Farsangi finomságok egészségesen

Farsangi finomságok egészségesen

Egy kis odafigyeléssel a hagyományos farsangi ételeket iselkészíthetjük egészségesebb változatban

A farsangi időszak hagyományosan a nagyböjtre való felkészülés időszaka volt. Nem meglepő hát,
hogy a farsangi fogások bővelkedtek a zsírban, a vörös húsokban, az alkoholban és minden földi
jóban, amivel az energiaraktárakat feltölthették.
 
Napjainkban, amikor a böjt legfeljebb a nagypénteki húsfogyasztásra korlátozódik, nincs szükségünk
arra, hogy a farsangi időszakban kalóriadús ételekkel tömjük a gyomrunkat. A farsangi mókáról
azonban nem kell lemondani, sőt. Egy kis odafigyeléssel a hagyományos farsangi ételeket is
elkészíthetjük egészségesebb változatban, a titok a nyersanyagok helyes megválasztásában és a
konyhatechnológiai fortélyok ismeretében rejlik.
 
Farsangi fánk
Tipp: A fánk elengedhetetlen édessége a farsangnak. Sokkal egészségesebb és kevésbé terheli meg
gyomrunkat, ha bő olajban való sütés helyett a fánkokat sütőpapíron vagy muffin formában a
sütőben sütjük meg. Íze ugyanolyan finom lesz, mintha olajban sütöttük volna ki. Előnye még, hogy
nem lesz az egész lakásban olajszag. Az alapanyagokat is megreformáló recepteket szép számmal
találunk az interneten.
 
Korhelyleves
Tipp: Füstölt kolbász helyett, nagyon ízletes, ha gombát teszünk a levesbe, a káposzta pedig segíti az
emésztést. A füstölt ízt egy kevés füstölt fűszerpaprikával is elérhetjük.
 
Disznótoros
Tipp: A disznótorost fogyasszuk savanyú káposztával, ezáltal segítünk gyomrunknak a zsíros ételek
megemésztésében. A hagymás tört burgonyát készítsük sütőben vagy fogyasszunk helyette héjában
sült burgonyát, édesburgonyát.
 
Töltött káposzta
Tipp: A töltött káposztát készítsük pulykacombból, sertéshús és füstölt oldalas helyett. Erőteljesebb íz
elérése érdekében tehetünk bele egy kis füstölt pulykahúst is. Tölteléknek fehér rizs helyett
használjunk barna rizst vagy zabpelyhet. Tetejét alacsony zsírtartalmú tejföllel (12%) vagy natúr
kefirrel, joghurttal locsoljuk meg.
 
„Hamis gulyásleves”
Tipp: A pörkölt alapú ételeket, így a gulyáslevest, székelykáposztát elkészíthetjük
pulykacombból/mellből (ezért hamis) és sok zöldségből is marhahús és sertéshús helyett. A
hagyományos csipetkét pedig árpagyönggyel helyettesíthetjük.
 
Kocsonya
Tipp: A kocsonyát is elkészíthetjük csülök és köröm helyett pulykahúsból, sőt csirkéből és csirkelábból
is, sok zöldséggel. Ha egyáltalán nem használunk bőrös részeket, akkor zselatinnal sűrítsük be a levét.
Néhány jó tanács, amit nem csak farsangkor érdemes betartani és megfogadni 
- Együnk többször kevesebbet, így egyszerre kevésbé terheljük meg gyomrunkat.
- Az ételeket alaposan rágjuk meg, ezáltal hamarabb kialakul a jóllakottság érzete, és
emésztőrendszerünknek is jobb, ha pépesebb állagú étel kerül a gyomrunkba.
- Bő olajban sütés helyett, készítsük az ételeket sütőben, sütőzacskóban, római tálban, olaj
felhasználása nélkül.
- Kerüljük a túl hideg vagy túl meleg ételeket.
- Ne fogyasszunk egyszerre nagy mennyiségű zsíros ételt és tömény alkoholt, mert
hasnyálmirigy gyulladás és epegörcs kialakulásához vezethet.
- Tömény alkohol helyett válasszunk inkább száraz vörös és fehérborokat, könnyű rosét.
- Lefekvés előtt 3-4 órával már ne étkezzünk.