ÉLET DÉLEN

ÉLET DÉLEN

Marlboro Man-interjú Gerdesits Faszival.

Főállásban a Quimby dobosa, de számtalan zabolátlan zenekarban megfordult már ifj. Gerdesits Ferenc, vagyis Faszi, akinek saját zenekara, a Marlboro Man idén lépett a 26. életévébe. Ilyenkor méltó ünnep egy új lemez: az „Egyre lejjebb” a banda ötödik albuma – a „Halak” 1992-ben, a „Tombol a hülyeség” 1995-ben, a „Pinus Nigra” 2003-ban, a „Kakasütés” pedig 2012-ben jelent meg. És hogy milyen a Marlboro Man zenéje? Szikár rock, sok gitárszólóval. Az új lemezen olyan hatást akartak elérni, mintha 1974-ben készült volna (kicsit erre utal a borító is), a southern rock és a country rock dominál. Íme egy interjú.
 
 
Az eltelt negyed évszázad alatt volt valaha jogi vagy egyéb problémád a zenekar neve miatt?
 
Szerencsére nem, és bízunk benne, hogy nem is lesz, bár az első albumunk idején megkerestem egy dohányforgalmazó céget mint lehetséges szponzort, mert akkoriban még nem tombolt ez az elvakult dohányellenesség. Nos, hát az ottani marketinges kiscsaj a frissen kapott hatalomtól megrészegülve nemcsak, hogy elhajtott, de még meg is fenyegetett, hogy hogy merünk mi ezzel a névvel stb.? Remélem, azóta már megszállott Quimby-rajongó és párás tekintettel hallgatja a „Most múlik pontosan”-t.
 
Mik azok a jelenleg is aktívnak nevezhető bandák, amikben zenélsz?
 
Quimby, A kutya vacsorája, Lead Zeppelin – ez egy tribute zenekar, amely csak Led Zeppelint játszik. És természetesen a Marlboro Man.
 
 
Hallgatsz aktuális arcokat? Kit hívnál meg a lemezbemutató bulira vendégnek?
 
A mostaniak közül – nem meglepő módon – stoner kategóriába sorolható zenekarok tetszenek, ez áll hozzám legközelebb és persze ez a műfaj is a 70-es évek rockzenéjén alapszik. Nagy kedvencem a – már nem annyira új, de mindig friss – Monster Magnet, rajtuk kívül az Atomic Bitchwax, az Earthless, a Kadavar és a Domo, hogy csak néhányat említsek. De a lemezbemutatóra akkor is Ian Andersont és Martin Barre-t hívnám meg a Jethro Tullból!
 
Tényleg, lesz valamikor koncert?
 
A legközelebbi koncert egyelőre február 16-án lesz a Trip Hajón, ahol bemutatjuk az új lemezt a Zin-dam Boo zenekar társaságában.
 
Érdekel még valakit ez a klasszikusabb értelemben vett rockzene?
 
Ha az illegális letöltések számát tekintjük, akkor úgy tűnik igen, minket mindenesetre mindenképp, nem is szeretnénk letérni erről az útról.
 
 
Szerinted mi az, ami most egyre lejjebb van? Mi van a leglejjebb?
 
Ahogy a dal is mondja: az erkölcs, a színvonal, és persze a két golyó! Rövid életem során még soha ennyi szarházi tapló ember nem volt világszinten döntéshozói és hatalmi pozícióban, mint mostanság, vagy ha igen, nem volt ekkora sikere a működésüknek. A műveltség, az értelem és az emberi és emberséges gondolkodás, na ezek vannak a leglejjebb!
 
 
Ha választhatnál egy helyet bárhol az országon belül, ahol játszhatnátok egy dalt, melyiket tolnátok és hol?
 
A Pancho Arénában és a „Mocskos tróger”-t játszanánk – lószart, nyilván oda nem tolnánk a képünket! Inkább a Bükk hegységben a Lófő tisztáson tartanánk egy ingyenes bulit, ahol csak jammelnénk a hippiknek.
 
Császár Gergő