„Nincs megfelelési kényszerünk, ezért olyan lesz a zene, amilyet igazán szeretnénk”

„Nincs megfelelési kényszerünk, ezért olyan lesz a zene, amilyet igazán szeretnénk”

Artica Sound interjú

Fotó: Pandur-Balogh Norbert / Northern Lights Photo HU
 
Létfilozófia masszív groove-okba, elektronikus lebegésbe, metálos gitárhangzásba és soulos töprengésbe csomagolva. Ezt kaptuk az Artica Sound legújabb, Eső című EP-jétől, ami május 24-én jelent meg az éterben.
 
A legújabb zenei anyagukról a zenekar frontemberét, Tikász Zsoltot (Leoo) kérdeztük.
 
A lemezen megjelenő szövegi témák meglehetősen tág értelmezésnek adnak teret, hiszen mindenki rálelhet bennük a saját élményeire, létigazolására. Ti milyen érzelmeket, eseményeket dolgoztok fel velük? 
A szövegek mindig a kész zenei alapokra íródnak, amelyek elindítanak bennem egy láncreakciót. A zenéhez mindig passzol egy téma, hangulat, amelyben haladva kialakul a végleges szöveg. Kerülöm a profán vagy sablonos megoldásokat, fontos, hogy a szöveg együtt éljen a zenével, és felemeljen minket. A témák mindig azok, amelyek gyakran felbukkannak az ember életében, és meg akarnak születni dalszövegként.
 
A Ki viszi át a szerelmet a híres Nagy László-vers megzenésített változata, azaz a költészet (is) nagy hatással van rátok. Mondhatjuk, hogy valamennyi művészeti ág inspirál titeket az alkotás során, vagy ez egy speciális eset? 
Richárd zenei kompozíciói ideális alapul szolgálnak további hangszeres játékra, valamint szívünknek kedves költemények feldolgozására. Az első Mandala LP-n is szerepelt egy József Attila-vers, és most Nagy László következett. Rókus korábban nem akart mikrofonközelben lenni, de ezt ő sem tudta kihagyni. Szerintem minden lemezünkre feljátszunk egy verset is, és remélem, bejönnek majd a közönségnek, ahogy ezek is. Nagy hatással vannak ránk a filmek – például most a Vikingben idézzük meg a hasonló című sorozatot –, az építészet és a design is. 
 
Az egyes dalok zeneileg igen összetett egészeket alkotnak, amelyek egymástól is nagyon különbözőek. Így terveztétek a kezdetektől, vagy addig alakítgattátok őket, míg létrejött ez a fajta komplexitás a dalokban?
A dalok tükrözik a zenekar zenei ízlését, sokféle stílust kedvelünk. A dalok eleve bonyolultabbak, mint az átlag popzenei sémák, de Ricsi ötletei, hangszerelései még jobban elvarázsolják őket. Mivel nincs megfelelési kényszerünk, ezért olyan lesz a zene, amilyet igazán szeretnénk. 
 
Hogyan látjátok, zeneileg hogyan fejlődtetek, változtatok a legutóbbi, Mandala című lemezetek óta?
A világban a változás az állandó. Természetes, hogy az idő múlásával más és más dalok és szövegek bukkannak elő a közös tudatalattiból, amelyek arra várnak, hogy eljátsszuk, felvegyük őket. A korábbi lemezekhez képest talán nagyobb lett az új anyag dinamikája, keményebb és finomabb irányba is elmentünk.