"Még egy jó ideig nem tervezünk retro zenekar lenni..."

2017-ben lesz 20 éves a Ganxsta Zolee és a Kartel "Jégre teszlek" című lemeze, amit a zenekar egy hatalmas show-val ünnepel a Barba Negrában, január 14-én.

Már nagyban zajlanak a próbák, mi is itt találkoztunk velük egy interjúra, ahol személyesen is meggyőződtünk arról - a két évtized alatt bizony semmit nem változtak. 

A „Jégre Teszlek” album idén húszéves, amit január 14-én Barba Negrában ünnepeltek. Mivel készültök?
 
Mindenki: Mindannyian egyetértünk abban, hogy a „Jégre Teszlek” a zenekar kultuszlemeze, így meg szeretnénk adni a módját az ünneplésnek. A „Jégre Teszlek Show”-n az eredeti ötös és a jelenlegi tagok fognak színpadra állni. Kovács Dávid basszusgitárosunk áthangszerelte a dalokat, és három fúvós is került bele, így nem mindennapi módon fog megszólalni a dolog. A másik hatalmas dobás maga Horváth Charlie lesz. Próbálunk beszervezni az egész bandát, aki ezen az albumon közreműködött. Szaszát például épp a próba előtt hívtuk fel, hogy ráér-e január 14-én, és természetesen igent mondott, annak ellenére, hogy aznap este fellép máshol is.
 
Milyen Charlie-val együtt dolgozni? Hamar megtaláltátok a közös hangot?
 
Zoli: Nagy megtiszteltetés, hogy elvállalta. Engem egyébként stílusosan így is „Papának”, szólít, annak ellenére, hogy idősebb nálam. Egyébként örömmel elvállalta, azzal a feltétellel, hogy a koncert után iszunk. Csak egyet, de egy nagyon nagyot!
 
Januárban egyben 22. évébe is lép a zenekar. Megvan a nosztalgikus hangulat a próbák alatt?
 
Zoli: Tavaly januárban volt az 50. szülinapom, amit szintén egy nagykoncerttel ünnepeltem. Ott ez a csapat már összeállt, így nagy egymásra találás most elmarad. Mi egyébként még egy jó ideig nem tervezünk retrózenekar lenni, akik időnként összeállnak és adnak egy hatalmas retróbulit. Egyelőre úgy látjuk, nem szépen lassan elfogy a közönség, hanem idővel egyre nagyobb, és ez nagyon jó, úgyhogy igyekszünk is tartani ezt a vonalat. Lesz új lemez is, amiről már készen is van két szám, ebbe is szeretnénk majd bevonni az egész brigádot. 
 
És a folytatás?
 
Mindenki: Úgy tervezzük, hogy a koncert nem egyszeri alkalom lesz. Több nagy hazai fesztiváltól is érkezett már megkeresés, szeretnénk mindegyiken ott lenni headlinerként, ez majd elválik. A „Jégre Teszlek” több okból is alkalmas arra, hogy fesztiválokon turnéztatva legyen: egyrészt a hosszánál fogva – 63 perces, de biztosan lesznek számok, amiket gyorsabban játszunk –, másrészt talán nem túlzás azt állítani, hogy ezt az a generáció is ismeri, amely a fesztiválok legfőbb közönsége, ellenben még nagyjából nem is élt, amikor ez a lemez megjelent. A rendszerváltozás után nagyon aktuális volt a mondanivaló. Ma már ettől a fajta gengszterségtől talán nem dobják hanyatt magukat a fiatalok, de nosztalgiaként szeretik hallgatni, mert ez mégiscsak a nagybetűs 90-es évek. Aztán persze az „Helldorádó” lemezünk is 20 éves lesz egy idő után, és szép sorban a többi is, aztán meg 25, 30 és így tovább – ezeknek mind hasonló alkalmakat szánunk. 
Solti Hanna
 
 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.13.