uralkodjon az érzelmei felett” - Új Meg Egy Cukorka klip!

Mit éreznek a férfiak, amikor elveszítenek valakit? Gyengeség, ha nem “férfiasan” reagálnak a lelki törésekre? Ilyen kérdések ihlették a Meg Egy Cukorka legújabb klipjét, ami magával ragadó képi világával nemcsak a zenekar dalára reflektál, hanem az európai filmművészet előtt is tiszteletét teszi.

A magasan szálló, széleken táncoló rockzenekar legutóbbi, KERESEM című nagylemezének egyik közönségkedvenc dalához Kateryna Kotsiuba rendezésében készült klip. Az ukrán filmkészítő tavaly kereste meg a zenekart, miután Magyarországon talált menedéket a háború elől.

A CSAK ÍGY klipje három zátonyra futott kapcsolat történetét mutatja be, pontosabban azt, ahogyan a férfi szereplők szembesülnek a nosztalgia keserédes érzésével, a múlt emlékeinek fájdalmaival.

"A társadalom azt diktálja a férfiaknak, hogy viselkedjenek "férfiasan" az élet minden területén. Mindenki megérti azt a nőt, aki sír vagy érzékeny, de egy férfitól elvárják, hogy uralkodjon az érzelmei felett és mutassa erősnek magát. A valóság azonban nagyon távol áll ezektől az elvárásoktól, ezzel pedig belső konfliktusoknak teremt helyet. Ezért szerettem volna megmutatni a férfi érzelmeket a veszteség érzelmein keresztül, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy a férfiak is sírnak" - meséli a feltörekvő ukrán filmes.

Kotsiuba bevallása szerint nemcsak egy tehetséges csapatnak szeretett volna klipet készíteni, hanem - a klip képi világával - tisztelegni Gaspar Noe, argentín filmrendező munkássága előtt.

"Sajnos én olyan srác vagyok, akibe belenevelték, hogy sírni ciki. Hiába tudom mai fejjel, hogy nem az, képtelen vagyok rá. Nem is emlékszem mikor sírtam utoljára, pedig fontos lenne, hiszen ez egy szelep, amin le lehet vezetni a feszültséget. Úgy hiszem, hogy ezért kezdtem el dalokat írni, hogy valahol mégis távozhasson belőlem az, amit sírással nem engedek ki magamból. Az erősebben sikerült dalaim születésekor azért kicsordul egy-két könnycsepp, meg szipogok kicsit. Ez is haladás. A klipben lett volna rólam sírós snitt és a forgatáson addig el is jutottam, hogy kiguruljon egy-két könnycsepp. Persze nyilván nem akkor, amikor forgott a kamera" - meséli Hárs Barna, a dal szerzője.

A rendező mellett a klip stábját is olyan fiatal filmesek alkották, akik határon túl ragadtak a háború miatt vagy folyamatosan ingáznak Ukrajna és más országok között. Ez okozott nehézségeket is, hiszen a klipnek tavaly kellett volna megjelennie, azonban Ivan Kolpaque, a klip vágója Ukrajnából dolgozott, ahol a bombázások és a téli áramhiány meglehetősen megnehezítette a munkafolyamatokat.

Ide kattintva egy friss interjút olvashattok Hárs Barnával, amiben korunk párkapcsolati válságáról vall.

STÁB
Kateryna Kotsiuba (rendező)
Olexiy Bardadym (operatőr)
Ruslan Gorenko (kameraasszisztens, fővilágosító)
Vera Guliaieva (rendezőasszisztens)
Ivan Kolpaque (vágó)
Anna Berezovskaya (sminkmester)