Magyar tartalommal egészül ki a Dívák & Ikonok kiállítás

Magyar tartalommal egészül ki a Dívák & Ikonok kiállítás

Rihanna, Cher, Tina Turner, Edith Piaf, Marilyn Monroe és Maria Callas mellett, Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza új kiállítása
 
Világsztárok mellett a magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Magyarországra érkező nemzetközi utazókiállítás egy-egy tematikus részébe, melynek építése már megkezdődött a Zene Háza időszaki kiállítóterében. A világ legnagyobb iparművészet- és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum (V&A) nagysikerű, közel 300 ezer embert vonzó Dívák & Ikonok kiállítása ugyanis a magyar zenetörténet nagyjainak élettörténetével is kiegészül. A Zene Háza és a V&A közös kuratóriuma Rihanna, Björk, Whitney Houston, Tina Turner, Cher, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman, Billie Eilish és még sok más világsztár mellett – többek között - Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Zsédenyi Adrienn Zséda, Péterfy Bori és Takács Dorina Ꙣeva történeteivel is kiegészítette a kiállítást. A dívák rendkívüli erejét, társadalmi szerepét és kreativitását bemutató nemzetközi utazótárlat az eredeti, londoni helyszínen 2024 áprilisában zár, így utazókiállításként először Magyarországon lesz látható 2024 májusától.
 
A nyitás óta teltházzal működő londoni tárlatra nem csak a Zene Háza munkatársai, hanem már a hazai hírességek is készülnek: Marton Éva világhírű operaénekesnő és Zsédenyi Adrienn Zséda énekesnő személyesen hozta el karrierje ikonikus jelmezét és fellépőruháját, melyet májusban a közönség is megtekinthet a Dívák & Ikonok kiállításban. A látogatók az intézménytől megszokott módon ez alkalommal is különleges tartalomra számíthatnak, akárcsak a Hangdimenziók - Zenei utazások térben és időben című állandó kiállítás és a Nekünk írták a dalt! című, első időszaki tárlat esetében.
 
 
„A magyar narratíva kidolgozásakor olyan meghatározó művészeket igyekeztünk felvonultatni, akik igazodnak a tárlat eredeti üzeneteihez. A zenei sokszínűség, ahogy a Ház minden szegletében, az új,  Dívák & Ikonok című kiállításban is megjelenik” – mondta Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a magyar dívatörténelem olyan hatalmas sztárok személyes történetén keresztül elevenedik meg, mint a nemzet csalogánya, Blaha Lujza, a nemzetközi operaélet legmagasabb csúcsait meghódító Marton Éva, az egyik legnagyobb hatású pop-díva, Rúzsa Magdi vagy társadalmi szerepvállalásaival is példát mutató Zsédenyi Adrienn Zséda. A teljes névsort azonban a kiállítás megnyitásáig titokban tartják a szervezők.
 
„A Zene Háza időszaki terét úgy álmodtuk meg, hogy lehetőséget adjon az állandó kiállításunk kiegészítéseként egy-egy témakör részletesebb bemutatására. Első időszaki tárlatunk, a Nekünk írták a dalt! a magyar populáris zene történetével foglalkozott, míg új időszaki kiállításunk arra mutat rá, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, és hogyan használják hangjukat a társadalmi és politikai változások érdekében” – mondta Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója. „Minden idők legátfogóbb magyar poptörténeti kiállítása, a Nekünk írták a dalt! több mint 65 ezer látogatót vonzott, bízunk benne, hogy a Zene Házától megszokott kreativitás ezúttal is nagy érdeklődésre tart majd számot” – tette hozzá. 
 
 
A hírességek már a kiállítás lázában égnek. Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő Verdi, Don Carlos című operájában viselt Valois Erzsébet jelmezét ajánlotta fel a Zene Háza számára, de emellett diadalmas pályafutása teljes hangzó anyagát is átadta az intézmény Multimédiás Könyvtárának, amely mostantól bárki számára ingyenesen meghallgatható lesz. A világklasszis operaénekes fellépéseit megörökítő felvételekből a Dívák & Ikonok kiállításban is láthatnak majd részleteket a látogatók. 
 
„Az embernek megvan az életben a kijelölt helye, de az igazi feladat, hogy ezt meg is kell találni” – mondta Marton Éva, és hozzátette: „Pályám első szakaszán Tosca imájának gyönyörű kezdő sora volt meghatározó: „A művészetnek és a szerelemnek éltem”. Pályám zenitjén a győztesek ars poeticáját vallottam: „Ha nekem sikerült, nektek is sikerülhet.” Az utóbbi évtizedekben pedig gyakran idézem Kundry szavait a Parsifalból: „Csak szolgálni, szolgálni”. Azért tértem vissza hazámba, Magyarországra, mert úgy éreztem, át kell adnom mindazt, amit tudok”.
 
Zsédenyi Adrienn Zséda, többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnő Aréna koncertjén viselt Réka Vágó cipője lesz látható a kiállításban. A társadalmi ügyekért aktívan kiálló művésznő az ikonikus cipő átadásakor elmondta: „Számomra a díva szó jóval többet jelent a jól kimódolt, látványos megjelenésnél. Abban, hogy ma sokan dívaként gondolnak rám, annyi minden benne van. Az összes akarás, kitartás, társadalmi szerepvállalás, dalok tucatjai, gondolatok, amiket igyekeztem átadni a közönségnek, érzések, amiken együtt mentünk keresztül azokkal, akik több mint 25 éve követik a pályámat.”
 
A Londonból érkező Dívák & Ikonok kiállítást a magyar közönség májustól tekintheti meg. A jegyek már elővételben, időpontokra foglalhatóan is kaphatók!
 
A Zene Házában már javában zajlanak olyan programok, melyek a májusban nyíló kiállításhoz kapcsolódnak. Ilyen például Bozi Tibor tárlata, melynek keretében a világ rock- és popsztárjainak portréi láthatók az Előcsarnokban és közönségterekben; Beyoncé, Björk, Snoop Dogg, Péterfy Bori vagy éppen Azahriah fotóját is megtekintheti a közönség. A pop-up kiállítás egy 40 darabos képválogatáson keresztül a zenei fotózás nemzetközi fenegyerekének, Bozi Tibornak a sokszínű életművét mutatja be, április 21-ig.
 
 
HÁTTÉRINFORMÁCIÓ: Dívák & Ikonok
Nagyszabású nemzetközi utazókiállítás nyílik hamarosan a Zene Házában
 
Rihanna, Björk, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül a dívák rendkívüli erejét és kreativitását mutatja be a Zene Háza új időszaki tárlata, a Dívák & Ikonok című kiállítás. 
A nagyszabású kiállítást a világ legnagyobb iparművészet-és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum rendezte. Az eredeti helyszínen 2024 áprilisában zár a tárlat, majd utazókiállításként először a Zene Házában lesz látható, 2024. májusától. Budapest után a világ több fontos múzeumába utazik tovább. A nyitás óta teltházzal futó V&A Díva tárlat a nagy dívák történetébe ad betekintést az operavilág nagyjaitól és némafilmsztároktól kezdve a mozivászon hírességein át napjaink világsztárjaiig. 
A nemzetközi utazókiállítás egy újabb fejezet a Zene Háza életében: a Dívák & Ikonok kiállítás világraszóló és magas színvonalú, mely jól felépített forgatókönyv mentén egy feltűnően látványos és tartalmas kiállítást valósít meg. A tárlat teljes képet nyújt a díva jelenségéről, így minden generáció megtalálja benne a számára vonzó tartalmat, az is, akit az olyan klasszikus filmsztárok, mint Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe érdekel, az is, akinek Cher, Tina Turner, vagy később Madonna jelentette a fiatalságát, de az is, akit Rihanna vagy Billie Eilish hoz lázba.
A londoni kiállítás a maga nemében az első olyan tárlat, amely a 19. századtól napjainkig a hangjukat hallató ikonikus előadóművészek történetét mutatja be. Stílushűen kétfelvonásos: az első rész történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit, akik létezésükkel formálták napjaink populáris kultúráját, míg a második felvonás a modern dívát, a díva-galaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják.
A V&A által megrendezett kiállítás több száz tárgyat mutat be a múzeum saját gyűjteményéből és a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból, felölelve a dizájn, a jelmezek, a divat, a fotográfia, zene és a film területét. A látogatók megismerhetik Ingrid Bergman történetét a Jeanne d’Arcról szóló filmben hordott ruháján keresztül, csakúgy, mint Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich és sok más ikonikus előadóművész életének drámáját is. Több jelmez első alkalommal látható, mint például Maria Callas Norma szerepében viselt színpadi ruhája a Covent Garden Opera Norma című produkciójában (1952), Marilyn Monroe rojtos fekete ruhája, amelyet Sugar "Kane" Kowalczyk szerepében viselt a Van, aki forrón szereti című filmben (1959), de a sztárok divattervezője, Bob Mackie által tervezett ikonikus szettek is helyet kapnak. Így láthatóak lesznek Tina Turner, P!nk és CHER által viselt ruhák, de sokak mellett Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk és Whitney Houston is kölcsönzött fellépőruhát a kiállítás számára. 
A Dívák & Ikonok kiállítás a Zene Háza időszaki terében, 800 négyzetméteren lesz látható. A V&A kurátora, Kate Bailey fantáziával és hatásos dramaturgiával építette fel a kiállítás koncepcióját, sok izgalmas téma mellett megvizsgálja, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, hogyan használják hangjukat a modern előadóművészek a társadalmi és politikai változások érdekében, hogyan működnek a dívák a hírnév kultuszában, és rávilágít a személyes és a privát élet közötti küzdelmükre is. A Zene Házától megszokott módon valami egyedit kapnak a látogatók, ezért a történelmi jelentőségű magyar dívák fejezeteivel egészítik ki a kiállítást.
 
Fotó: Nagy Gergő, Hajdú János