„Aki sörben utazik és nyitott az új ízekre, bátran nyúljon utána!”

„Aki sörben utazik és nyitott az új ízekre, bátran nyúljon utána!”

Megjelent az Extra Coffee Stout – a két kedvenc italod találkozása.

Mindegy, hogy kávés sör vagy sörös kávé: az Extra Coffee Stout a legkülönlegessebb hazai gasztroújdonság, ami mindenki fantáziáját kellőképpen megmozgatja. A Félegyházi Sörműhely megálmodója, Balogh Máté, valamint az Extra Coffee mögött álló Tamási László és Fácán avatott be minket az ital készülésének háttérmunkálataiba, a receptbe, és a jövőbeli terveikbe.

Interjú: Szabó Anna
Fotó: Extra Coffe/Félegyházi Sörműhely

Meséljetek egy kicsit a kezdetekről! Hogyan talált egymásra a két márka, vagyis ti, akik mögöttük álltok?

F: Egy közös barátunk, Csabai László ötlete volt ez a fúzió. Nagy gourmet a sörök és kávék világában. Ismerte és szereti Máté söreit, favorizálja a mi extra, méregerős kávéinkat, ezért az az ötlet pattant ki a fejéből, hogy meg kellene alkotnunk egy szuper kávés sört. Nagy izgalommal vetettük bele magunkat a munkába, a hetekig tartó kísérletezésbe, a végeredmény pedig önmagáért beszél! Büszkén és nagy örömmel mutatjuk be az Extra Coffee Stout kávés sörünket!

Van valamilyen sztorija annak, ahogyan megszületett az Extra Coffee Stout ötlete? Esetleg egy közös sörözés, kávézás alkalmával pattant ki a fejetekből?

TL: Mi friss brand vagyunk a hazai kávéfronton. Az Extra Coffee közép távú terveiben szerepelt egy kávés sör megalkotása. Nem várt gyorsasággal valósult meg ez az álom, mert Csabai László pikk-pakk sínre tette a dolgot. Szó szót követett, gondolat gondolatot szült és már azon vettük magunkat észre, hogy Máté küldte tesztelésre a kávés sörünket, amit mi nagy izgalommal kóstoltunk meg. A kiválasztott keverési arány után újra Mátéé lett a munka oroszlánrésze a Félegyházi Sörműhelyében. A palackozás pillanatait nem tudtuk kihagyni, azon mi is részt vettünk!

Hogyan áll össze pontosan az ital? Mi a domináns benne: inkább az alkohol mámorító ereje vagy a koffein ébresztő hatása?

BM: Sörünk alapja egy erősre főzött, 7%-os Milkshake Stout. A hozzáadott kávé kb. 70mg koffeint tartalmaz, így egy eszpresszó kávé erősségének felel meg. A felhasznált pirított és pörkölt árpamalátának is köszönhetően alapjában magában hordozza a legtöbb kávés, étcsokoládés ízjegyeket. A felhasznált tejcukor felel azért, hogy a kortyérzet kerekebb, krémesebb legyen, valamint édességet is ad a sörnek, ellensúlyozva a kávé keserűségét. A tejcukor ezen túlmenően „megágyaz” a kávé jellegzetes zamatának, kiemelve és lekerekítve azt. A felhasznált kávé érdekessége, hogy a magas Robusta-aránya miatt markánsan keserű és testes, diós, csokoládés ízjegyekkel, így kerek egységet alkot a krémes, kissé édeskés sörrel.

Mihez hasonlítanátok az ízvilágát? Kinek ajánljátok?

F: Aki sörben utazik és nyitott az új ízekre, bátran nyúljon utána! A kávésok is megtalálják benne az örömüket, és akik simán gasztrokalandorok, vegyék! Viszont felhívom a figyelmet: a sörben egy átlagos eszpresszónyi koffein van, tehát ésszel, mértékkel kell fogyasztani, még ha annyira is itatja magát!

Mi mellé fogyasztva az igazi?

TL: Kávés sörünk első sorban a BBQ, mexikói ételekhez passzol igazán. Magyar konyha vonalon a marhapörkölt hívja társnak. Ha sós mogyoró és pisztácia mellé keresel valamit, az Extra Coffee Stout tökéletes. Önmagában, desszertként is megállja a helyét. Fontos, hogy ne hűtsük agyig, a 8-10 Celsius fok a legideálisabb, akkor mutatja meg magát leginkább!

Tervezitek, hogy a jövőben más ízlést is megcéloztok közösen készített italokkal?

BM: Megjelent, szeretik, szakmailag dicsérik a kávés sörünket. Talán a már baráti viszonyunk, a meglepően sikeres koprodukciónk, az együtt gondolkodás olajozottsága az oka, de a napokban felmerült egy nagyon izgalmas újdonság, egy magyar gasztropremier, szintén a két márka fejlesztésében és gondozásában.

Aki szeretné megkóstolni, honnan tud magának szerezni pár üveggel az Extra Coffee Stoutból?

TL: A kávés sörünk az Extra Coffee és a Félegyházi Sörműhely felületein is elérhető. A kávéfanok nálunk, a sör világát élők Máténál találnak egyéb érdekességeket, de inkább azt javaslom, nézzetek szét mindkettőnknél, nem fogtok csalódni!

(x)

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: