KVARK: a Szabolcs által komponált zenék most egy teljesen önálló lemez formájában öltenek testet

KVARK: a Szabolcs által komponált zenék most egy teljesen önálló lemez formájában öltenek testet

A KVARK Marton Szabolcs zeneszerző saját audiovizuális projektje, ami egy kivételes vetítéssel és egyedi fényfestéssel kiegészülő koncert. A programot hallgatva egy zenei kísérlet részesei lehetünk, ami kimozdítja a hallgatókat a komfortzónájukból, és egy egészen különleges, szürreális élményben lehet részük. A KVARK fél szimfonikus hangzással és különleges effektekkel, hangulatában és képi világában egyaránt nem mindennapi vetítéssel alkot meg egy sajátos, crossover világot. 
 
Az előadás 2022 tavaszán Győrben debütált a régi szeszgyár területén a Torula Művésztér kertjében, ahol Szabolcs rezidens művészként alkot, ezt követően ősszel a budapesti Átrium színházban, majd a Budapest Tavaszi Fesztivál megnyitó estéjén is bemutatásra került. 
 
 
A projektet 2022-ben crossover kategóriában Music Hungary Díjra jelölte a Music Hungary Szövetség. 
 
A KVARK 2023-ban újabb mérföldkőhöz érkezett: a Szabolcs által komponált zenék most egy teljesen önálló lemez formájában öltenek testet. Az albumon szereplő darabok élőben a VEB 2023 EKF felező eseményén (június 17-én és 18-án) egy dupla koncerten lesznek először hallhatóak olyan formában, ahogyan az a debütáló lemezen is szerepel. 
 
A lemezbemutató koncert a mulandóság témáját járja körbe. 
 
 
Emberek vagyunk. Ennek a jelentése és jelentősége kultúránként, társadalmanként, egyénenként eltérő lehet. Mégis összeköt minket belső, legféltettebb énünk, elemi érzelmeink működési mechanizmusa, közös félelmeink. Az emberi lét ezen, legelemibb építőköveit mutatja be a KVARK, és helyezi a mulandóság kontextusába. 
 
A koncert három fejezetre tagolható: elidegenedés, utazás (flow) és megérkezés. Dramaturgiájának középpontja a halandóság, ami nem mint riasztó, fenyegető dolog van jelen, hanem valami, ami az életnek mélyebb értelmet ad. 
A lét végessége által válik igazán fajsúlyossá, erre mutat rá a KVARK, mintegy modern kori „memento mori”-ként.
 
“Látod, mekkora áldás, hogy halandók vagyunk?”
 
 
 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.