Így kalózkodik a Men Named Holger

Így kalózkodik a Men Named Holger

Folk rock, art pop, cabaret, alt-country, pszichedelikus folk, dark folk, elektronika - immár két éve dolgozik Blaskovits Ferenc és Tündik András a Maelstrom Ahead! című debütáló lemezen.

Elég nagy a kavalkád nálatok stílusokból, még egy dalon belül is. Honnan ez a fajta zenei nyitottság?
 
Mindketten több, teljesen különböző zenekarban megfordultunk már, és mindig is nagyon sokféle zenét hallgattunk. Kedveljük a letisztultabb hangzásokat, amit a szokványosabb blues, rock, folk vagy pop zene adhat, de tulajdonképpen egyikünknek sem volt sohasem kedve egyetlen stílus mellett megállapodni. A Men Named Holgerbe a lehető legszabadabban be szeretnénk építeni az összes olyan dolgot, amit szeretünk. Amikor dalokat írunk, a zenei műfajok és spécibb hangszerek inkább eszközként esnek kézre mintsem egy-egy dal átfogó, egyértelmű keretet adó egységeként. Banjo egy elektro-funk-rock dalban? Zúzni balalajkával? Éneklő fűrészelni psycho-pop környezetben? Bármi ilyesmi szóba jöhet nálunk. Munka közben néha azért aggódtunk kicsit, hogy nem lesz egységes a lemez hangzása, de a dalokat egymás után meghallgatva abszolúte van bennük valami közös, a teljesen szerteágazó hatások ellenére. Jó érzés újra meg újra rádöbbenni, hogy teljesen összeférhetetlennek gondolt stílusok vagy stíluselemek jól összedolgozva merőben új és izgalmas hangzásokat tudnak létrehozni.
 
Mit jelent pontosan a kalózos-tengerészes koncepció, amire az album épül?
 
Mint sok kissrácot, minket is lázba hozott gyerekkorunkban a tengerjárás és hajózás gondolata, és az a gyermeteg kaland-kultusz, ami körülöleli. Teljesen sosem tudtunk hátat fordítani az elképzeléseinknek arról, hogy mennyire klassz lehet Rejtő-féle Piszkos Frednek, vagy Stevenson féle Long John Silvernek lenni. Mivel Rejtő, Stevenson és sokan mások már megírták, Hollywood pedig leforgatta a kalóz sztorikat, mi arra gondoltunk, megpróbáljuk ezt a világot egy albumban visszaadni. Nagyjából két éve kedvünk szerint elkezdtük írni a számokat a legelvetemültebb ötletekkel, amik valahogy később összekötődtek és szinte összeálltak egy teljes történetté.
 
 
Két év hosszú idő. Ennyire alaposak vagytok, ha a "régi álomról" van szó?
 
Nos, egyrészről igen, mindketten eléggé maximalisták vagyunk. Addig állítgatjuk a mikrofonokat, addig játszunk fel újra és újra egy témát, vagy épp addig EQ-zunk és kompresszálunk egy sávot, amíg nem vagyunk kompromisszum nélkül elégedettek. Másrészről duó vagyunk. Az albumon 95%-ban mindent mi írunk, játszunk fel, rögzítünk és keverünk házi stúdióinkban, így nyilván tovább tart kivitelezni a terveket. Sok hangszeren konkrétan a számok írása közben tanultunk meg normálisan játszani. Viszont ezalatt a két év alatt folyamatosan születtek az új dalok, és talán többet tanultunk, mint az eddigi zenei pályafutásunk alatt együttvéve. Összességében úgy érezzük, megérte ennyit várni.
 
A megjelenés után mik a terveitek? Élőben is bemutatjátok az anyagot?
 
Első körben élő videó felvételeket szeretnénk közzétenni, hogy a külföldi és magyar érdeklődők egyaránt könnyen láthassanak, hallhassanak minket. Már most elérhető a lemez dalaiból 3 unplugged videó. Ebből a szériából jön több dal is hamarosan. Már elkezdtünk gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne a dalainkat egy rockzenekarra áthangszerelni. Ezt a tervet, ha minden jól megy, ősz tájékán fogjuk megvalósítani újabb élő videók keretében. De vannak ennél extrémebb ötleteink is, amibe most még nem mennénk bele. Emellett a rendszeres klubkoncertezés is a céljaink között szerepel, de ehhez a rengeteg hangszer miatt nagyon sok előkészületre és több vendégzenészre is szükségünk lesz. 
 
 
 
MaryMoss