Gyere, hadd fogjalak kézen! – mondta a zene a költészetnek

Gyere, hadd fogjalak kézen! – mondta a zene a költészetnek

Hymnus 177, 06.13., Várkert Bazár

Fotók: BFTZ / Várkert Bazár

 

Ismét pezsgő kulturális élettel telik meg a Várkert Bazár! A különleges helyszín páratlan dunai panorámája, koncerttereinek kiváló akusztikája és a történelmi környezet atmoszférája már önmagában is vonzó. A világörökségi helyszínen szabadtéri programok sora várja a kultúrára szomjazókat: az Öntőház udvaron és a Szárazárok színpadon, a Budavári Palota Oroszlános udvarán és több impozáns helyszínen váltják majd egymást az ígéretes klasszikus és könnyűzenei koncertek, a tartalmas irodalmi események és beszélgetések, a filmvetítések és a különböző művészetek fúziójából születő kihagyhatatlan estek.

 

 

 

Az idei nyárra különösen igaz lesz az utóbbi, hiszen a Várkert valódi különlegességekkel készül három összművészeti koncert formájában. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával karöltve fűzik egybe a költészet és a zene ritmusait. Legelső alkalommal a június 13-i, Hymnus 177 című eseményen.

 

Utazzunk vissza egy percre az időben 1844 Magyarországára! Ennek az évnek a tavaszán történt, hogy beérkeztek a pályaművek – szám szerint 13 – arra a pályázatra, amelyet Kölcsey Ferenc Hymnusának megzenésítésére írtak ki. Június 15-én hirdették ki az eredményt: Erkel Ferencé lett a dicsőség, hogy zenét írhasson a versre, ami idővel a magyar nép saját imádságává vált – szinte észrevétlenül. Ez a történet már önmagában is megmutatja, hogy a költészet és a zene valójában két, egymáshoz igen közel álló műfaj, és ez ihlette a Várkert Bazár és a Budapest Filharmónia Társaság Zenekarának (BFTZ) együttműködését is.

 

Ötletet merítve a vers és zene történelmi jelentőségű művészeti összefonódásából született meg a Hymnus 177 című est, amelyen Nyáry Krisztián irodalomtörténész és irodalmár mesél a közönségnek a Himnusz keletkezéséről. De nem ám száraz, irodalomkönyvekből ismert tanmeséken át – sokkal inkább a hivatalos históriákból kimaradt részekre koncentrálva. És hogy még pontosabb képet kaphassunk a kor irodalmi helyzetéről, Mohai Tamás színművész más, jelentős költeményekkel is megismerteti majd a közönséget.

 

Természetesen a zene is főszerepet kap. A Himnusz dallamai mellett – az irodalmi művekhez hasonlóan – a kor zenei térképét is körüljárják az alkotók. A közönség megismerheti a 20. század gazdag zenei színterét, Kodály és Dohnányi legnépszerűbb művei segítségével. A Kossuth-díjas Kovács János által vezérelt BFTZ mellett színre lép majd a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára is. A neves koloratúrszoprán a Hunyadi László című opera méltán híres La Grange-áriáját adja elő. 

 

A Hymnus 177  több szempontból is formabontónak ígérkezik. Részben azért, mert ebben a formában még soha nem dolgozták fel a magyar nép viharos századait. Részben azért is, mert ennyire sokrétű összművészeti programot csak elvétve találhatunk a hazai színtéren. Végül pedig azért is, mert olyan előadók lépnek fel közösen az Öntőház udvar különleges esti fényeiben, akik önmagukban is tömegeket mozgatnak meg. 

 

Fontos szempont a Várkert Bazár számára a közönség biztonsága is, ezért valamennyi programot a járványügyi szabályok figyelembevételével lehet majd látogatni, amelyekről bővebben és az események friss információiról a www.varkertbazar.hu oldalon érdemes előzetesen tájékozódni.

(x)

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: