Nem minden nap áll együtt a színpadon Deák Bill Gyula, Little G Weevil, és Pribojszki Mátyás...

Nem minden nap áll együtt a színpadon Deák Bill Gyula, Little G Weevil, és Pribojszki Mátyás...

Vannak nagyon jó fesztiválhelyszínek, és vannak varázslatos fesztiválhelyszínek. A Pocca Piknik (ejtsd ahogy írjuk, de valójában ejtsd, ahogy szeretnéd) varázslatos tájon van. A Balaton-felvidéket nem kell bemutatni senkinek, ugye? Itt, Felsőörsön fesztiválozva a gyönyörű dombok mellett, még balatoni panorámát is kapunk. Tóth Balázzsal, a fesztivál igazgatójával beszélgetve mutatjuk be a Pocca Pikniket!

Az első kérdés mindenkitől az szokott lenni, hogy mi is az a Pocca?
Nos, ez a név Felsőörs egyik történelmi szőlődűlőjének nevét takarja, amit mi kellő tisztelettel használunk és igyekszünk jó hírnevét öregbíteni. Ezen a csodálatos helyszínen gyűlnek össze idén az általunk nagyra becsült zenei legendák, akik ráadásul idén egytől-egyik jubileumukat is ünneplik, tehát egy nagy szülinapi partira készülünk.

Nálatok valóban értelmet nyer, és tartalmat kap a “piknik” kifejezés! És nem csak azért, mert csodás-nyugodt helyszínen van a fesztivál! De maximalizáltátok a napi belépők számát, kiemelten fontos a gasztronómia, a család, a gyerekprogramok, és nem utolsó sorban a borkultúra is!
A koncepciónk nagyon egyszerű, szeretnénk a vendégeinknek olyan minőségi szórakozást biztosítani, mely túlmutat azon, hogy eljöttek egy koncertre, jól érezték magukat és hazamentek. Itt sok minden egyéb megjelenik, találkozhatnak, beszélgethetnek személyesen a zenészekkel, művészekkel, bekapcsolódhatnak az alkotás folyamatába, betekinthetnek a kulisszák mögé. Minden emberközeli és családcentrikus. A művészeknek és zenészeknek is szabad kezet adunk az önkifejezésmódra, mert hiszünk abban, hogy ettől lesz hiteles a megjelenésük és előadásuk. Tehetséges gyerekeknek is fellépési lehetőséget biztosítunk, de nem szeretnénk mindent előre elárulni, meglepetésekből nem lesz hiány, ezt garantáljuk.

Zenei magazin vagyunk, semmiképp ne hagyjuk ki a Pocca Piknik zenei kínálatát! A csütörtök is erős blues-ban, a péntek rockabilly-ben tarol, szombaton pedig igazi rock’n’roll a kínálat!
Igazán megtisztelő számunkra, hogy olyan zenei legendákat köszönthetünk majd a színpadunkon, mint Deák Bill Gyula, Fenyő Miklós vagy Szikora Róbert, Pribojszki Mátyás vagy Egry Péter. De minden további fellépőnk is ikon a maga nemében, akik mindannyian nagyon komoly dolgokat tettek már le az asztalra! Úgy gondolom, hogy bármely napra is jönnek el vendégeink, nagyon színvonalas programmal fognak találkozni, arról nem is beszélve, hogy minden nap vége egy jam session-nel zárul, amit magam is nagy kíváncsisággal várok! Nem minden nap áll együtt a színpadon Deák Bill Gyula, Little G Weevil, Pribojszki Mátyás… Kár lenne kihagyni ezeket a ritka pillanatokat!

 Az, hogy a Balaton-felvidéken, egy dűlőn születik egy fesztivál, az több kérdést felvet. Adódik a kérdés: ez a régió régóta az életed része?
Minden ami itt körülvesz minket, a Balaton, a Bakony, a csodálatos természet, gyerekkorom óta meghatározó része az életemnek, számtalan élményem fűződik hozzájuk. Nem is volt kérdés számunkra az ezredforduló környékén, hogy a Balaton Riviérának is nevezett települések (Felsőörs, Alsóörs, Paloznak, Lovas, Csopak) egyikén verjünk gyökeret, Felsőörsöt választottuk. Hobbiként szőlészettel, borászattal is foglalkozom, azt pedig már a véletlen és a szerencse hozta, hogy a területen elhelyezkedő levendulamező melletti nagy rét kiválóan alkalmas rendezvények megtartására.

Mi volt az első gondolatod, és mi volt a cél, amikor fesztiválszervezés mellett döntöttetek?
Hirtelen jött, spontán ötlet volt, semmiféle cél nem vezérelt, egyszerűen inspirált a csodálatos környezet, és zeneszerető emberként izgatta a fantáziámat, hogy vajon hogy szólalhat meg egy élőzenei koncert ebben a környezetben. Megkértem hát Pribojszki Mátyás barátomat, hogy csináljunk egy koncertet szűk baráti körünknek, és nézzük meg, hogy milyen lesz a visszhangja. A tervünknek azonban hamarosan híre ment, és egyre többen szerettek volna részt venni a zártkörű Blues&BBQ partyn. Ezért kiegészítettük a zenei felhozatalt (Bluesberry, Footprints zenekarokkal), szerveztünk hozzá egy kis gasztrót, művész barátaink is csatlakoztak hozzánk, és amikor az első gitárakkord felcsendült, akkor tudatosult bennünk, hogy egy fesztivál kellős közepére csöppentünk. Így kezdődött el a történet.

Hányadik alkalom lesz idén, hogy a Pocca Piknik várja a fesztiválozókat?
Idén immáron harmadik alkalommal rendezzük meg a fesztivált, melynek tematikája évről évre változik. Nem szeretnénk beskatulyázni magunkat műfaji korlátok közé, a változatosságot, színességet, értékközvetítést tartjuk szem előtt.
Az első évben egy egynapos Blues&BBQ partyt tartottunk, melynek sikere és visszhangja szinte kikényszerítette a folytatást. A második évet a tradicionális műfajoknak szenteltük, melyek közös tőről fakadnak, három napos Dixieland/Rockabilly/Blues fesztiválunk volt, kiegészülve gyerek-zenekarokkal és művészeti udvarral. Idén pedig igazi legendák látogatnak el hozzánk, ami hatalmas megtiszteltetés számunkra.
A piknik jelleg megtartására nagyon nagy figyelmet fordítunk, ezért a belépési létszámot limitáljuk.

Biztosan nagy számban lesznek visszatérő vendégek a fesztiválra, hacsak egyszer is megkóstolják a Balaton-felvidéki hangulatot!
Valóban, ez nagy erőt ad nekünk a folytatáshoz, hogy akik eddig itt jártak nálunk, mindenki méltatta a helyet, a körülményeket, a programokat. Megérinti a vendégeinket a környezet, a figyelmesség és a miliő. Igyekszünk minden területen a helyi értékeket megmutatni, mind zenekarok, mind pedig a gasztronómia és művészetek terén. Arra törekszünk, hogy mindenki egy életre szóló élménnyel távozzon.

Különlegesnek érzed a Pocca Pikniket a hazai fesztiválok sorában?
Örülünk neki, hogy ilyen sok minőségi fesztivál van a környékünkön, látszik, hogy nagy igény mutatkozik erre a fajta kikapcsolódásra a helyi lakosok és turisták körében. Mi nem szeretnénk senkivel sem összehasonlítani magunkat, csupán abban bízunk, hogy a jelenlegi felhozatalt a Pocca Piknik színesíteni tudja.

Fontosnak tartod, hogy bemutatkozzon a régió gasztronómiája a fesztiválon?
Igen, gasztronómiai szempontból is a helyi finom ételek és italok bemutatása a célunk. Környékünkön szerencsére számos igazán minőségi vendéglátóhely működik, akik visszatérő kiállítóink és presztizsnek tekintik a Pocca Pikniken való részvételt, mely számunkra nagy megtiszteltetés.

Biztosan különleges élményt ad - már csak a helyszín miatt is - minden fesztiválozónak a Pocca Piknik! De azért felteszem a kérdést: ha neked kellene röviden megfogalmaznod, és ajánlanod a “Poccát”, akkor mit mondanál?
Azt álmodtuk meg néhány éve, hogy egy olyan komplex, tradicionális, minőségi, zenei, gasztronómiai, összművészeti eseményt hozzunk létre, ahol családok, gyerekek, barátok, ismerősök önfeledten szórakozhatnak, kiszakadva a hétköznapokból. Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy erre a fajta kikapcsolódásra mekkora igény mutatkozik.

A Pocca Piknik egyik fellépőjét, Pribojszki Mátyást is megkérdeztük a rendezvény adottságairól:

"Mivel jó ideje a környéken élek, nem tudok nem hazabeszélni... A Pocca Piknik az ország egyik legcsodálatosabb régiójában a Balaton északi partján fekvő, festői szépségű Felsőörsön kerül megrendezésre. Egy olyan varázslatos helyszínen, amelyet mindenkinek látnia kell! Kiváló zenei programok mellett a családosokra is gondoltak a szervezők, így szinte mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el Felsőörsre június 29. és július 1. között! Akár egy babzsákon, egy finom helyi fröccsel lazulva hallgathatja a fellépőket, mindeközben ízelítőt kaphat a környékbeli gasztronómiából. A Pocca Piknik nem egy átlagos fesztivál, ahol egymást tapossák az emberek. Itt a fesztivál óriási területén, mindenki megtalálja a kényelmes helyét a domboldalon, akár egy plédet leterítve a fűbe, igazi piknik hangulatban. Minőségi szórakozás, csak ajánlani tudom! Gyertek a Pocca Piknikre!”

Pribojszki Mátyás
Jumping Matt & His Combo


-----
ÍRTA
: Nyerges Tamás
FOTÓ: Berzsényi Gergely
-----