„Nagyon egyszerű szó, mégis hatalmas erővel bír” – Noémo: Vagyok dal- és klippremier

„Nagyon egyszerű szó, mégis hatalmas erővel bír” – Noémo: Vagyok dal- és klippremier

Noémo varázslatos versfeldolgozással csempészi vissza az életerőt a komor novemberi hétköznapok szürkeségébe. A Vagyok című dal ráadásul túlmutat önmagán, hiszen a formáció november 24-én megjelenő, azonos című EP-jének előfutáraként debütál.
 
A Noémo névadója és énekesnője, Takács Noémi egy évvel ezelőtt ásta bele magát Csoóri Sándor művészetébe. Ekkor történt ugyanis, hogy Vecsei H. Miklós felkérte Csoóri tetszőleges művének megzenésítésére – aminek a zenész örömmel eleget tett. A megkeresés más megzenésítéseknél sokkal nagyobb alkotói szabadságot biztosított Noémi számára, válogathatott akár esszékből és prózákból is.
 
Carmina Burana
Csoóri megannyi írását elolvasva Noémi fejében önkéntelenül bennragadt, majd a végtelenségig visszhangzott a szerző Carmina Burana című költeményének két sora. Az énekesnő képtelen volt nem észrevenni a jelet, amit kapott – gitárt ragadott és egy izgalmas hangolást megtalálva a születő dal refrénje mondhatni azonnal kigurult. Ez az élmény számára is különlegesnek hatott, elmondása szerint dalszerzőként a gyorsaság nem tartozik a fő erényei közé:
„Vannak pillanatok, amikor jó időben találkoznak a különböző irányból érkező szálak és azonnal csomóponttá nőnek. Más korban, más helyen, más körülmények között éltünk Csoórival, mégis minden egyes szava rezonál az én életemmel is.”
 
Noémi a Felvidéken nőtt fel, viszont fiatal felnőttként Budapestre került, hogy zenei tanulmányait folytassa. Ennek a kétlakiságnak köszönhetően az ingázás és az azzal járó úton levés azóta is a mindennapjainak része maradt. Ezt a csellengő életérzést dolgozza fel a Vagyok című számnak szövege is, ami az alkotás és a dalszerzés folyamatával szintén párhuzamba állítható. A csellengő napok lehetnek ugyanúgy gondolatok és érzések is, amik elsőre talán kaotikusnak és eklektikusnak tűnnek... Viszont amikor végre beérnek és sikerül a megfelelő mederbe terelni őket, akkor a mindenből és semmiből végre egység lesz, összeáll egy nagy egésszé.
 
Csellengő napok pásztora
A hangfelvételen a Noémo már jól összeszokott csapatként dolgozott együtt Weil Andrissal, aki rögzítette az EP-t, és ő játszott ütős hangszereken is, Tóth Eszter pedig citerán működött közre. A keverést és a masterelést az előző lemez anyagához hasonlóan Fenyvesi Márton készítette.
A Vagyokhoz készült egy egyszerű, de nagyszerű videóklip, ami tökéletesen kiegészíti Noémo versfeldolgozását. Az alapötlet Noémi testvérétől, Takács Bálinttól származik, aki évek óta Londonban él és többek között zenéléssel és fotózással is foglalkozik. Szeptemberben adódott a lehetőség, hogy egy hónapot otthon töltsön, ekkor dobta be, hogy kiránduljanak egyet hármasban unokatestvérükkel, Darócz Danival és egyúttal forgassanak valamit a dalhoz.
 
 
A Magas Fátrában a Gardenská dolinánál egy várrom közelében rögzítették a csodálatos nyersanyagot, sikerült az egész videót a helyszínen leforgatni. Noémi ruhaválasztása sem volt véletlen, a képi világgal harmonizáló darabot választott, ami egy magyar-angol gyökerű tervező kreációja – a saheli nők block print technikájával készült Indiában. A vágási munkálatokat Bálint és Dani közösen készítették el, a végeredmény pedig kétségkívül egy makulátlan hangulatklip lett, ami még erősebbé teszi a szerzemény egyébként is erős mondanivalóját.