„Az ember mindig ragaszkodni fog bizonyos tárgyakhoz”

„Az ember mindig ragaszkodni fog bizonyos tárgyakhoz”

Matyasovszky Géza / MG Records

Az MG Records lemezboltja november 5-én nyitja meg kapuit Budapesten, az Üllői út 31. sz. alatt, ennek apropóján kérdeztük Matyasovszky Gézát, a lemezbolt vezetőjét.
 
Interjú: Császár Gergő
 
 
Mióta vagytok jelen, mikor alakult maga az MG? Kikből áll a csapat?
 
A cég 2010-ben alakult. A lemezpiac 2000–2010 közötti leszűkülésekor elég sok tapasztalt lemezipari szakember „szabadult fel”, ilyen harcedzett hanglemezesek alkotják az itt dolgozók magvát. A többség már a ’90-es években ezzel foglalkozott. Ehhez csatlakozott még néhány fiatal is, akik plusz lendületet és mosolyt is visznek az üzletbe.
 
Hogyhogy most nyittok lemezboltot, amikor sokan temetik a fizikai kiadásokat? Mi volt az indíttatás?
 
5 éve forgatom a fejemben egy nagy választékú lemezbolt nyitását. A nagy hálózatok, multik folyamatos visszahúzódása nagyon lecsökkentette a hanglemezes felületeket az egész országban, így gondoltam, hogy Budapest el kell bírjon még egy igazi boltot, már nagyon rég nem nyílt ilyen, holott a „bakelit”-nek hívott vinyl lemezek reneszánszukat élik.
 
Lesz esetleg valami különleges nyitó esemény?
 
A járvány miatti „háborús helyzetben” nem tudunk és nem is akarunk sok embert összecsődíteni. Nyitóesemény nem lesz, de mivel az üzletben kávézó, üldögélő rész is van, a későbbiekben folyamatos zenei élethez kapcsolódó eseményeket tervezünk.
 
Mekkora lesz az üzlet választéka? Milyen műfaji lefedettséggel foglalkoztok?
 
Kifejezetten a nagy választékot helyezünk ki a polcokra. Kb. 5000 vinyl és ugyanannyi CD lesz a polcokon, ami talán 4000-féle címet takar. Valamennyi műfajt tartjuk, a zöme persze pop/rock, nagy a hangsúly a hazai kiadványokon is, de jazz-, blues- és klasszikus lemezeink is vannak.
 
Honnan szerzitek be a kiadványokat?
 
Jellemzően közvetlenül a kiadóktól.
 
Milyen fajta kiadványokat lehet nálatok vásárolni?
 
Hanglemez, CD, zenei DVD, blu-ray.
 
Az üzletben lesz esetleg belehallgatásra is lehetőség?
 
A lemezeket ma már nem szokás felbontani, kinyitni, de online belehallgatási lehetőség mindenképp lesz.
 
Lehet majd a boltba is rendelni olyan különleges kiadványokat, ritkaságokat, amiket nehezebb beszerezni?
 
Igen, az üzletben fellelhető választék mellett a webáruházunkban www.mgrecords.hu sok tízezer kiadványt kínálunk, melyeket be is tudunk szerezni.
 
Mi a véleményetek arról, hogy sokak már nem is tudják, milyen pl. CD-t, lemezt hallgatni, szinte már mindenki streamel… Milyen extra élményt nyújthat 2020-ban egy fizikai kiadvány?
 
Az ember egy fizikai lény, mindig ragaszkodni fog bizonyos tárgyakhoz, amelyek valamilyen érzelmi kötődést jelentenek valamihez. Ez esetben egy zenekar vagy énekes vagy zenemű iránti rajongás miatt jó érzés kézbe venni, otthon a polcunkon tudni vagy ajándékba adni egy albumot. Egy újonnan kiadott hanglemez pl. csodaszép, olyan, mint egy szép könyv, nem az jut róla eszedbe elsőként, hogy a zenei tartalmát le is tudod tölteni. Mellesleg a lemez másképp szól, mint a digitális fájlok, szívet melengetőbb, és még némi retró érzés is van benne! (X)