„Előbújt egy komoly grunge-os íz is bizonyos dalokban” – Konyha-interjú

„Előbújt egy komoly grunge-os íz is bizonyos dalokban” – Konyha-interjú

A napokban jelent meg a Konyha zenekar Különbéke című nagylemeze. Az új szerzeményekről és a klipforgatásról Szepesi Mátyás énekes-gitárossal beszélgettünk.

A harmadik album a legtöbb zenekar esetében amolyan vízválasztóként funkcionál. Milyen lett a Különbéke az eddigi lemezeitekhez képest?
 
Ez lett a legváltozatosabb lemezünk. Bár továbbra is trióban játszunk, most merészkedtünk a legmesszebbre a dob-gitár-basszusgitár alaphangzástól: négy dalban vannak fúvósok, kábé ugyanennyiben zongora, glockenspiel, sok-sok érdekes szín. Persze a zúzós vonalunkat sem hanyagoljuk: van 3-4 rockdal is, de azokat is igyekeztük különlegesre hangszerelni. Előbújt egy komoly grunge-os íz is bizonyos dalokban (pl. El kell menni, Szív Kapitány) - eddig nem beszélgettünk róla, most lett nyilvánvaló számunkra, hogy mekkora hatással volt ránk a kilencvenes évek első felének rockzenéje. 
 
A lemez producere az Irie Maffiából és a Kelemen Kabátbanból is ismert Jumo Daddy volt. Ő mennyiben módosított a dalok irányvonalán?
 
Ő volt a külső fülünk, nagyon jó iránytű volt mind a dalszerkezetek, mind a hangzás véglegesítésében. Kevesen tudják róla, hogy ő is imádja a hatvanas-hetvenes évek rockzenéjét mint mi, és elképesztő tudással bír e téren is. Nagyon nagy tisztelettel közelített a dalainkhoz, én sokkal diktatórikusabbnak gondoltam őt amíg nem ismertem, de nagyon jó érzés volt, hogy ennyire közel érezte magát a dalokhoz. A keverést magát Dorozsmai Gergő (Gustave Tiger, The Moog) végezte, aki szintén fantasztikus szakember és csodálatos társaság a stúdióban, rengeteg hangszerelési ötlete volt. Ha pontosan akarunk fogalmazni, a lemez producere Gergő, Jumo és a zenekar voltak közösen.
 
A PASO-s Subricz Gábor is közreműködött a lemezen. Ő miben segédkezett?
 
Gábor a fúvós hangszereléseket készítette és trombitán játszott. Vele az első lemezen már dolgoztunk együtt és most ismét volt olyan hangulatú dal, amibe „beéreztük” a fúvósokat. Gábor szokásához hűen elképesztő munkát végzett: nem akarta eluralni a dalokat, mégis teljesen más hatásúak lettek a számok, mint előtte - Jumo Daddy hangos “Amerika, Amerika!!!” kiáltásokat hallatott a fúvós dalok keverésekor (nevet).
 
Lesz hivatalos lemezpremier? És lemezbemutató koncert?
 
A Különbéke lemez október 3-tól elérhető valamennyi digitális felületen. A lemezbemutató koncert október 22-én lesz az Akvárium Klubban - előzenekar az ex-Kiscsillag dobos Mihalik Ábel Drastik Putto nevű csapata -, ahol CD formátumban is megvásárolható lesz az album.
 
Az Idő van elég c. klipetekben nemcsak fiatal tehetségek, de színészlegendák is szerepelnek. Milyen érzés volt velük dolgozni, az ő interpretációjukban viszontlátni azt, amit írtatok a zenekarral?
 
Hát, finoman szólva elképesztő. Amikor a forgatás reggelén megláttuk Bán Jánost az Ódry Színpad előtt cigarettázva szöveget olvasni és szép lassan összeállt, hogy az a mi dalszövegünk a kezében - na az felejthetetlen pillanat marad. Igó Éva nagyon kedves volt és nagyon profi, ő már úgy érkezett, hogy hibátlanul tudta a dalszöveget, ráadásul dupla tempóban, mert a klipet így forgattuk és utólag lassítottuk vissza. (Farkas) Franciska és (Nagy) Ervin régi ismerősök, de teljesen más vonalakról, nagyon izgalmas volt most ilyen kontextusban találkozni velük, de egyben biztonságot is adott a jelenlétük! Nagyon szeretjük a klipet, Koblicska Örs rendező és Cador Rida operatőr nagyon különleges világot, hangulatot varázsoltak, néha még magunk sem hisszük el, hogy gyakorlatilag egy mini-művészfilm született a mi dalunkból kiindulva (nevet).
 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.04.