amikor az ember képtelen felvenni a telefont

amikor az ember képtelen felvenni a telefont

Itt a Bad Acrobats - új dallal, új klippel!

A budapesti Bad Acrobats zenekart 2018-ban alapította Békési Fanni (Fänó, ex-Kalef), Rácsai Mátyás, Seres Balázs és a kiemelkedően tehetséges női dobos, számos hazai zenekart megjárt Mikolai Petra (Ligeti Gyuri Álomgyára).
 
A zenekar tagjai előző formációikkal olyan jelentős helyeken léptek fel, mint a Sziget fesztivál, Akvárium, A38, illetve a Barba Negra klub. Stílusukat alter-popként definiálják, a 80-as évek szintipopját keverik a modern indie rock hangzással. Olyan előadók hatottak az együttesre, mint a Two Door Cinema Club, Metric, vagy a Killers, de a Florence and the Machine zenei hatása is felismerhető. Pimaszul őszinte, angol nyelvű dalaikat Fanó szerzi, aki első szólóanyagát Ryan O’Shaughnessy produceri közreműködésével rögzítette Dublinban.
 
Most pedig itt a vadiúj videó, a "Weirdo", ami a zenekar második, "Queen of the Universe" című EP-jének dala. A klip érdekessége, hogy a basszusgitárosuk készítette (aki hivatásszerűen is videós tartalmak előállításával foglalkozik), illetve hogy Méhes Csaba (Méhek) a klip felkért főhőse. A dal a késő ősszel megjelenő kislemez beharangozó száma is egyben!
 
Minden másról meséljen maga a zenekar!
 
 
Kik vagyunk mi?
2018 nyarán alakultunk. Még külföldön éltem, amikor megszületett a projekt ötlete. Amint hazaköltöztem, mint négy jó barát leültünk a Deák téren és eldöntöttük, hogy csinálunk egy zenekart, ami a szívügyünk lesz, és amibe mindent beleadunk. Zenéltünk már különböző projektekben együtt (Kalef, 10százkét), szoros barátság köteléke fűz össze bennünket.
 
Angol nyelvű alternatív popzene szerzése az irány szégyentelen szintikkel és sample pad soundokkal. Két csaj és két srác alkotja jelenleg a zenekart, Békési ’Fanó’ Fanni (szintik, ének), Mikolai ’Miko’ Petra (dobok, ének), Seres Balázs (basszus, szinti), illetve új gitárossal, Leitner Mátyással próbál a zenekar.
 
Mire vagyunk büszkék?
Eddig majdnem minden felvételünket a Supersize-ban rögzítettük Ligeti Gyurival - rendkívül szerencsések vagyunk, hogy az ország egyik legjobb stúdiójában, az ország egyik legkeresettebb producerével dolgozhatunk.
 
Az Öröm a Zene országos tehetségkutató különböző állomásain remekül teljesítettünk, a miskolci Helyfoglaló 2020-at megnyertük, a szarvasi Dobbantón pedig különdíjasok lettünk. Így továbbjutottunk az országos döntőbe, melyet október közepén élőben közvetítenek majd az A38-ról.
 
Honnan a név?
A producerünk, Ligeti Gyuri adta a nevet a zenekarnak, vicceskedve régi szókapcsolatokkal, mint a ’lepedőakrobaták’, illetve annak különböző fordításaival, mint ’bed acrobats’, majd rátéve egy lapáttal született meg a ’bad acrobats’. Nekünk ez nagyon megtetszett, megörültünk, hogy senki mást nem hívnak így és gyorsan lecsaptunk a névre. Akrobatikában egyébként is csapnivalók vagyunk.
 
 
Miről szól maga a dal?
A refrén torzított éneke különleges hangulatot ad a nótának, én kísérleti popdalnak szoktam hívni. A témaválasztás miatt is, ami mondhatni nem szokványos -  viszont a dalszerzők feladata szerintem a teljes őszinteség, ezzel egyfajta teher lerakása, az őszinte önkifejezés. Az utóbbi időben kialakult egyfajta „safe space” a zeneírásban és a befogadásban is - zenészek őszintén beszélhetnek akár saját depressziójukról, szorongásukról, anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy ettől meg fogja vetni őket bárki is.
 
A dal maga a bezártság érzéséről és a szociális szorongás szól egyszerre, a családtagok és barátok kerüléséről - egészen egyszerűen arról, amikor az ember képtelen felvenni a telefont. A dal szövege egészen pontosan körül is írja ezt a furcsa, bénító érzést, plusz ez egyfajta szerelmeslevél is az ember szeretteinek, hogy fontosak, csak ezt képtelen ez a figura kifejezni; egy kis időre van szüksége. Szerencsére pont a barátok tudják kihozni az embert ebből az érzésből, illetve a különböző sikerélmények. Egy bizonyos pályázat beadása előtt egy nappal döbbentünk rá, hogy feltételként szerepel többek között egy magyar nyelvű dal leadása, így gyorsan született erre a nótára egy magyar nyelvű szöveg is.
 
 
Mit kell a klipről tudni?
A szociális szorongás vagy fóbia megtestesülését látjuk a lakás tárgyainak rezgésében, melyeket a személyes vagy telefonos megkeresések váltanak ki a klipben. Méhes Csabát kértük fel a Weirdo (ford. -különc, furcsa figura) szerepére, aki mint pantomimes, karakterművész tökéletes választás volt, nagyon hálásak vagyunk neki. Seres Balázs, basszusgitárosunk készítette a klipet, aki hivatásszerűen is videós tartalmak előállításával foglalkozik. A legalacsonyabb költségvetéssel, szívességalapon készült a videó, kölcsönkért eszközökkel forgattunk egy ismerősünk lakásán.
 
Miért angolul szerzünk dalokat?
Egyrészt belőlem ez jön, elsősorban ez az önkifejezésem nyelve. Kamaszkorom óta írok angolul dalszöveget, ez az első projekt azonban, ahol ezt komolyan is meg tudom élni és hasznosítani. Írországban éltem két évig, akkoriban rögzítettem egy bemutatkozó szólóanyagot Ryan O’Shaughnessy-vel, onnantól realizáltam az álmaimat mint dalszerző is, nem csak énekes.
 
Végsősoron ambiciózus csapat vagyunk, szeretnénk nemzetközi színvonalú, igényes popzenét írni, minél több fülhöz eljutni.
 
Mik a terveink?
Ez a videó a legújabb kislemezünk beharangozója, melyet magunk is izgatottan várunk és készítünk elő. Teljes gőzzel készülünk a tatabányai Peron tehetségkutatóra is, mely most szombaton fog majd lezajlani.