Kijárat egy párhuzamos valóságba.

Kijárat egy párhuzamos valóságba.

It Might Be Gone Forever címmel mutatjuk be nektek az atmoszférikus hangulatokat riffekkel előszerettel tarkító négytagú progrock/postrock zenekar, az Autopilot új nagylemezét, amelyen 11 dal segít, hogy elvesszünk a kozmoszban.
 
A képi, szöveg- és zenei világában is gyakran tudományos-fantasztikus elemeket megjelenítő, a sci-fi műfajból merítő és ezeket a témákat feszegető banda a mostani megjelenésével a korábbi két kislemez anyagát egészítette ki egy több, mint 60 percnyi képzeletibeli (űr)utazást biztosító nagylemezzé. A kiadvány magába foglalja a 2023. nyarán megjelent AENA c. kislemezt, amely hangzásában még a korábbi anyagok hangulatára utalt, de tetten érhetőek voltak benne olyan motívumok is, amik már előrevetítették, hogy merre szeretne haladni a zenekar. Ezt a zenei felfedezést szimbolizálja a kislemez borítója és címe, ami egyben egy képzeletbeli hely is, ahová a zenekar a hallgatót invitálja egy kiadós utazásra.
 
Ez év elején folytatódott a nagylemezt felvezető hullám a Moods For Waiting For Life To Happen EP-vel, amit a XXI. századi jóléti ember „népbetegségei”, a depresszió és a szorongás ihlettek. A nosztalgikustól kezdve a befordulós hangulatokig változatos érzelmeket és éles dalszövegeket vonultat fel a kiadvány, s bár riffekből erre a kislemezre kevesebb jutott, cserébe több elmélkedős, utazós témát kaptunk 3 dalra felfűzve, amiket egyaránt izgalmas egy fotelben vagy épp hosszú autózás közben hallgatni.
 
Az It Might Be Gone Forever c. új nagylemezen szereplő 6 már megjelent, illetve most debütáló 4 dallal összefoglalja és egyben lezárja a banda az elmúlt 6 évét. A Karnivool, Mars Volta, Audioslave vagy épp Faith No More hatásokat büszkén vállaló zenekar a korábbiaknál komplexebb dalokkal rántja be a postrock/progrock műfajok kedvelőit, amik a felvonultatott témákban, hangulatokban és érzelmekben is igen változatosak.
 
 
„Hiszünk benne, hogy a közönség soraiban, ha egyre kevesebben is, de még mindig ott vannak azok az arcok, akik nem elégednek meg azzal, hogy egy adott streaming platform random feldobott számait hallgassák. Akik kíváncsiak egy teljes lemeznyi anyagra, akik szívesen fedeznek fel sokadik hallgatásra is apró részleteket, izgalmas megoldásokat egy-egy dalban. Akiknek a zenehallgatás egyfajta kijárat a hétköznapokból és szeretik, ha egy szám többrétegűsége nem csak egy vonaljegy, hanem többszöri utazásra is jogosít egy párhuzamos világba. Ez a lemez nekik készült.” - meséli az alapító gitáros, Rátkai Márton.
 
Az elkészült nagylemezen a különböző hangulatokból nincs hiány: a könnyed, „utazós” dalok, a súlyos gitár- és basszusgitárriffek, vagy épp a gitáreffektekkel alaposan megküldött atmoszférák kedvelői mind-mind találnak majd a közel 60 perces lemezen maguknak olyat, amiben „elveszhetnek”. Sőt, a lemez zárótétele azoknak is tartogat szellemi muníciót, akik komolyan szeretnek elgondolkozni azon, hogy hol a helyünk a világmindenség sodrásában.
 
 
Az összesen 3 EP-nyi fejezetből álló, teljes új nagylemezt március 23-án mutatja majd be a zenekar az A38 hajón a Sosevolt és a The Gigiz társaságában.

Fotó: Horváth Richárd