Eklektikus tánczene, kompromisszumok nélkül

Eklektikus tánczene, kompromisszumok nélkül

Jön az első OIEE lemez

Kocsis Bence producerként, dalszerzőként, szervezőként, multimédia alkotóként és zenészként is több mint egy évtizede aktív tagja a magyar underground zenei életnek olyan projektek, zenekarok élén, mint az élő improvizációkra épülő elektronikus zenei sorozat, a WOPO-WOPO, a Saverne vagy a Window zenekarok. Új elektronikus szólóprojektjét, az OIEE-t 2019-ben indította útjára, amelynek égisze alatt már 6 single-t és egy klipet is kiadott. Májusban pedig jön a nagylemez!

Fotó: Fejér Bernadett

Ahogy Bence zenei munkásságára általában véve, az OIEE projektre is jellemzőek az erős dallamok és fülbemászó hook-ok. Az OIEE főbb műfaji irányvonalai a nudisco, a dance és az R&B, amelyben instrumentális hatások keverednek house, techno, disco és trance elemekkel és modern soul-szerű énekkel. Eklektikus tánczene, kompromisszumok nélkül. “Az OIEE projekttel ki akartam próbálni, milyen más énekesekkel dolgozni, akár remixek formájában. Nagyon sok zeném gyűlt össze, amiknek szerettem volna létrehozni egy külön platformot, ami inkább produceri munka, és kevésbé kötik a klasszikus zenekarra jellemző kompromisszumok.” - nyilatkozta Bence az Indexnek az első dal megjelenése kapcsán.

Az album első dalához, a Stays Like This”-hez készült klip elnyerte a “Legjobb látvány” kategória fődíját a 2019-es Magyar Klipszemlén. A második videó, ami a BBC 1Xtra rádióadón debütált Still Dey Inside-hoz készült, gyakorlatilag egy összművészeti projekt: a klipben látható koreográfiát amatőr táncosok bevonásával dolgozták ki, egy improvizációra épülő mini-workshop után. “Minimális instrukciókkal, egy többórás szabad táncra épülő forgatást vettünk fel, ami az ösztönösséget igyekezett előtérbe helyezni a profi táncosok mellőzésével. Egy pincében tartott technobuli és egy tábortűznél való törzsi tánc keresztezése.” - mondta Bence a 24.hu-nak a klippremier kapcsán. A dal - április 24-i megjelenése óta - pár nap alatt több editorial playlistre is felkerült a Spotify, a Deezer és az Apple Music felületén is.

Az első OIEE nagylemez Urban Camouflage címmel 2020. május 8-án jelenik meg. A lemezen közreműködik: M3nsa (UK/GH), Amaarae (US/GH), Zahár Fanni (Abasé), Kiss Flóra (Floras Floras), Boros Levente aka Levtoystore (Amoeba, The Qualitones), Novan (Mörk, Wopo Wopo), Horváth Hanna (Funkorporation), Bognár Szabi (Abasé).

Az Urban Camouflage - ahogyan arra a neve is utal - kísérletet tesz arra, hogy bemutassa, hogyan keveredhet egymással az organikus és a mesterséges világ, a hétköznapok felszínes monotonitása és a mélyebbről jövő, ösztönös energiák. A lemezhez készülő három videoklipekben és egyéb kreatív anyagokban is ez a párhuzam köszön vissza.