Eklektikus lélekzene

Eklektikus lélekzene

Gabó interjú

A klasszikus és hiphopzenei műfajokból egyaránt táplálkozó, keretek közé aligha szorítható Gabó Eclectic című lemezének megjelenése után sem áll le. Izgalmas kollaborációk, akusztikus projektek és klipek színesítik a mindennapjait, na és persze neki köszönhetően a hazai könnyűzenei szcénát is.
 
Alapvetően a hiphop műfajban kezdtél el mozgolódni zenészként, idővel viszont továbbléptél. Most milyen stílusba sorolnád magad zeneileg, ha egyáltalán bírod az ilyen jellegű „kötöttségeket”?
Mindenkinek megvan – legalábbis feltételezem – a sajátos „kötöttsége”, így nekem is. A vonal, amit képviselek itthon, még mindig nehezen, vagy egyáltalán nem behatárolható. Számomra elég fiatalon meghatározóak lettek a hiphopzene mellett a főleg afroamerikai gyökerekkel bíró vokális műfajok, köztük az R&B. Az acid-jazz és a neo-soul szintén, csakúgy, mint a popzene, például Madonna és Michael Jackson. Ezek keveredtek a klasszikus zenei tanulmányaimmal, hiszen 6 évesen kezdtem a zenét emelt szinten tanulni. A vokalitást illetően kiemelném a gospeles-improvizációs gyökereket, hiszen a kórus volt az én második „családom” egészen 24 éves koromig. 
 
Pályafutásod alatt több formációban is jelen voltál már énekesként, mostanában hol hallhatunk?
Idén 6 éve, hogy csatlakoztam a Harót Balázs vezette Glamorous Companyhoz, emellett a duóm, a Gabó Acoustique az, ami elég sok időm elveszi, hiszen saját magam intézek mindent. Fellépést szervezek, tárgyalok és igyekszem minél több fronton is elvinni a duóm hírét. Mindig vannak persze alkalmi vokálmunkák, és felkérés egy-egy refrén megírására, vagy épp klipforgatás tervezése az új dalaimhoz. 
 
A tavalyi év végén megjelent az Eclectic című lemezed. Számodra mit jelent ez az anyag? Mesélj egy kicsit a születéséről, a közreműködőkről, az album anyagának a formálódásáról!
Nagyon sokat, hiszen egy ideje érlelődött bennem az új album gondolata. Sok inspirációt kaptam, mert nagyszerű zenészekkel muzsikálhattam az elmúlt években. Így kerültem kapcsolatba Balogh Tamás Junior Príma-díjas jazz-zongoristával, és mivel dolgoztam már vele együtt, tudtam ő a megfelelő ember a produceri munkára. Nyertem az NKA-nál és mire belekezdtünk a dalokba biztosan tudtam, hogy a keverés és master tekintetében Bartha Ákos Danonna a Mangorise énekese, zeneszerzője lesz a másik telitalálat. Globálisan nézve számomra a dalok mindegyike egy-egy mikrokozmosz a maga nemében. Javarészt saját szerzemények saját szövegekkel, amelyek olyan olyan művészekkel váltak teljessé, mint Koós-Hutás Áron, Horváth Plútó József, Salai Dávid és Harót Balázs. Szóval nagy öjöm é bódottá, mert úgy érzem egy minőségi anyagot sikerült sok nagyszerű ember segedelmével kiadni a kezemből.
 
És mi a következő lépés? 
A március és az április viszonylag csöndes, de májusban lesz egy nagyon izgalmas fellépéssorozat. A Magyar Nemzeti Balettel közös produkcióban lépünk színpadra: az Animal Cannibals, Kozma Orsi, Tibes és jómagam. Lesznek mellette persze Gabó Acoustique-os koncertek is, de ezek még távoliak, így egyelőre igyekszem a felkéréseknek eleget tenni. Több közös dal is lóg a levegőben, többek között Deegóval és Funktasztikussal is, azaz szépen megfogalmazva, nem unatkozom.