Miért tarts otthon tormát

Miért tarts otthon tormát

Kevesen tudják, hogy a torma finom íze mellett, gyógyító hatással is rendelkezik. A torma csípős
gyökere enyhülést nyújt a különféle fertőző betegségekkel és egyes fájdalmakkal szemben is. Még
a náthabacilusokkal is elbánik, ezért a házi patika felbecsülhetetlen segítőjének tekinthetjük.
Érdemes ezért mindig tartani otthon a hűtőszekrényben vagy a pincében egy tormagyökeret, és
rendszeresen fogyasztani. Hogy miért is?
 
Csípőssége miatt lehet imádni vagy éppen mellőzni a tormát, ennek a különösen húsvétkor aktuális
gyógy- és fűszernövénynek azonban számos jótékony hatása van. Maga a növény a Volga és a Don
mentén őshonos – a magyarok ősei is itt ismerkedtek meg vele, és hozták magukkal a Kárpát-
medencébe. Leginkább fűszerként használjuk, de így is hatékony gyógyító. Erős, jellegzetes illatát
intenzív illóolaj-tartalma biztosítja – az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Bronchitisre érdemes
bevetni, ha pedig a felső légutak hurutja áll fenn, a tormát keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk!
 
Jól teszik, akik rajonganak érte, a frissen reszelt tormának ugyanis, azon túl, hogy finom, fél napon át
tartó vírus- és baktériumölő hatása van, melyet a glikozidoknak köszönhet. A kálium a veseműködést
fokozza, kiváló a vese- és húgyúti fertőzések esetén, a mustárolaj pedig a nyálkahártyák vérellátását
serkenti. A népi gyógyászat az ájult ember magához térítéséhez és pakolásként is használta.
 
Gyógyhatásai
A torma számos egészségi problémára gyógyítólag hat. Fertőtlenítő hatású, erősíti az
immunrendszert, segítség megfázás, nátha, melléküreggyulladás, köhögés, bronchitis, asztma,
mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag- és
vesegyulladást. Hatásos húgykő, idegi fájdalmak, reuma, köszvény, izomfájdalmak, étvágytalanság,
rossz emésztés, puffadás, székrekedés esetén. Fontos C-vitaminforrás. Megszünteti a fejfájást, és
segít a menstruáció idején. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható. A C-vitaminon kívül
egyéb vitaminokat, illóolajokat, mustárolajat, ásványi anyagokat, flavont és még sok hasznos anyagot
tartalmaz.
 
Felhasználás
A legjobb, ha friss állapotban használjuk fel. A gyökérnek csak azt a részét mossuk és hámozzuk meg,
amelyre éppen szükségünk van. Ezután reszeljük le, és azonnal használjuk fel, mivel az illóolajok
hamar – egy jó negyed órán belül –elpárolognak.
 
Már a tormagyökér reszelése is egyfajta terápia az orrmelléküregek számára, mivel az erősen fellépő
illóolajok könnyekre fakasztanak, és orrváladék képződéséhez vezetnek.
 
Mézzel összekeverve azonban hatásos köhögéscsillapító. Mivel a méz elveszi a torma csípős ízét, a
gyerekek is könnyen fogyasztják.
 
A lereszelt tormát fogyaszthatjuk közvetlenül, vagy ízesíthetjük vele az ételeket, például mártásokat
vagy túrót.
 
Rovarcsípés esetén kenjünk kevés reszelt tormát az érintett bőrfelületre, és enyhén dörzsöljük be.
 
Fogfájás esetén tegyük a tormát a fájós részre, és hagyjuk ott, míg a fájdalom elmúlik.
 
Reumára, köszvényre, isiászra és izomfájdalmakra pakolásként hatásos. A pakoláshoz halmozzuk a
reszelt tormát egy puha textíliára. Kenjük be olajjal vagy disznózsírral a fájó testrészt, majd borítsuk
rá a tormás textíliát. Egy idő múlva felforrósodik a bőr, és elkezdi kifejteni a gyógyhatását.
 
A reszelt gyökérrel csínján bánjunk, mert jelentős hatóanyagtartalma miatt hólyagot okozhat a
bőrön, ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk.
 
Házi készítésű frankfurti tormakrémleves
5 dkg vajon világos színűre pirítunk 3 csapott evőkanál lisztet. Felengedjük kb. fél liter vízzel, vagy
húslevessel. Felforraljuk, visszahűlés közben óvatosan hozzákeverünk 2,5 dl tejfölben elkevert egy
tojássárgáját. Jól kikeverjük, a továbbiakban már nem főzzük.
 
Sóval, fehérborssal, kevéske cukorral ízesítjük. 15 dkg-nyi (ízlés szerint eltérhetünk) friss, finomra
reszelt tormát keverünk a szósz sűrűségű leveshez.
 
Ezt követően levesgyönggyel egészítjük ki. Levesgyöngy helyett használhatunk pirított zsemlekockát
is.
 
Csészében tálalhatjuk, díszítése egy evőkanál tejszínnel, vagy akár felvert tejszínnel is történhet.