Eric Clapton 74. születésnapi koncert a Muzikumban!

Eric Clapton 74. születésnapi koncert a Muzikumban!

Kőmíves „Stone” Andrással beszélgettünk

Eric Clapton idén tölti be 74. életévét. A magyar Eric Clapton Tribute Band, vagyis az EC 70 meg is ünnepli ezt egy koncerttel március 29-én a Muzikum Klubban. Lesznek dalok a Cream- és Blind Faith korszakból, természetesen a Robert Johnson akusztikus feldolgozásai sem maradnak ki a műsorból, valamint a jól ismert örökzöldek mellett felcsendül majd néhány olyan dal is, amelyet nem Clapton szerzett, de általa vált ismertté. Kőmíves „Stone” Andrással, az EC 70 Band gitárosával beszélgettünk.
 
 
Hogy alakult meg az EC 70 Band?
 
A zenekar pontosan 4 évvel ezelőtt, 2015. március végén alakult Eric Clapton 70. születésnapjára – innen jött a név, az EC 70. A legelső koncertet is a Muzikumban tartottuk – bár akkor nem gondoltuk, hogy zenekarrá kovácsolódunk, mert egy egyszeri rendhagyó estet szerveztem. Ez a születésnapi koncert olyan jól sült el, hogy úgy döntöttünk együtt maradunk és zenekarként működünk tovább. Rögtön az indulás első évében jött néhány fesztiválfelkérés – Békéscsaba, Kiskunfélegyháza, Révfülöp –, majd 2016 nyarán már a Gyulai Jazzfesztiválon és a Sziget Blues színpadán is felléphetünk. Azóta is töretlen lendülettel havonta, kéthavonta fellépünk Budapesten, valamint több vidéki helyszínen is.
 
Találkoztál már Eric Claptonnal?
 
Személyesen sajnos (még) nem, de 2006-ban, amikor Budapesten járt ott voltam a koncertjén a Budapest Sportarénában. Őszintén szólva ez a koncert nekem csalódás volt, sokkal jobban elnyerte a tetszésemet az előzenekar, azaz a Robert Cray Band produkciója. Eric Clapton nagyon enerváltan már-már unottan játszott, viszont annak örültem, hogy megismerhettem Dereck Trucks és Doyle Bramhall II. gitárjátékát – lenyűgöző módon gitároztak, Claptontól nagyon-nagyon eltérő és nagyon egyedi stílusban, valószínűleg nem véletlenül voltak ők akkor a turnézenekar tagjai. De mindettől a koncerttől függetlenül nekem Eric Clapton a number one!
 
Mire lehet majd számítani a március 29-i bulin? Kik fognak közreműködni?
 
A zenekar a kezdetektől héttagú felállásban működik – Tóth János Rudolf (ének, gitár) | Fekete Jenő (ének, gitár) | Petendi Tamás (gitár) | Kőmíves „Stone” András (gitár) | Nagy Szabolcs (billentyűs hangszer) | Pengő Csaba (basszusgitár) | Mezőfi „Fifi” István (dobok) – és többnyire mindig így is lépünk fel. Esetenként hívunk vendégfellépőt, de a mostani bulira nem hívtunk, hisz van elég szólista ebben a bandában. Reméljük, Fekete Jenő egészségi állapota is engedi majd, hogy színpadra állhasson, de a többi legyen egyelőre meglepetés.
 
 
Melyik a kedvenc Clapton-korszakotok?
 
Kinek melyik, jómagam nem tudnék külön kiemelni kedvenc Clapton-korszakot, mert minden időszakából vannak meghatározó élményeim. De talán, ha mégis egy időszakot kellene megemlíteni, akkor én az akusztikus dolgait szeretem különösen. Ha Tóth Janót kérdeznéd – aki sajnos most nem tud részt venni ebben az interjúban –, ő biztosan a Cream- és Blind Faith érát nevezné meg kedvencének, nem véletlenül idézi meg ezt a fejezetet Petendi Tomival közösen a koncertjeinken. 
 
Melyek a kedvenc nem Clapton által szerzett, de általa ismertté vált dalaid?
 
Robert Johnson Ramblin’ on My Mind című dala, a Robert Cray-jel közösen írt Old Love című szerzeménye, J.J. Cale After Midnight-ja és Cocaine-je és nem utolsósorban Steve Winwood szívhez szóló gyönyörűsége a Can’t Find My Way Home. Természetesen a felsorolt dalok mind szerepelnek a repertoárunkban és néhány közülük biztosan felcsendül majd a március 29-i EC 74. születésnapi koncerten a Muzikumban.
 
Császár Gergő