Egy valóban különleges este három zenekarral

Egy valóban különleges este három zenekarral

Jövő szerdán, november 8-án egy igazán intenzív és különleges zenei estének lehetünk szem- és fültanúi a budapesti Instant-Fogas Komplexumban, hiszen ritkán van olyan, hogy két különálló turné éppen hazánkban találkozik. A berlini ‘hackedepicciotto’ és az amerikai ‘Cult of Youth’ fog közösen egy felejthetetlen estét összehozni a magyar ‘mechancial corpse’ felvezetésével.
 
 
Alexander Hacke 1980-ban, mindössze 14 évesen(!) csatlakozott a legendás Einstürzende Neubauten csapatához, ahol azóta is a zenekar basszusgitárosa és zenei rendezője. Felesége, Danielle de Picciotto, a berlini Love Parade társalapítója, és a Crime & The City Solutions újraéledésében fontos szerepet betöltő hegedűs. Ők ketten együtt alkotják a ‘hackedepicciotto’ duót, amely zeneileg nehezen bekategorizálható. Idén a MUTE gondozásában megjelent ‘Keepsakes’ lemezüket a hálájuk kifejezéseként írták; az albumon szereplő 9 tétel mindegyike egy-egy barátjuknak íródott köszönetképpen. A számok megalkotásához az amúgy sem szűkös hangszerkészletüket tovább bővítették, így a basszusgitár, dob, tekerőlant, hegedű és zongora mellett harangok, elektronika és Ennio Moricone cselesztája is megjelenik a dalokban. Ezáltal egy igen meghitt hangvételű, meditatív harmóniák és súlyos drone-ok között finoman egyensúlyozó, spoken-word-del és énekkel fűszerezett, néhol hangosan kitörő kísérleti-indusztriális lemezt kaptunk a párostól.
 
Élő koncertjeik rendkívül intenzívek, gyönyörű, egzisztencialista, akusztikus hangzásvilágot hoznak létre, amely egyszerre dübörög és vibrál, megrázva, de túláradóan boldoggá is téve a közönséget. 
 
A brooklyni Cult of Youth 2015-ben már járt nálunk egy igen emlékezetesre sikerült koncert erejéig, és ez valószínűleg most sem lesz másképpen. Az ötfős banda hangzásában a post-punk, a neo-folk és az industrial elemeit ötvözi, de meglehetősen sajátos és rendkívül dinamikus módon. Zenéjük különböző hagyományokból és történelmi korszakokból merít ihletet, és az identitás, a spiritualitás, valamint a személyes átalakulás témáit kutatja. Felemelő akusztikus gitárok keverednek tradicionális ritmikus ütemekkel, Sean Ragon zengő baritonja mellett. Az évek során a zenekar több, kritikusok által elismert albumot adott ki a Sacred Bones és a Hospital Productions gondozásában. Együttműködtek a kísérleti és indusztriális zenei világ neves zenészeivel: utolsó turnéjuk 2016-ban a Genesis P-Orridge vezette legendás Psychic TV csapatával történt. Ebből az együttműködésből született meg 2022-ben hosszú kihagyás után a “With Open Arms…” című dupla albumuk, ami egy magával ragadó “pogány post-punk” remekmű. Ez képezi az idei Európa turnéjuk gerincét is, amivel Budapestre is ellátogatnak novemberben. 
 
 
Az estét a magyar ‘mechanical corpse’ négy tagú csapata nyitja majd meg, akik saját meghatározásukkal posztrockba hajló kísérleti zenét játszanak, filmzenei megoldásokkal. Sötét melódikus dallamokra készülhetünk szintetizátorok, cselló és gitár felvonultatásával, de előkerül majd egy harmónika és egy rádió is.  
 
 
Jegyek a CoolTix rendszerében elérhetőek!