„Szeretnénk átadni az embereknek azt, amit nekünk ad a népzene”

„Szeretnénk átadni az embereknek azt, amit nekünk ad a népzene”

Interjú a Folkbeat zenekarral

Az egy éve alakult Folkbeat két alapító tagja már a kezdetek óta fontosnak tartotta a népzenei elemek hangsúlyos használatát, hiszen ők maguk is a műfaj nagy szerelmesei. Újragondolt és -hangszerelt népdalaikkal szinte pillanatok alatt a magyar közönség egyik „legfrissebb” kedvencei lettek, amelynek egyik okát – ahogy ők fogalmaztak – abban látják, hogy a népzene a maga természetességében és gyógyító energiáival igazi közösséget képes építeni. Az énekesekkel; G. Nagy Rékával és Csasznyi Imrével a népzene fontosságáról és visszatéréséről, illetve arról beszélgettünk, hogy hol és hová tartanak most a formációval.
Interjú: Bíró Eszter
 
 
Meséljetek picit arról, hogy hogyan született meg a zenekar!
 
Táncházakban kezdtünk közösen énekelni egy-egy táncrend szünetében, illetve az este végéhez közeledve vártuk azt a bizonyos „énekelős” zárást. Majd otthon is zenélgettünk együtt, egyszer pedig felhívtak minket, hogy egy zenekar lemondta a koncertet, dobjunk össze valamit gyorsan, ha van kedvünk. Felhívtunk egy dobost, szerveztünk egy basszusgitáros srácot és beültünk a buszba. Ez a megkeresés másnapján történt. A buszban volt az első próbánk, pár órával később az első koncertünk. Elképesztően éreztük magunkat, és a közönség is, így egy percig sem volt kérdés, hogy folytatjuk.
 
A népdalok régi időket idéznek, ti azonban újragondolva teszitek aktuálissá. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján milyen jövőt láttok az általatok képviselt zenében?
 
Mivel a népdalok javarészt virágnyelven íródtak, önmagukból fakad az aktualitásuk. Egyszerűen csak a hangszerek cserélődtek ki.
 
Küldetéseteknek tekintitek a népdalok ilyen formában történő megőrzését, továbbadását, még ha ez nem is a klasszikus értelemben vett hagyományőrzés?
 
A hagyományőrzés régóta sokat vitatott téma. Mindegy, hogyan nevezzük, a lényeg, hogy élő maradjon.
Ha most meg kéne fogalmaznotok, hogy mit jelent számotokra a népzene, akkor mit mondanátok?
A népzene a maga szókimondásával, őszinteségével lélekgyógyító és formáló. Az élet meghatározó eseményeit magában foglalja. Az ének önmagában terápia, életöröm. Azt gondoljuk, ha „csak” ezt a kettőt megadja, nem szükséges mást hozzátenni. Hatalmas dolog ez.
 
Hamarosan 5 számot fogtok felvenni stúdióban. Mit kell tudni róluk?
 
Mivel nem tankönyv szerint alakultak a dolgok, előbb volt koncertünk, mint próbánk. Előbb léptünk színpadra a Folkbeattel, minthogy felvett dalaink lettek volna. Ezért meghagyjuk magunknak azt a szabadságot, hogy mi lesz a stúdiófelvételen. Ebből a nem hétköznapi helyzetből meglepő inspirációkat merítettünk, és úgy érezzük, hogy nagyon különleges zenei anyagot tudunk majd alkotni.
 
 
A karantén rengeteg zenekarnak okozott törést. Ti azonban itt sem álltatok meg…
 
A bezártság nem viselt meg minket lelkileg. Persze sajnáltuk, hogy a koncertek elmaradtak, mert szépen alakultak a dolgaink, ugyanakkor bekapcsoltuk a telefont, és onnan folytattuk, ahol a karantén előtt abbahagytuk. Elkezdtünk élő bejelentkezésekben népdalokat tanítani. A magunk módján vidáman, élettel. Azzal a szándékkal, hogy örömöt vigyünk az emberek életébe ebben a nehéz időszakban is.
 
Érdekes, de titeket hallgatva egy teljesen új „külsőbe” öltöztetett hangzást kapnak a népdalok. Ez tudatos volt?
 
Önmagunkat adjuk. Tudatosan próbálunk élni, de ez a zenénkben teljesen ösztönös. Az a szép a népdalokban, hogy természetesen énekelhetünk mindenről, legyen szó szerelemről, halálról, szexualitásról, igazságtalanságról.
 
Nemcsak a zenekarban dolgoztok szorosan együtt, hanem a magánéletben is egy párt alkottok. Ez mennyire van hatással a közös munkátokra?
 
Van, hogy könnyebb, és van, hogy nehezebb. De összességében működik, hiszen a népzene mindkettőnk számára első helyen áll. A megismerkedésünk előtt is mindkettőnknek a menedéket és az életet jelentette. Azt jelenítjük meg a kapcsolatunkban, amit számunkra jelent ez a zene. Nem értünk mindenben egyet, de kiegészítjük egymást.
 
Hogyan látnátok a zenekart 5 év múlva?
 
Szeretnénk átadni az embereknek azt, amit nekünk ad a népzene. Az ének fontosságát és jelentőségét. Legyen a népzene független zenei irányzat, hiszen hatalmas lelki táplálék.