Interaktív zenei workshop a fiatal muzsikusgeneráció két kiválóságával

Interaktív zenei workshop a fiatal muzsikusgeneráció két kiválóságával

A zenei workshop ötlete Pákai Petra és Cséry Zoltán (Patché zenekar) fejéből pattant ki. Eddig több mint húsz intézményben (általános iskolák, művészeti szakközépiskolák, főiskolák) és különböző országos zenei táborokban hallhatták s láthatták a fiatalok már a kurzust, amely óriási sikerrel halad szerte az országban az NKA-nak (Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma) köszönhetően, ami már több éve folyamatosan támogatja az előadást.
 
Előadóművészi tevékenysége mellett Zoltán zongorát, zeneelméletet, zeneszerzést oktat, Petra pedig énektanárként dolgozik. Emellett a duónak van egy saját zenekara is „Patché” névre keresztelve, ami olyan fesztiválokon / helyeken lép fel, mint a Paloznaki Jazz Piknik vagy mint a Budapest Jazz Club... Eddig három nagylemezük jelent meg, számos videoklipel és élő felvételekkel kiegészítve.
 
 
A két ambiciózus és tehetséges művész sokszor olyan példákkal és eszközökkel szemlélteti a kevésbé kézzelfogható zeneelméletet és a zene különböző példáit, szabályait, amelyek színessé és megjegyezhetővé teszik azokat. A „4K” workshop (Komolyról könnyedén, könnyűről komolyan), amit a két előadó visz el az ország intézményeibe, azt is célul tűzte ki magának, hogy lebontsa a komoly és a könnyűzene között álló falakat, ugyanis minden műfajban van áthallás egy másik stílus felé, a zene egy szabad művészet. Szóba kerül a popzene, a rock, a jazz, a blues, az elektronikus zene és még számos könnyűzenei műfaj és természetesen a komolyzene ágait is érinti a kurzus.
Az előadás mindenki számára szól, olyanoknak is akik egyáltalán nem zenélnek és azoknak is, akik hobbijuknak választották csak a muzsikát és akár haladó, profi zenészeknek is lehet egy új szemlélet ez a kis zenei "kirándulás".
A workshop bemutatja azt, hogy miért van szükség az ember lelkének zenére, hogyan lehet hangulatokat és állapotokat leképezni, imitálni hangokkal. A cél az, hogy ne csak azok értsék meg az előadást akik szakmájukként választják /választották a muzsikát, mint művészetet, hanem azok is, akik csak egy kis betekintést szeretnének nyerni a hangok világába. Így hát a kurzus úgy lett megszerkesztve, hogy épp az adott közönség / intézmény igényeihez van idomítva. Az egész fiatal korosztálytól, a felnőtt közönségig, mindenkihez szól. Az is örömét leli a benne, aki csak szimplán zenekedvelő.
 
Természetesen zenére szakosodott iskolákba szakmaibb anyag jut el, egy általánosabb közönséghez / hallgatókhoz pedig egy könnyedebb tematika kerül bemutatásra. Ahogy Kodály mondta anno, "a zene mindenkié". Ezt a nézőpontot ápolja az előadás s próbál utat törni minél szélesebb közeg felé, mert a hangok világa egy nyitott művészet ami gyógyít, zenét mindenki hallgat.
 
 
AZ ELŐADÓK:
Pákai Petra (énekesnő, zeneszerző, szövegíró) a budapesti klubélet ismert alakja, egyben a Patché zenekar énekesnője és alapító tagja. Több formáció, köztük a Re-G, Buskanjo, a G.U.P. tagja volt, emellett rendszeresen meghívott vendégművésze a Debrecen Big Bandnek. A Shure Vocal Mastery 2015 világversenyen bekerült a legjobb 21 énekes közé a Patché "Let It Go" című dalával, valamint egy másik szerzeménye különdíjat kapott az Annual Mid-Atlantic Song Contest, Washington zeneszerző versenyen, kortárs kategóriában. Több évig a Kőbányai Zenei Stúdió énektanára volt. Jelenleg magánéneket oktat, sok tanítványa a mai könnyűzenei szakmában szép sikereknek örvend.
 
Cséry Zoltán (zongorista, zeneszerző, hangszerelő) a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés-szolfézs szakos övendéke volt, ezt követően pedig a Kőbányai Zenei Stúdió jazz-zongora szakán kiváló eredménnyel végzett. Tíz évig volt alapító tagja a progresszív jazz-rock zenéjével külföldön is sikereket arató Special Providence-nek, amivel bejárták Japánt és Amerikát is. Játszott a Subscribe-ban, a KIMNOWAK- ban, dolgozott együtt Dés Lászlóval, Oláh Ibolyával, Csepregi Évával, a Cotton Club Singers-szel, Kálloy-Molnár Péterrel, Miller Zoltánnal. Folyamatos résztvevője a Random Trip zenei improvizációs koncertsorozatnak, állandó tagja volt a Barabás Lőrinc Quartetnek, amivel bejárták Európa legnagyobb jazzfesztiváljait. Jelenleg Pápai Jocival dolgozik együtt immáron hét éve és turnézik szerte az országban. Hat éve tagja a RED BULL PILVAKER csapatának, ahol billentyűsként és zenei producerként vesz részt. 2019-ben a Budapest Arénában tartottak nagysikerű koncertet. Emellett zongoratanár és producer, hangszerelő, zeneszerző. Saját zenekara a Patché és a Songs For Your Soul. A KORG cég (billentyűs hangszereket forgalmazó cég) bemutatóembere, zenésze, instagram és youtube oldalán számos hangszerbemutató és zenei oktató videó található.
 
Ha érdekel a zene, ha tanulnál zenét, ha tanácsot kérnél, hogy állj neki, vagy csupán zeneimádó vagy és hobbid a zenélés, látogass el a workshop-ra, május 15-én!

 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.