Fél évszázad után is stabil lábakon áll a The Dark Side Of The Moon album

Fél évszázad után is stabil lábakon áll a The Dark Side Of The Moon album

A The Dark Side Of The Moon-nal a Pink Floyd valami teljesen újat hozott a világra: stadion rock albumot, ami egyszerre borzasztó hangosan szól és közben kellemes, lágy tud lenni.
 
A világszerte több, mint 50 millió eladott példányával a The Dark Side Of The Moon az egyik első album volt, amely csatlakozott a “Lemezek, amik híresebbek, mint a zenészek, akik készítették” csapathoz, többek közt a The Who Tommy albumával és a Fleetwood Mac Rumours-ával egyetemben. A lemez egy életre előrevetítette/megpecsételte a csapat imidzsét.
 
A The Dark Side Of The Moon előtt a Pink Floyd (akik a kezdetekkor még nevük előtt viselték a “The” szócskát, de az évek során “lekopott”) a pop, pszichedelikus és progresszív kísérletezők körét képviselték, de a lemez után egyszerűen elképzelhetetlen lett, hogy ne hasonlítgassák az emberek ehhez a lemezhez akár a Wish You Were Here-t, vagy a The Wall-t.
 
 
Hogy miért ütött ekkorát ez az album? Talán azért, mert a korábbi kísérletezésekből levont tnaulságok, okulások új fókuszba helyezték az egész zenekar gondolatmenetét: Roger Waters (és Rick Wright) hangsúlyos dallamai, szkeptikus szövegei (“Quiet desparation is the English way”), egy tömörebb köntösben, reklámdallamok, amik passzoltak David Gilmore direktebb gitárjátékához és soul hangzásához.
 
Kiváló produkciójával és nemes egyszerűségével a The Dark Side Of The Moon a hetvenes évek rockgenerációjának Abbey Roadja volt: egy album, amellyel lehetett tesztelni a sztereómagnót, tökéletes háttérzene egy vacsorapartihoz, ami elgondolkodtathatja, és feldobhatja a közönséget. Témái elég ködösek és csupaszok voltak ahhoz, hogy egyetemes szintekre emelkedjenek (“War is bad, wealth is bad, we're all going to die”), de Roger Waters mintha kiemelte volna az egészet és fent tartotta volna, mint egy zászlót, hadd lobogjon.
 
Ha ehhez hozzáadjuk Clare Torry megdöbbentő énekhangját a The Great Gig In The Sky-ban és a szaxofon csodálatos újdonságérzését, a The Dark Side Of The Moon egy látszólag nagyon távoli valamivé alakult át a Several Species Of Small Furry Animals Gathered Together In A Cave And Grooving With A Pict-ben. 
 
 
A Pink Floyd valami újat alkotott: stadion rockot, ami egyszerre borzasztó hangosan szól és közben kellemes, lágy tud lenni. A következő lemezekkel újra megpróbálták ezt a formulát, de mivel Roger Waters állt a csapat élére, és egyre személyesebb dalokat írt, soha nem tudták. 
 
A jubileumi deluxe készlet (2 LP/2 LPS/2 CD/2 BR/DVD) tartalmazza a The Dark Side Of The Moon 2023-as, feljavított hangzású változatát CD és LP formátumokban, valamint az eredeti 5.1-es mixet és sztereó verziókat is Blu-Ray-en és DVD-n. A csomag része egy további Blu-Ray, melyen a dalok vadonatúj, Atmos mix hangzásban hallhatók, illetve egy-egy bónusz CD és bakelit, melyeken az 1974-es londoni Wembley Empire Pool-ban rögzített koncertfelvétel csendül fel. 
 
 
A korong olyan slágereket tartalmaz, mint a Money, a The Great Gig In The Sky vagy a Time. 
Az ikonikus albumborító, amely egy prizmaspektrumot ábrázol, Storm Thorgerson (Black Sabbath, Muse) tervezőnek és George Hardie (Led Zeppelin, Genesis) grafikusnak köszönhető.