Ez a munkám, az életem, a szerelmem

Ez a munkám, az életem, a szerelmem

Május 14-én a Budapest Parkban koncertezik a Kowalsky meg a Vega, és az év további részét is teleszőtte a zenekar mozgalmas történésekkel. Februárban egyedüli kezdeményezést indítanak a rajongók örömére, az év végén megjelenik a legújabb albumuk, mindeközben pedig készül a Csak egy ág… című könyv folytatása, ami előreláthatólag a zenekar huszadik, jubileumi Aréna-koncertjének napján fog megjelenni.
 
Milyen bulival indítjátok a tavaszt a Budapest Parkban?
Elég hosszú műsorral készülünk, hiszen 2022 már a 20. jubileumi évünk előkészületeiről szól, aminek a csúcspontja 2023 februárjában lesz az Arénában. Mivel minden a 20 év ünneplése körül forog, a Parkba is olyan műsort állítunk össze, amiben a legfrissebb dalaink mellett az első lemezek slágerei is szerepelni fognak. Ez a koncert tulajdonképpen egy több mint kétórás válogatás lesz az elmúlt húsz év terméséből.
 
Hogy tudjátok két évtized zenei tartalmát a lehető legideálisabban összesűríteni?
Ez fejtörést jelentett, hét hónapon át dolgoztunk a dallista összeállításán. Arra törekedtünk, hogy a megfelelő számok kerüljenek fel rá úgy, hogy a végeredmény izgalmas hangulatú, élménydús programot eredményezzen. A klipes közönségkedvenc dalok adják a műsor gerincét.
 
A Parkot követően mik a nyári terveitek?
Jelenleg 80%-ban látjuk magunk előtt a nyarat, rengeteg koncertünk lesz. Nem minden helyszínen lesz lehetőségünk több mint két órát játszani, de mindenhol figyelni fogunk arra, hogy a kezdeti időkből is játsszunk dalokat. Emellett, mivel időközben készül az új nagylemezünk, vadonatúj számokat is elő fogunk adni. Nagy a merítés, van miből válogatni. Fel van adva a lecke a műsorok összeállításának tekintetében, de ez kedves gond.
 
Mi jellemzi a közelgő nagylemez munkálatait?
Az új dalok nagyjából egy éve készülnek, rengeteg zenei alapot dolgoztunk ki, és most kezdődnek a dalírások. Eddig két dalt adtunk közre YouTube-on a nagylemezről, a valódi munka most indul. A Park-koncertig megjelenik egy vadonatúj szám, amit ott elő is fogunk adni. A folyamatos nyári koncertezés mellett pedig Debrecenbe járunk majd stúdiózni, hogy felvegyük az új dalokat. A lemezt minden bizonnyal karácsony körül fogjuk kiadni.
 
Az albumról eddig megjelent két dal alapján sejteni lehet, hogy mély, kitárulkozó anyag készül. Miként jellemeznéd a születőben lévő lemezt?
A Baraka és az Eltéphetetlen más nyomvonalat követ, mint amit eddig megszokhatott tőlünk a közönség. A készülő zenei alapokból és dalötletekből már látom, hogy megtartjuk a derűs, klasszikus Kowalsky meg a Vega stílusunkat, de bőven vannak a fiókban tőlünk szokatlannak tűnő, kísérletező számok is. Ez egy zeneileg és szövegileg széles skálán mozgó új album lesz.
 
Mi eredményezi ezt a bátor, kísérletező jelleget?
Változnak az idők és az emberek, és ez kihat a kreativitásra. Nem terveztük meg, hogy kísérletezni fogunk – ahogy a Baraka megírása is spontán történt –, egyszerűen csak erőteljes igény jelentkezett erre a csapaton belül. De ettől függetlenül tőlünk megszokott stílusú dalok is jelen lesznek a lemezen.
 
A jubileumok jó alkalmat adnak az összegzésre. Zeneileg látjuk, mi történt veled az elmúlt 20 év alatt, emberileg és alkotóként milyen változáson mentél keresztül?
Az elmúlt két évben volt időnk leülni, kilépni a mókuskerékből, és ez lehetőséget adott arra, hogy összegezzük az eddig eltelt időt, értékeljük a dolgainkat, a személyiségünket. Még nagyon sok minden feldolgozási fázisban van nálam, benne vagyok egy nagyon komoly változásokat hozó önértékelési és visszatekintési folyamatban. Az elmúlt húsz évben rengeteg minden történt, néha elképesztő vad dolgok is, amik egészen különleges tükröt tudtak elém tartani. Ennek a lenyomata, hangulata és üzenete az új albumon is helyet kap, hiszen ez eredményezi a jelenleg zajló zenei változást. Eddig szándékosan nagyon egyszerűen, profán módon fogalmaztuk meg a zenekart foglalkoztató témákat, de az úgy érezzük, húsz évvel a hátunk mögött ma már sokkal nyitottabb, mélyebb, összetettebb fogalmazást engedhetünk meg magunknak. A derű továbbra is jelen lesz – jelen kell, hogy legyen – az életünkben, és ezáltal a közlésformánkban is, de tovább fogunk lépni azon a végtelenül egyszerű megfogalmazáson, ami eddig jellemző volt ránk.
 
 
A derű egyfajta benzin az alkotók lelki motorjának, ám az elmúlt két év nem volt túl derűs az előadók számára. Miként tudtad megőrizni ezt az oldott lelkiállapotot?
Törekedtem arra, hogy valóban, mélyen megértsem, mi miért történik. Hiszen ez a fajta tisztánlátás rávilágít, bár nagy kihívásokkal nézünk szembe, és az élet nem egyszerű, ez mégis így van rendben, és az örömöt így is meg lehet és meg is kell tudni találni a mindennapokban.
 
Örülhetnek a zenekart kedvelő emberek is, hiszen februárban különleges rajongói klubot indítotok. Ez miféle klub lesz?
Egy olyan rendszer, amiben közvetlen információáramlás lesz a tagok és a zenekar között. Minden érdekes és hasznos infót közvetlenül kapnak meg tőlünk a tagok, és ezenfelül is tele vagyunk különféle ötletekkel. Tervezzük, hogy a koncertszezonon kívül havonta egyszer egy teljes, két-három órás próbát közvetítünk a klubnak az interneten keresztül. Ezentúl első körben ajánlunk majd kedvezményes jegyeket az önállóan szervezett koncertjeinkre a tagoknak, akik a zenekari merch shopban is kedvezményeket élveznek majd. Olyan exkluzív, a zenekar tagjait mélyen bemutató portréfilmet is tervezünk, amit részletekben szeretnénk majd átadni az klubtagoknak. A célunk, hogy közvetlen és szoros közösséget hozzunk létre. A gyakorlatban fog kiderülni, hogy ezt miként tudjuk a lehető legjobban kialakítani, bővíteni.
 
A Csak egy ág… című könyv folytatása kinek az ötlete volt?
Csapó Tomi szervező menedzser kollégánk fejéből pattant ki. Ez a könyv a folytatása lenne annak a történetnek, amit a Csak egy ág… részben tartalmaz. Eltelt közel egy évtized, van miről beszélni.
 
Szemmel látható, mi mindent adtál a közönségnek az elmúlt két évtizedben. Te mit kaptál az előadói léttől?
Az életem értelmét. Az én szememben ez, amit csinálok, nem pusztán egy munka. A zenei alkotás és a szövegírás mindig is szerelem volt számomra a harmincéves pályafutásom alatt. Eleinte – a Black-Out nevű zenekarom működésekor – mondhatni kiflisarkon éltem, de ez nem tántorított el a pályától, mert az elhivatottságom sosem a sikerektől függött. Megtisztelő és gyönyörű élmény ennek ellenére érezni a felém áramló elismerést és megbecsülést. Ez elmondhatatlan örömöt jelent számomra.
 
A szolgálatról mindannyiunknak van egy elképzelése. Neked mit jelent?
Minden, amit alkotásként kiadok a kezemből, azt gyakorlatilag Isten elé teszem le egy oltárra. Ha nem kapnék elismerést a közönségtől vagy a szakmától, és a mai napig kiflisarkon élnék, akkor is ugyanezt tenném, amit most. Ez a munkám, az életem, a szerelmem, amiért legbelül nem várok elismerést. Azért művelem a hivatásom, mert a szándékom, hogy általa ajándékot tegyek Isten elé. Nem akarok túl nagy szavakat használni, nem szeretnék teátrálisnak tűnni, mindez most hangzik el először interjúban. Eddig az én mindent átható titkom volt, hogy valójában mit jelent számomra a szolgálat. Nehéz erről beszélni. A szolgálat számomra nem öntelt dicsekvést jelent, hanem csendes felajánlást.
 
Jegyek a Budapest Park oldalán kaphatók!
 
Írta: Nagy Daniella
Fotó: Magucsa László