Legyen tiéd A város legszebb nője – hamarosan megjelenik Charles Bukowski új kötete

Legyen tiéd A város legszebb nője – hamarosan megjelenik Charles Bukowski új kötete

Hét éve nem jelent meg új kötete Charles Bukowskinak itthon, de ezennel vége a hét szűk esztendőnek: a Troubadour Books Kiadó és a Vörösbegy Könyvek gondozásában jelenik meg április 10-én Charles Bukowski új novelláskötete A város legszebb nője címmel. A könyv első bemutatója tavasszal lesz Budapesten, a fővárosi művészvilág kedvenc törzshelyén, a Nemdebárban – ahol minden bizonnyal maga Bukowski is szívesen álldogálna a pultnál.
 
 
Milliók kedvenc vén kujonja, Charles Bukowski, a 20. század amerikai irodalmának mára egyik legkiemelkedőbb alakja és még mindig legegyénibb hangja nemcsak ünnepelt költő és regényíró, de zseniális novellista is.
A város legszebb nője most jelenik meg Magyarországon először, ráadásul hét éve ez az első itthon eddig kiadatlan kötete, ami újfent „Bukowski magyar hangja”, Pritz Péter fordításában és Bajtai Zoltán, a Bukowski-életműsorozat szerkesztőjének tevékeny közreműködésével lát napvilágot. 
A város legszebb nője című kötetben harminc novella szerepel, és mind olyan, mintha egy-egy kisfilmet néznénk, vagyis így nem 2 az 1-ben, hanem 30 az 1-ben az élmény, amit Buktól kapunk.
Vannak köztük megrázó, letaglózó, abszurd, groteszk, gyomorba vágó, rettenetes, illetve végtelenül vicces, szórakoztató és máig aktuális – sőt, profetikus – darabok, amiknek közös nevezője az a következetesen kívülálló, az életet egyszerre mélyen megélő és kívülről szemlélő attitűd és elegánsan nyegle stílus, ami Bukowskit már egészen fiatal kora óta jellemzi, és amiből halhatatlan műveit írta.
Ha a novella az irodalom Instagram-posztja (© Pritz Péter), akkor Bukowskitól most harminc olyan posztot kapunk, amik ugyanolyan emlékezetesek lesznek, mint találkozásunk életünk első szerelmével, mint életünk első dugása, koncertje vagy berúgása.
 
2024-től a TROUBADOUR BOOKS és fiókkiadója, a VÖRÖSBEGY Könyvek folytatja alapítóinak húsz évvel ezelőtt megkezdett küldetését, és gondozza tovább Magyarországon Charles Bukowski életművét, már nem beszerezhető és még soha ki nem adott kötetek megjelentetésével. 
„»Don’t try« – áll az öreg sírfeliratán. Ne próbáld, csináld. Mi sem próbáljuk, csináljuk” – vallják az alkotók/kiadók.
 
 
A kötet már előrendelhető ITT, a kiadónál.
 
Részletek a könyvbemutatóról később.
Borító: Győrösi Imre