Első nagylemezével mutatkozik be a FellegAjtó: megjelent a Fellegterápia

Első nagylemezével mutatkozik be a FellegAjtó: megjelent a Fellegterápia

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi énekeket és táncdallamokat a könnyűzene világával, mindezt szabad improvizációkkal tarkítva. A zömmel a moldvai régióból előkerülő motívumok fafúvós hangszereken és énekhangon szólalnak meg, amelyekhez egy jazz-rockos hangszerelésű együttes ad hozzá nem mindennapi, pszichedelikus atmoszférát.
 
A formációt Ambrus Lehel hívta életre 2022-ben, amikor elhatározta, hogy megalapítja saját zenekarát, amelyben ötvözheti a tradicionális magyar népzene és a progresszív, jazz-szemléletű könnyűzene sajátosságait. Így jött létre a FellegAjtó, ez a megannyi stílust elegyítő együttes, amelynek változatos palettáján sokoldalú muzsikusai keverik a színeket.
A mérvadó világzenei múlttal rendelkező Hoppál Mihály, a Misztrál együttes egykori tagja, különleges slide gitártechnikájával és bund nélküli basszusgitárjátékával alkotja a zenekar egyik alappillérét. A banda másik támfala Szunyogh Gábor, a jazz-rock-blues alapokon nevelkedett zongorista, aki számára a pszichedélia és a népzene új utakat nyitottak meg az inspiráció terén. Az alapokat az autodidakta dobos, Szathmáry Viktor fogja össze nem mindennapi zenei érzékenységgel előadott játékával, alázatosan töltve meg dinamikával a kompozíciókat. A magyar népdalkincs legszebb darabjai Surányi Eszter karizmatikus hangján szólalnak meg, aki népi énekesként különös gondossággal válogatja össze a különböző szövegváltozatokat, vagy éppen saját dallamvariációkat hoz. A FellegAjtó hangszeres szólistája Ambrus Lehel, zenei végleteket kereső fafúvós hangszerein előadva a tradicionális dallamokat és azokból táplálkozó szólóit.
 
 
A közös zeneszerzés az instrumentális zene koncepciója szerint halad, ahol az ének is működhet hangszerként, illetve a hangszerek is cserélik a funkciókat, kíséreteket és szólókat váltva egymás között.
 
 
A FellegAjtó az elmúlt két évben egy kreatív alkotóműhellyé és baráti társasággá is vált. A próbák során a zeneszerzés és gyakorlás mellett a belsőséges beszélgetésekre is marad idő, már-már terápiás csoportként működve. A FellegAjtó zenéjét a függetlenség és szabadság jellemzi leginkább annak ellenére, hogy a szerzemények rendkívül szigorú kompozíciós szabályok szerint épülnek fel. Úgy sikerült ötvözni a varázslatos moldvai dallamok és szövegek örökérvényű mondanivalóját, illetve a minőségi rock, jazz, etno, bossa nova és egyéb stíluselemeket, hogy ne kelljen fájó megalkuvásokba kényszerülni, mégis minden aktuális, a zene pedig több szinten is élvezhető.
 
A zenekar elkészült első nagylemezével, a Fellegterápiával, ami egy komplex és érett bemutatkozó anyag lett. Az album felvételeit, keverését és masterelését Puha Szabolcs végezte a Record Low Studioban. A hanganyaghoz megfelelő minőségű borítót Szász Sándor kollázstechnikával készült alkotásait felhasználva Peágics Attila készítette. A "korong" a nagyközönség előtt is felcsendül, a lemezbemutató koncertre május 23-án a MANYI - Kulturális Műhelyben kerül majd sor.