Ismerős Arcok évzárás

Ismerős Arcok évzárás

December 28-án a budapesti Barba Negra Klubban az Ismerős Arcok nemcsak a 2021-es évet búcsúztatja el, hanem egy igazán különleges jubileumot is ünnepelnek a zenekartagok: Galambos Nándor, a csapat basszusgitárosa, alapító tagja nemrég volt ötvenéves. Az ünnepelttel beszélgettünk a jubileum kapcsán.
 
Kezdjük mindjárt azzal, hogy mennyire másképp készülsz erre a koncertre, mint egy hétköznapi bulira?
Jó a kérdés, valóban másképp készülök, mint egy normál koncertre. Főleg, mert maga a koncert is más lesz. Ilyen ünnepi alkalmakkor ugyanis bevett szokás nálunk, hogy az ünnepeltnek lehet néhány kívánsága, gyakorlatilag ő határozhatja meg az ünnepi koncert összetételét. Nekem az volt a kérésem, hogy játszhassunk egy fúvósszekcióval, mivel ilyet még soha nem csináltunk. Elkészültek a hangszerelések a dalokhoz, és már javában zajlanak a próbák. Nekem ez egy nagyon régi vágyam volt, ami most teljesül, így már csak ezért is fokozott izgalommal várom a koncertet. Ezen kívül két olyan vendéget is hívtam, akik nagyon közel állnak hozzám. Egyikük Papp Gyula zongorista, aki egyébként épp idén volt 70 éves, a másik pedig Peck Laci, aki még az általános iskola óta barátom, de annyira, hogy már két közös szólóalbumot is késztettünk együtt.
 
Mit gondolsz, lesznek még titkos meglepetések? Tudom, hogy erről nem téged kellene kérdezzelek, inkább csak az érdekel, hogy a szokások szerint mennyire tudjátok még egymást meglepni egy-egy ilyen különleges ünnepi bulin.
Vannak még apróbb meglepetések, de ezek inkább már az öltözőben zajlanak, nem a közönség előtt. Hogy a többiek mivel készülnek most, azt persze nem tudom. Viszont ami még különlegesebbé teszi az estét, az maga a tény, hogy nagyon régen játszottunk már Budapesten, így bizonyára eljön majd jó néhány régen látott ismerős is.
 
Ezzel a koncerttel búcsúztok a 2021-es évtől is. Mennyire volt könnyebb vagy nehezebb ez az év, mint akár az előző, főleg a járvány árnyékában?
Könnyűnek semmiképp sem mondanám, főleg mert a stábban is történt néhány kényszerű átalakítás. viszont újjá is született a zenekar ezáltal, vannak új kollégák is körülöttünk. A zenekar, azt hiszem, szerencsésen túlélte a nehezebb időszakokat, ráadásul épp az új lemezünket vesszük fel, ami jövő év elején jelenik majd meg. Szerintem – bár én eléggé kritikus vagyok – ez lesz életünk eddigi legjobb albuma. Mindezeket összevetve pozitívan nézünk a jövőbe, nem vagyunk elégedetlenek ezzel az évvel.
 
Az elmúlt években mintha megkapnátok azt az elismerést a nagyközönség és a szakma részéről is, amiért igen sokat tettetek az elmúlt húsz évben. Mennyire fontos ez nektek?
Tényleg hosszú évek kitartó munkája vezetett oda, hogy olyan elismeréseket kapjunk, mint például a Máté Péter-díj. Én azonban úgy látom, hogy minden egyes ilyen elismeréssel még nagyobb felelősség jár: innentől kezdve még inkább teljesítenünk kell, olyan minőséget kell produkálnunk, amellyel méltóak leszünk az elismerésre. Impozáns azon előadók listája, akik előttünk megkapták már ezt a díjat, mi is szeretnénk hozzájuk felnőni. Ha mások azt gondolják, hogy ez már sikerült, annak természetesen nagyon örülünk.
 
Ha már szóba került a lemez, mit lehet még róla tudni, illetve milyen terveitek vannak még a jövő évre?
Ahogy már mondtam, szerintem ez lesz az eddigi legjobb albumunk. Amitől mindenképpen különleges lesz, az az, hogy – ellentétben az eddigi sorlemezeinkkel – számos vendégművész szerepel majd rajta. Úgy tervezzük, hogy tavasszal lemezbemutató koncerteket is tartunk majd, jónéhány nagyvárosba ellátogatunk majd, ahol akár még a fúvósok is feltűnhetnek újra. A magyar kultúra napján szimfonikus zenekarral közös fellépést tervezünk, ilyet még nem csináltunk eddig. Azt hiszem, mostanra elég érett lett a zenekar hozzá, hogy ilyen különleges kooperációkban is részt vegyünk.
 
Ha mint ünnepelt visszatekintesz akár a privát életedre, akár a zenekar történetére, mire vagy a legbüszkébb?
Amikor én egy-egy nagy koncertre készülök, akkor mindig szívesen hozok be valami új ötletet a zenekar életébe, legyen ez akár zenei ötlet, vagy színpadi elrendezés, látvány, bármi. Amikor ezek az ötleteim jól működnek, én azokat élem meg a legnagyobb sikernek. Ezeket elég nehéz átvinni ugyanis mindenkin, így például mikor egy vonósnégyessel játszottunk együtt, és kevesen hittek ebben a produkcióban, vagy amikor egy akusztikus megszólalás volt, és ezek tényleg komoly kihívások, zeneileg is illetve szervezés szempontjából is. Amikor ezek sikerülnek, azoktól én nagyon boldog vagyok. Hála Istennek jó néhány ilyen örömöm volt már az elmúlt években.
 
Írta: Kalácska Gábor
Fotó: zenekari archívum