„Elkezdtünk a lelkünk mélyére ásni”

„Elkezdtünk a lelkünk mélyére ásni”

Zaporozsec interjú

fotó: Balogh Zsolt
 
A Zaporozsec 2004-ben indult útjára, méghozzá teljesen véletlenül, de mára az egyik legkedveltebb pop-rock bandájává nőtte ki magát: sokatmondó dalaikkal nemcsak a közönség, de a zenei szakma elismerését is magukénak tudhatják. Márciusban pedig újra koncertet adnak, amely minden eddiginél különlegesebb lesz, ugyanis valami teljesen újjal fognak előrukkolni a fiúk. - Bíró Eszter
 
Többször nyilatkoztátok, hogy teljesen spontán alakult a zenekar. Ilyenek vagytok most is?
A rögtönzött ötletek kellenek a dalíráshoz és kellenek egy izgalmas koncerthez is. Jó, ha a közönség nem robotokat lát a színpadon, hanem olyan zenészeket, akik egy játékos interakcióban is benne vannak. Egyszer lementem az egyik dal közben a közönség közé, és elkezdtem velük szelfizni, hatalmas őrület lett belőle, azóta szinte a koncertjeink részévé vált.
 
Ezt szeretnétek a közönségnek is közvetíteni? Mi az üzenetetek számukra?
Minden dalunk másról szól, de tanító jelleg, konkrét üzenet nincs bennük. A dalaink nagyon személyesek. Érzéseket, kérdéseket hozunk a felszínre. Ha valakit ez megérint vagy érdekel, azt szívesen látjuk a kis zaporozsecünkben. Úgyis fogalmazhatnék, hogy mi csak elindítunk egy gondolatot, és mi is kíváncsian figyeljük, hogy kiből és mit vált ki.
 
A márciusi koncerttel kapcsolatban azt ígéritek, hogy rengeteg meglepetéssel készültök. Van olyan, amit most elárulnátok?
A meglepetés lényege a meglepetés. Viszont annyit elárulhatok, hogy egy teljesen megújult műsorral készülünk, amibe eddig még nem hallott dalok is kerülnek. Igyekszünk arra is törekedni, hogy ne a jól megszokott módon adjuk elő a régi számokat se. A fűszerezésben segítenek majd vendégzenészek, barátok is, de lesz olyan pillanata a koncertnek, amikor nagyon sokan leszünk a színpadon. Reméljük, hogy új szintre tudjuk emelni a koncertélményt a közönség számára.
 
Készülőben van a harmadik nagylemezetek. Hogyan írnátok le, milyen lesz az eddigiekkel összehasonlítva?
Szerintem a már megjelent „Te vagy egyedül” és „Találj rám” dalaink jól mutatják azt az irányt, amerre elindultunk ezzel a lemezzel. Egyrészt nagyon fontos, hogy egy kicsit elkezdtünk a lelkünk mélyére ásni, mert nem voltak korábban ennyire lélekelemző dalaink. Másrészt hangzásban is egy kicsit megújultunk. Eddig a legtöbb dal akusztikus hangszerelést kapott. Ez egy új terület a számunkra, majd meglátjuk, szeretnénk folytatni ebben is a kísérletezést.
 
Mik a jövőbeli terveitek, amelyeket mindenképp meg akartok valósítani 2020-ban, vagy akár később?
Mindenképpen szeretnénk idén egy Wembley-koncertet, de akkor sem fogunk elkeseredni, ha ez csak jövőre jön össze. Ettől függetlenül vannak ennél „átlagosabb” terveink is. Készülünk az új lemezzel, lesz egy-két klip, indul a Találj rám turné és ezzel párhuzamosan más előadókkal, zenekarokkal is dolgozunk dalok vagy épp közös koncertek megvalósításán.