Így szól A bál 2023-ban, 40 évvel a születése után

Így szól A bál 2023-ban, 40 évvel a születése után

A Pál Utcai Fiúk - vagy ahogy sokan ismerik, a PUF - 1983-ban, vagyis idén pont negyven éve alakult Szigetszentmiklóson, és azóta is a magyar alternatív gitárzene egyik legfontosabb zenekara. A kerek évfordulót egy maratoni koncerttel ünneplik június 24-én a Budapest Parkban, és bár a szülinapon általában az ünnepelt kap ajándékot, a banda most mégis úgy gondolta, hogy inkább ők lepik meg a hosszú évek óta hűséges közönségüket. Az év első felét ugyanis stúdióban töltötték, ahol két új dalt is rögzítettek a különleges alkalomra, és ha már ott jártak, gondoltak egy merészet, és újra felvették az eredetileg 1985-ben született, de hivatalosan csak 1991-ben kiadott A bál című dalukat, amelynek eredetére a zenekar frontembere, Leskovics Gábor “Lecsó” a következőképp emlékszik:

“Amikor megírtam A bált a kisszobámban ülve, már akkor tudtam, hogy ez a dal működni fog. Ezt nagyon ritkán érzi az ember, alig vártam, hogy levigyem próbára, és megmutassam a többieknek! Nagyon hamar megcsináltuk és elkezdtük játszani a koncerteken. Igazam lett: nagyon jól működött!”

 


 

A PUF az évek során sokszor megpróbált már belenyúlni a szerzeménybe, de valahogy minden kísérletet ledobott magáról, és azon kevés dalaik közé tartozik, amelyet szinte ugyanúgy játszanak, mint az első próbákon. A mostani felvételnél is csak nagyon keveset változott, például szaxofon helyett  trombita van benne, de a szerkezet, a forma, a lendület ugyanolyan maradt. Erről Lecsó így mesél:

“Amikor A bált írtam, abban a bizonyos kisszobában, volt a falamon egy Led Zeppelin plakát, amin a következő felirat volt: A dal ugyanaz marad. A zenekarnak majdnem 1500 koncertje volt eddig. Egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor maradt ki A bál, mióta megszületett. És hogy nem unalmas-e mindig eljátszani? De nem ám! Ahányszor énekelem, mindig 19 éves vagyok, és nézem a posztert a kisszobámban. Remek érzés!”
 

És ha mindez nem lenne elég, az azonos című lemez borítóját is reprodukálták egy különleges fotózáson, az eredeti helyszínen, a pápai Esterházy-kastélyban. 

A Pál Utcai Fiúk tehát tartogat bőven még meglepetéseket június 24-i jubileumi Budapest Parkos koncertjükig, amelyre jegyek ide kattintva válthatóak még. Sőt, ígéretük szerint nyáron A bál című teljes lemezüket karrierjük során először vinylen is megjelentetik.