Kandesz, málnás, elkolbászolás, kókánykodás - Interjú a Carson Comával

Kandesz, málnás, elkolbászolás, kókánykodás - Interjú a Carson Comával

Néhány hete tértek vissza európai turnéjuk első etapjáról, készülnek az 5. születésnapi koncertjükre az MVM Dome-ban, és első Palántaprogramjukban még az utódnevelésre is akad idejük. A Carson Coma legénysége egy percet sem készül pihenni még a hosszabb koncertmentes időszakban sem. Gaál Péterrel és Kun Bálinttal készült interjúnkat a Rockstar Magazinban olvashatjátok tovább.
 
Városnézésre volt időtök két európai turnés koncert között?
Peti: Berlinbe három nappal hamarabb kimentünk hárman, és megnéztük a főbb nevezetességeket, de Pozsonyban és Prágában ahogy beért a vonat, egyből a koncerthelyszínekre siettünk. Szuper lenne, ha lenne day off két buli között, a nyaralással egybekötött koncertezés nagyon király.
 
Az emberek képesek kicsit túlromanticizálni ezt az EU turné dolgot. Biztosan sokan azt hiszik, hogy nagy turnébuszban utaztatok, pedig valójában komoly logisztikázások és hosszú vonatutak jellemezték a dolgot. Erre mennyire tekintetek negatívumként?
Bálint: Én sokkal inkább szeretek vonatozni, bármilyen közlekedési eszközhöz viszonyítva, fel lehet állni, el lehet menni wc-re, meg ilyenek. Prágába menet például volt egy saját kabinunk.
Peti: A vonatozás volt a legjobb része az egésznek! A tömegért kárpótolt a természet: gyönyörű a Berlin-Prága és a Prága-Pozsony vonal. Ücsörögtünk a büfékocsiban, kártyáztunk, klassz volt.
 
Érdekes, hogy az időtök túlnyomó részét együtt töltitek így hatan, mégis izgalommal tölt el benneteket egy olyan apróság is, minthogy közös kabinban vonatozott az egész csapat. Nincs soha olyan érzésetek, amikor meglátjátok egymást, hogy “jaj ne, már megint ezek az emberek”? Tudtok még új dolgokról beszélgetni?
Bálint: Amikor Berlinbe mentünk, pont egy olyan ügy volt, hogy viszonylag sokáig nem találkoztunk. Barni Mexikóban volt, Peti Svédországban, volt három hét, amikor egyáltalán nem láttuk egymást. Valószínűleg azért élveztük annyira a berlini koncertet is, mert sok idő után először zenéltünk együtt.
Egyedül akkor lehet ez problémás, amikor két héten belül a nyolcadik koncerten vagyunk. De igazából akkor is tudjuk kezelni, jól működik a gangelés.
Peti: A sok kihagyás utáni első zenélés néha félre tud menni.
 
Mit értünk félremenetel alatt?
Bálint: Kandeszt. Málnást. Elkolbászolást. Kókánykodást.
Peti: Tehát zenei hibákat.
 
Az, hogy egy nagyon sikeres európai turnét zártok, milyen következményeket von maga után?
Bálint: Mindenképp szeretnénk visszatérni a már meglátogatott városokba, és eljutni új helyekre Európában.Tervezzük feliratozni a dalokat a youtube.com-on, és az is benne van a pakliban, hogy több angol dalt írunk a jövőben.
 
 
Az április 6-i MVM Dome-os koncerteteken egy forgó színpadon, az aréna közepén fogtok zenélni. Ez egészen úgy hangzik, mint ami egy koreográfiát igényel!
Bálint: Igen, táncokat is fogunk betanulni, High School Musicales tematikában. Addig lehet, hogy lesznek még új dalok is, ha jól használjuk ki az időt. 
 
Tesztüzemmód ennyi ember előtt?
Bálint: Az egy jó tesztüzemmód, ennyi ember nem hazudik!
Peti: Ha lesznek új dalok, akkor biztosan az MVM Dome-ban fogjuk előadni, mert addig nem lesz koncert Magyarországon. 
Bálint: Addig pihenünk, erőt gyűjtünk, meg hát ezzel még sok a teendő.
Peti: Minden ilyen nagy lépcsőfok előtt jelen van az izgalom. Amikor először léptünk fel a Budapest Parkban a 30y előtt, már hetekkel előtte zsongtunk, hogy “úristen, Budapest Park”! Utána “úristen, Sziget”, most pedig ez.
 
Ki van a legjobban ráparázva a zenekarból?
Bálint: Én lehet, hogy versenyző vagyok ebben a kérdésben.
 
Milyen módon jelenik meg az izgulás nálatok? 
Bálint: Van egy-két ember, aki mondjuk gyakorol vagy bemelegít. Giorgio például vigyáz a hangjára, beénekel, ami először sokkhatásként ért minket.
Peti: Egyszer téged is láttalak a backstage-ben billentyűzni, gondolom bemelegítettél egy kis Chopinnel.
Bálint: Mi Petivel egyébként ilyen Dragon Ballosan mellbe szoktuk vágni egymást.
Peti: Az meglepően jó érzés.
 
Nemrég kiírtátok az első Palántaprogramotokat, amire december 15-ig lehet jelentkezni. Mi ösztönzött benneteket arra, hogy kezdő zenekarokat karoljatok fel?
Bálint: Visszanéztünk a karrierünk elejére, amikor tehetségkutatóról tehetségkutatóra jártunk, és rájöttünk, hogy egy zenekari formációnak manapság mekkora hátránya van az iparban. Úgy tudsz elindulni kezdő bandaként, ha már van produktumod, de ahhoz viszont tőke kell, hogy fel tudj valamit mutatni. Egy teljes zenekarként nem lehet a hálószobádban dalokat felvenni. Ha valaki nem tud zsebből stúdiózást kifizetni, nagyon kevés a lehetősége, ez pedig képes már a kezdetek kezdetén megvágni a formációkat. Szeretnénk ezt a közeget megtámogatni, így most kiválasztunk egy zenekart, akiknek ezt a kezdeti nehéz szituációját megsegítjük azokkal az eszközökkel, amik nekünk kéznél vannak. 
 
Mik a jelentkezési feltételek?
Bálint: Egy demo alapján választunk ki egy zenekart, akiknek még nem volt korábban megjelenése. Az ő rendelkezésükre bocsájtjuk azt a próbatermet és stúdiót, ahol a Peti és éntől kezdve egészen a Kék Hullám Kempingen át, a Pókig bezárólag minden dalunkat felvettük, technikai segítséggel, hangmérnökkel együtt.
 
Van már szempontrendszeretek, ami alapján kiválasztjátok a mentorált bandát?
Bálint: Igazából még nincsen, nagyon különböző módon állunk hozzá ehhez az egészhez. Kicsit olyan, mint az előzenekaraink kiválasztása, vagy a szeptember 1-ji minifesztiválunk szervezése.
Peti: Ez egy nagy beszélgetés lesz.
 
 
Foglaljuk össze: MVM Dome, európai turné, már utódokat is neveltek… A huszas éveitek közepére egészen eljutottatok a csúcsra. Mik azok a célok, amiket az elkövetkezendő mondjuk öt évre kitűztetek magatoknak?
Peti: Barni szeretne megtanulni spanyolul egy B2-es nyelvvizsga szintjéig. Azt mondta, hogy a Duolingoval fogja kezdeni, de még nem töltötte le. (nevet)
 
Tudod, hogy nem ezt kérdeztem. (nevet)
Bálint: Persze, van ennek egy plafonja valahol, bár Azahriah megmutatta, hogy nincsen, és ezzel kezdjen bárki, amit akar.
Peti: Négy-öt év alatt lehet, hogy össze lehet hozni még négy-öt albumot. Másfél évente kihoztunk átlagban mindig egy lemezt. Azzal, hogy minden évben új dalokat írunk, folyamatosan meg tudunk újulni, az új dalok pedig új lehetőségeket adnak. Az, hogy valamit nem rutinból játszunk, nekünk is újabb izgalmakat hoz a zenélésbe.
 
 
Írta: Erdős Viki
Fotográfia: Babai Dénes
Kreatív asszisztens: Kalicz Máté, Fülöp András
AI: Babai Dénes, Fülöp András
 
Styling: Oltai Kata
Stylist asszisztense: Szaszkó Bence
Kreditek: Kamayko Studio, Ost Konzept, Konfekció, Jajcica
 
Stúdió: Storm Studio