Fények és árnyék –Dalról dalra Haagen Imre első nagylemeze

Fények és árnyék –Dalról dalra Haagen Imre első nagylemeze

Haagen Imrét legtöbben színészi karrierje miatt ismerik, pedig pályafutását 30 évvel ezelőtt énekesként kezdte. Az elmúlt időszakban újra előtérbe került életében a zene, aminek lenyomata egy kiváló 12 dalos popalbum, a Fények és árnyék lett. Az első album egy olyan mérföldkő, ami érdemes egy alaposabb körüljárásra, így Haagen Imre ajánlásaival vesszük végig a hanganyag szerzeményeit dalról dalra.
 
B-86
Dal egy elképzelt, vagy inkább bizonyos értelemben bennem keringő bolygóról, ahova elhúzom a csíkot, ha betelik a pohár.
 
Fények és árnyék
Az elfojthatatlan szerelem és érzékiség dala, amit már akkor megírtam, amikor még nem is ismertem azt a személyt, akihez szól.
 
Vár az út
Ez a dal az én minden egyes sejtemben ott pulzáló hajtóerőm. A hitem és az energiám, aminek köszönhetően sosem adom fel.
 
 
Piszkos tánc
Egy dal, mely az egész világot mozgató ősi férfi-nő kapcsolódásról szól. A vágy és a féktelen szenvedélyek útkereséséről.
 
Tavasz végén
A szív kincskeresésének izgalma és végül az igaz (?) szerelem megtalálásának eufóriája, egy tipikus slágerbe öntve. A dallam és a vers harmóniája arra utal, hogy az érzés nem csak illúzió, hanem hihetetlen, de valóságos.
 
Édes kislányom
Egy vers, a Szélviharmónia című kötetemből. Arról, hogy “Apának lenni végtelen harc, de a legszebb szenvedély.” Egy dal, az életem értelméről, a kislányomról. A vers minden egyes sora most is ugyanúgy aktuális, mint amikor Ő és a maga a vers született.
 
Miért mentél el?
Elhagyva lenni, maga a pokol. És hogyha a történésekre nincs felfogható magyarázat, az pedig a poklok pokla.
 
Ennyi volt
Ez a váratlanul mindent ledöntő reményvesztettség és a talán újra felcsillanó remény dala, amikor a magány ködében az orrunkig sem látunk.
 
Tűnődés
Számtalan versemben megjelenik az ősi, mindannyiunkat feszítő kérdés: Mi az élet értelme? Ahogy Babits mondja az Esti kérdés című versében:
Miért nő a fű, hogyha majd leszárad?
Miért szárad le, hogyha újra nő?
Erre ez dal sem adja meg a választ. Hiszen ez is csak egy Tűnődés.
 
Fénykép a jövőből
Az élet egy ismeretlen körforgás. Nem tudjuk miért zajlik ez a nagy színjáték. De ha már itt vagyunk, tegyünk meg mindent, hogy a világ jobb hely legyen. Erről szól a dal.
 
Film
Reménytelen szerelem egy nőbe, akit megkaptunk ugyan, mégsem lesz a miénk soha. Hogy miért? Ez a dal titka marad.
 
Stex
A társadalom kritika sosem állt távol tőlem. Ez a dal pedig egy amolyan görbe tükör, egy egészen enyhe Valami Amerika utánérzettél megspékelve.