Futnak a csíkok

Futnak a csíkok

Interjú a Xenon zenekarral

20. évét ünnepli a motoros és rockzenei berkekben ikonikussá vált Harley-Davidson Open Road Fesztivál.
 
Éppen ezért nem meglepő, hogy az idei himnuszukat egy nagy visszatérő, a 30 éves Xenon zenekar írta. A hard rockot játszó érdi banda 1985 körüli alakulása után 30 évre eltűnt, most viszont újra itt vannak és hangosak!
 
Ráadásul június 5-én ők nyitják meg az idei fesztivált Alsóörsön. A dolgok állásáról a zenekar vezetőjét (és egyben gitárosát), Varga Gábort és a basszusgitárost, Bulissa Rezsőt kérdeztük. 
 
 
30 éves a zenekar, bár ritkán hallani rólatok, legalábbis az elmúlt években… mi ennek az oka?
 
Ennek az oka az, hogy 1985-86-ban megalakult a zenekar és elég jól – természetesen a kornak megfelelően – beindultunk, aztán sajna jött az a bizonyos 1,5-éves katonaság, ami rátette a zenekarra a pecsétet, így mindenki jobbra-balra, aztán család és gyerekek, ami meghozta a nagy szünetet!
 
Hogy jött a visszatérés ötlete? Van még kinek zenélni?
 
Volt egy nagy ötlete az zenekarvezetőnek, hogy álljuk össze egy buli és egy lemez erejéig, aztán erre mindenki megmozdult. Összedobtuk az „Akkor és most” című lemezünket – ez a régi számokat tartalmazza és csináltunk a régi felállással egy-két bulit. Hogy van-e kinek zenélni, hála istennek, van! Egyre jobban szeretik a számainkat, növekszik a rajongótábor és a Face-en brutális mennyiségű megkeresést kapunk.
 
Elég menő dolog, hogy ti írhattátok meg a 20 éves Harley-Davidson Open Road Fest jubileumi himnuszát! Ráadásul a fesztivált is ti nyitjátok meg. Hogy jött ez az egész?
 
Ez teljesen véletlenül, mert ellátogattunk a Harley boltba, venni akartunk egy-két cuccot a motorozáshoz, mert mi is motorozunk, és összefutottunk a vezérrel, Dobai Attilával, aztán beszélgetés, és tulajdonképpen innen beindult a gépezet.
 
Milyen inspirációból merítettetek a dal megírásához? Ti is motoroztok?
 
Igen, a csapatból mindenki motorozik, szeretjük ezt a feelinget; a túrákat, meg a spontán köröket! A nóta már meg volt írva, de gondoltuk, majd valahova beillesztjük… de talán a legjobb helyre sikerült elhelyezni!
 
Mit gondoltok a fesztiválról? Miért lesz érdemes ellátogatni?
 
Túl azon, hogy az Open Road Feszt tradicionális motoros fesztivál, azért ez a 20-ik nagyon kitesz magáért! A Harley és szervezőcsapat nagyon nívós programokkal várják az oda látogatókat, mondjuk mindig profi fesztiválok voltak! Hogy mit gondolunk a fesztiválról? Szerintünk a motorosokon kívül szinte egész Európát átöleli, amit mi, magyarok hoztunk létre, amire nagyon büszkék vagyunk mi is!
 
Mi a helyzet jelenleg a zenekarral? Ugye tavalyelőtt kijött a lemezetek, régi és új dalokkal is, mik a közeljövőbeli terveitek?
 
Építünk, dolgozunk, próbálunk és alkotunk. Megváltozott a tagi felállás: nem öten vagyunk, hanem négyen és ebből ketten a régi tagok közül, jelenleg ebben a fázisban van a zenekar. Vannak fellépéseink és ezeket bonyolítjuk le.
 
Milyen volt a (rock)zenei színtér a 80-as években, a maihoz képest? Akkor és most?
 
Á, hát egészen más, minden megváltozott! Akkoriban annyira szűk volt a rés minden szempontból, hogy csoda az, hogy egyáltalán színpadra léphettünk. Most azért más, sok a fellépést biztosító hely, és nagyon fontos szerepet kapott a internet ebben a szegmensben is. De az igaz szívű rockerek még ma is olyanok, mint régen!!!
 
- Császár Gergő
 
fotó: Varga Jennifer