Mindig a legelső megérzés a legjobb - Áron Andris, Makai Laci (Apey & The Pea)

Mindig a legelső megérzés a legjobb - Áron Andris, Makai Laci (Apey & The Pea)

A mocskos, lehangolt, doomos metált nyomó Apey & The Pea komoly áttörés küszöbén áll: az utóbbi hónapokban végigtarolták az egész országot, most pedig Európa a cél. A zenekar két alapembere, Makai Laci dobos és Áron Andris énekes-gitáros a következő lemez

A mocskos, lehangolt, doomos metált nyomó Apey & The Pea komoly áttörés küszöbén áll: az utóbbi hónapokban végigtarolták az egész országot, most pedig Európa a cél. A zenekar két alapembere, Makai Laci dobos és Áron Andris énekes-gitáros a következő lemezről is mesélt.

Az őszi-tavaszi Apey-Leander-Blind Myself-turné hogy sikerült? Komoly sikerről és rettenetes mulatásokról szóltak a hírek.

Makai Laci: Picit féltünk ettől a turnétól: nem tudtuk milyen lesz a fogadtatás. Legyünk őszinték: szerintem a három banda közül finoman szólva is mi játsszuk a legmorcibb zenét, ráadásul az állomások nagy százalékában mi nyitottunk. Azonnal sokkolni az embereket mondjuk egy Abraham-mel kicsit zsibbasztó lehet. Szerencsére egy-két állomást leszámítva iszonyatosan jól sikerült mindegyik.

Áron Andris: Ha a bulirészét kérdezed, életem legjobb turnéja volt, imádtam minden percét. Voltak kellemetlen, vállalhatatlan és egészen meredek momentumok...

M.L.: ...például amikor a turnémenedzser Tóth Balázs úgy keltett minket, hogy páros lábbal ugrált az ágyunkon, és arra mentünk ki, hogy a melettünk lévő szobából székeket, asztalokat és ágyakat dobáltak ki. Akkor azért büszkén konstatáltam hogy a turné résztvevői közül mindenki látott már legalább egy Pantera home videót.

Kábé egy éve jelent meg a Hellish: van valami, amit másképp csinálnátok? Elégedettek vagytok azzal az úttal, amit bejárt a lemez?

Á.A.: A számokon kívül igazából rengeteg mindent másképpen csinálnék most, de amit igazából  minden lemez próbál nekünk megtanítani, hogy mindig a legelső megérzés a legjobb és hogy nem érdemes kapkodni. A Hellish fogadtatása pedig túlszárnyalta minden elképzelésünket, nem beszélve a Fonogram-díjról, és még mindig nehéz feldolgozni, hogy csakis a zenével eddig tudtunk eljutni. Ez számomra teljesen elképzelhetetlen volt eddig.

Tényleg, ha már szóba került a Fonogram: Andris, amikor pár éve a kettőnégyes Szujó Danival elmentetek trollkodni a Fonogram-gálára, gondoltad volna, hogy valaha megnyeritek a díjat? Profitáltatok belőle valamit a szakmai elismerésen kívül?

Á.A.: Nem gondoltam volna, de hízelgő. Azon kívül, hogy ingyen volt a rák és a kaviár, nem igazán profitáltunk semmit, ráadásul a díjátadón még magát a díjat is véletlenül eltörtük. Talán nem számoltak azzal, hogy merevrészegen fogjuk egymást húzogatni a földön, de ettől még valami garanciát elvárnék a javíttatására. (Röhögés.)

Idén indultok több európai turnéra is, mesélnétek egy picit erről is, illetve mik lesznek a publikus, nagyobb megmozdulásaitok a közeljövőben?

M.L.: Ősszel gyakorlatilag ki se szállunk a turnébuszból. Október elején kiutazunk Németországba egy bulira, utána egyből indulunk a Hanoi társaságában egy majdnem kéthetes Európa-turnéra: Ausztria, Portugália, Franciaország, Olaszország, Spanyolország a cél. Ezután még tervbe van véve egy rövidebb EU-kör, egy londoni buli, illetve több belföldi állomás. A nyáron pedig lesz egy nagyobb kaliberű nyárzáró bulink a Leander társaságában a Barba Negra Trackben, augusztus 26-án, erre azért is lesz érdemes lenézni, mert ezután sokáig nem lesz budapesti koncertünk, ugyanúgy, ahogy a Leandernek sem.

Nyilván nagy a nyomás rajtatok, hogy megcsináljátok a Hellish utódját: mi újság a következő lemezzel, mikorra várható? 

M.L.:Reményeink szerint jövő ilyenkorra már kint lesz, a jellegét tekintve pedig, úgy néz ki, nem fogunk átmenni Apostolba vagy Bojtorjánba, szóval gyökeres változás nem lesz. Csak a szokásos: kicsit lemegyünk megint a pokolba, és odafekszünk a sátán kutyája elé.

Á.A.: Egyébként már a Hellish felvétele alatt jöttek újabb ötletek, és azóta már bőven van egy új lemeznyi anyagunk, de nem hinném, hogy februárnál előbb elkezdjük őket rendesen összerakni. De már az előzetes felvételeket hallgatva is kiráz a hideg, annyira mocsadék minden egyes másodperce a számoknak.

Andris, az Apey & The Pea mellett folyamatosan írsz egyszálgitáros dalokat is, amiknek szintén szép visszhangja van…

A: Az akusztikus vonal igazából most kezdett beindulni. Nemrég volt egy teltházas, élő közvetítésű A38-as koncertem, egyre több a vidéki koncert is. Picikét még szokogatnom kell az egyedüllétet: a többiek nélkül nyilván elég magányos érzés, de amúgy elég gyorsan feltalálom magam. Év végén hozom ki az új lemezemet, aminek Foxes lesz a címe.  

Kirk Windstein kapott tőletek Apey-pólót, amit hord is, melyik világsztárnak örülnétek még, ha Apey-pólóban mutatkozna? Phil Anselmót nem ér mondani.

A: Pedig ha Anselmón meglátnék egyet, valószínűleg behugyoznék a megtiszteltetéstől. Amúgy meg: Gary Holt (Exodus) és Matt Pike (Sleep, High On Fire).

M: Természetesen Lemmy Kilmister, a Motörheadból.