„Most egy színesebb világot képzeltünk el magunknak”

„Most egy színesebb világot képzeltünk el magunknak”

DivideD-interjú

A DivideD hazánk egyik titkos fegyvere a nemzetközi piacon. A budapesti csapat nem fut semmilyen trend vagy zenekar után, inkább próbálja sajátos hangvételű modern, kissé futurisztikus dallamos metalt eljuttatni az emberekhez, a kedvezőtlen zenei klíma ellenére. A bandából Szabó Dániel gitárossal Kovács Péter beszélgetett.
 
Interjú: Kovács Péter
Fotó: Lerch Péter
 
 
Jelenleg sok zenekar elakadt, bizonytalan, nem próbál, mivel nincsenek koncertek. Ti hogy élitek meg karanténidőszakot?
 
Nekünk olyan szempontból szerencsénk volt, hogy a tavaszi első lezárás pont akkorra esett, amikor amúgy sem a koncertezésen lett volna a hangsúly, hiszen a tavaly megjelent Behind Your Neon Eyes lemezünk stúdiómunkáinak hajrájában voltunk. Így a nyári fesztiválos koncerteket leszámítva egyetlen bulit kellett későbbre tolni. A koncertezés kiesésével a kreatív dolgokra fókuszálunk, és szeretnénk idén megírni a következő lemez anyagát. Mellette pedig beleállunk live stream akciókba és cover/playthrough videókba is majd a tavasz folyamán, hogy egy kicsit „kitisztuljon” a fejünk, amikor már nagyon tele van a saját ötletekkel.
 
Gyakorlatilag a karantén közepén hoztátok ki a Behind Your Neon Eyes lemezt. Megérte megindulni vele ilyenkor?
 
Úgy gondoljuk, hogy megérte. 2020 végére eltelt több mint 3 év a Modulus megjelenése óta, így nem volt minek fiókban tartogatni a lemezt, a tavaly nyári megjelenés pedig pont egy kis felüdülés volt a közönségnek is, amikor lehetett kicsit menni bulizni, koncertekre, amihez szerintem tökéletes nyári soundtrack volt a Behind Your Neon Eyes. Azon a maréknyi koncerten pedig, amit le tudtunk játszani, iszonyatosan pozitív volt a fogadtatás a közönség részéről, érezhetően többen is jöttek a bulikra, mint előtte. Alig várjuk a folytatást.
 
A Behind Your Neon Eyes eléggé más lett, mint a bemutatkozó Modulus mint az underground köröben sikeres első album. Mi hozta a váltást? És az emberek hogy fogadták?
 
Nálunk a folyamatos változás jelenti az állandóságot. Számunkra is izgalmas, hogy merrefelé kanyarodunk a következő anyaggal, a közönséget pedig biztosan tudjuk még mivel sokkolni. Az első lemeznél még nem volt nagyon kiforrott a koncepció, volt egy elképzelésünk, hogy ilyen futurisztikus zenét szeretnénk csinálni, akkoriban is ugyanazokból a hatásokból építkeztünk, csak más arányban, mint a másodiknál. Szerettük volna egy kevésbé súlyos, sötét arcunkat is megmutatni, és bár a sokkhatás érezhető volt, mikor elkezdtük csepegtetni a dalokat a lemez felvezetéseképp, mára biztosan mondhatjuk, hogy azok vannak többen, akiknek bejött ez a váltás. És rengeteg új arcot is behúztak ezek a fogósabb megközelítésű dalok. A recept nagyjából ugyanaz, mint a Modulusnál, hogy a rock/metalos alapokat komolyan nyakon öntjük samplerekkel és szintihegyekkel, de most egy színesebb világot képzeltünk el magunknak. És kapocsként ott vannak az új lemezen is a súlyosabb dalok – akiknek a Modulus jobban tetszett, a Follow You, a Teknoskeptic, a Space Samurai vagy a lemezt záró Until The Stars Turn Cold szinte régi ismerősként köszön vissza.
 
Mióta kijött a lemez, sem pihentek. Milyen akciókon vagytok túl és mi várható tőletek mondjuk a nyárig terjedő időszakban?
 
Az első lemez után elkövettük azt a hibát, hogy a koncertezésen kívül viszonylag nagy volt a csend a zenekar körül. Ebből tanultunk, és most igyekszünk minden lehetőséget megragadni, amivel pörgetni tudjuk a zenekar nevét, hogy köztudatban maradjunk a koncertmentes időszakban is. Ősszel egy koncert DVD-t raktunk össze, ami régi restanciánk volt már. A Live Modules című anyag felvételeit még a 2019-es XVI. Stagediving Fesztiválon készítettük, de évekig halogattuk az utómunkát és a megjelentetést. Decemberben volt a premiere Youtube-on, mert az eredeti tervet, hogy mozis közegben mutassuk be, derékba törte a vírushelyzet. Ez egy korszakzáró kiadvány, az első lemezünk időszakát öleli fel 10 dallal, gyakorlatilag egy teljes koncert felvétele. Még decemberben vettünk fel az A38 jóvoltából egy közönség nélküli koncertet, ahol viszont már az új lemez dalain volt a hangsúly. Az 50 perces felvételen szinte a teljes Behind Your Neon Eyes-t eljátszottuk. Kicsit fura helyzet volt sok szempontból, nagyon kényelmetlen volt először közönség nélkül eljátszani, mintha koncerteznénk. Ezt január 26-án az M2 / Petőfi TV-n lehetett látni a Kulisszák mögött című műsorban, de online visszanézhető. Közben már készülünk a következő streaming koncertre, ezúttal egy belépős megoldással próbálkozunk Schrott Peti Schrotify Streaming Stúdiójában. A belépőkből befolyt összeggel a közönség a harmadik lemez elkészítését tudja támogatni. Itt is készülünk olyan újdonsággal, amit eddig sem élőben, sem online nem láthattak tőlünk. A harmadik lemez dalai is íródnak közben, nagyon izgalmas látni, ahogy lépésről lépésre kristályosodik ki, hogy ezúttal merrefelé lépünk tovább. Ahogy korábban említettem, készíteni fogunk feldolgozásokat, azokból majd lehet már következtetni, hogy a harmadik albumra milyen stíluskavalkáddal készülünk. Szeretnénk szintet lépni vizuálisan is egy igazi topligás videóklippel. Ha pedig egyszer végre feloldják a korlátozásokat, akkor országos szinten a tavaly szintén új lemezzel jelentkezett, dark/prog metalos Reasonnel tervezünk közös koncerteket.
 
 
A 2. lemez elég elég erős sci-fi őrületre utal a bandában. Mindenki rajta van ezen a cuccon?
 
Nagyjából mindenki imádja a különböző sci-fi filmeket és könyveket, illetve a képregényeket, mi ketten Belmonttal vagyunk benne leginkább nyakig, de a többiektől is jönnek időről időre ötletek, hogy miből lehetne ihletet meríteni szövegileg illetve látványban. Ehhez ugyanúgy adhatnak inspirációt a jellemzően a videótékák alsó polcán terpeszkedő B-filmek, mint a művészi igényességű, nagyívű eposzok vagy akár tévésorozatok. De természetesen könyvek, képregények és akár videójátékok is. Ezt a vonalat mindenképp erősíteni szeretnénk a jövőben, még több szövegi utalással, megtartva a filmes részleteket és a filmzenékből, videójátékokból vett zenei idézeteket.
 
A Cyberpunk 2077-tel is játszottatok?
 
Sajnos még megfelelő konzol híján nem, de amint elérhető lesz normálisan a PlayStation 5, én mindenképp rámegyek. Még ősszel jelent meg egy, a játék világát bemutató könyv gyönyörű, albumszerű formátumban, abban már nyakig benne vagyok, de William Gibson klasszikus Neuromancere is kéznél van elütni az időt.
 
EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: