Összművészeti csobbanás Budapesten: hamarosan nyílik a Dürer Öböl

Összművészeti csobbanás Budapesten: hamarosan nyílik a Dürer Öböl

Interjú Nagy Zsolttal és Heim Rolanddal

Hogyan lehetne fokozni azt az élményt, amikor az ember egy langyos nyári délutánon a Dürer Kertben álldogál a lampionok alatt, egy sörrel ücsörög a buszban vagy egy koncertet hallgat a 041-ben? Például azzal, ha ezt az egészet átviszik a Lupa-tó partjára, és megspékelik egy sor izgalmasabbnál izgalmasabb szórakozási és szabadidős tevékenységgel.
 
A Dürer Part lehetőségeiről Nagy Zsolt tulajdonost és Heim Roland programszervezőt kérdeztük.
 
 
 
A kialakult járványügyi helyzet biztosan hatással van a Dürer Öböl logisztikájára, megvalósulására is. Miben érzitek a változást? 
Nagyrészt nincs változás, hiszen a munkálatok a megfelelő óvintézkedések betartása mellett zajlottak és zajlanak most is, így a nyitás nem tolódik. Jelenleg úgy állunk, hogy június 5-én megnyitja kapuit a Dürer Öböl. A programok szervezése már nehézkesebb, hiszen még csak most érkeznek sorjában a feloldások kormányzati szinten, és napról napra alakult át, hogy mit tehetünk és mit nem. Ettől függetlenül igyekszünk a lehető leghamarabb reagálni az új helyzetekre.
 
Melyek ezek az óvintézkedések, amelyeket betartotok?
A legnagyobb kockázatot a mi esetünkben is a vendégek közötti, illetve a vendégek és a személyzet közötti közvetlen kontaktus, valamint a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó, életképes vírusok jelentik. Ennek megelőzése érdekében a standard nyitási protokollokon felül a járvánnyal kapcsolatban tett óvintézkedésekaz elsődlegesek, amelyekre természetesen maximális figyelmet fordítunk. Ebbe beletartozik a beléptetési ponton történő kézfertőtlenítő állomások kihelyezése, a fertőtlenítőszer folyamatos utánpótlása, munkatársaink számára vírusölő hatású kézfertőtlenítők biztosítása, plexiüveg a jegypénztárnál – szóval minden olyan intézkedés, amely megszokottá vált az utóbbi néhány hónapban.
 
Miben lesz más az idei év Dürer Öble, mint a tavalyi?
Tavaly a két jelenlévő vendéglátó egység közül csak az egyiket üzemeltethettük, ám idén az egész öböl vendéglátását és programját át tudtuk venni, a külcsín alakításával egyetemben. 
A parton a természetes színek dominálnak majd, helyet kap a természetművészet, a képzőművészeti alkotások, és igazán igényes építményeink is a HelloWood közreműködésével. Mindez hosszú távon kínál számunkra kecsegtető lehetőséget, illetve szép kihívást is jelent azáltal, hogy a Dürer név lényegében kilép az Ajtósi Dürer sorról és egy olyan branddé válik, amely több fronton is meghatározó lehet a budapesti kulturális életben.
 
Tehát tulajdonképpen kiviszitek ide a Dürer Kertet és a páratlan hangulatát?
Természetesen várjuk a Dürer Kert közönségét, s talán mondhatjuk, hogy a Part a Dürer Kert egyfajta „strandosított” verziója lesz. Persze itt kimaradnak majd a hardcore, punk és a sötétebb hangvételű bulik, és inkább az interaktív programok fognak dominálni, nyugisabb koncertek és DJ-szettek, live actek. 
 
Milyen „helyszínek”, milyen programok várják az idelátogatókat? 
A Dürer Öbölben két vendéglátó egység is lesz, választékos kínálattal, illetve négy programhelyszín szolgál majd platformul az előadóinknak, fellépőinknek, vagy akár az alkotó kedvű látogatóknak. Míg délelőtt egy bábelőadást nézhetnek a lurkók a számukra kialakított helyen, addig a szülők valamilyen kézműves workshopon vehetnek részt, utána a vízi színpadon csendül fel egy csellista játéka az ebéd mellé, vagy épp egy lemezlovász festi alá nyári dallamokkal a vízparti naplementét. Mindeközben párhuzamosan egy röplabdameccs zajlik, vagy épp valaki először próbálja ki a SUP-ot és csobban egy hatalmasat, vagy valaki csak kiteker munka után biciklivel, és egy jógaórával vezeti le a napi feszültséget a parton. 
 
A gasztronómiára is nagy hangsúlyt fektettek?
Így van, a Hemingway étteremmel együtt csináljuk a helyszín gasztronómiai részét, ami egy nagyobb előrelépés számunkra, hiszen nagyon széles és színvonalas ételkínálattal várhatjuk az ideérkezőket, amellyel ugyanúgy meg akarunk felelni a Felelős Gasztrohős sztenderdjeinek, mint a strandok úgymond „klasszikus elvárásainak”. Így férhet meg egymás mellett az étlapunkon a sajtos-tejfölös lángos és a grillezett gomolya, zöldalmás kukoricás coleslaw salátával.
 
A zöldülő szemléletet megtartjátok? Esetleg továbbfejlesztettétek a korábbi törekvéseket?
Megtartjuk, sőt, rá is erősítünk, hiszen a zöld szemlélet a programokban is megjelenik. 
A kézműves foglalkozások, workshopok fő irányvonalát képezi az újrahasznosítás és környezetvédelem. A vendéglátás terén is törekszünk arra, hogy minél inkább előtérbe helyezzük az újrahasznosítható, illetve lebomló anyagok használatát, és szelektívvé tegyük a szemétgyűjtést, nemcsak a pult mögött, hanem az egész strand területén. 
 
Meddig tart majd az idei szezon? Még őszre is készültök programokkal?
Igen, bár március óta merőben más időket élünk, így alighanem kitolódik majd a szezon is szeptemberig. Nem mellesleg van egy olyan közös cél a Lupa Beachcsel, hogy ezt a szezonális dolgot nyárról nyárra egy-egy héttel kijjebb toljuk egy kicsit.
 
Ha egy mondatban kellene összefoglalnod, mit mondanál, miben nyújt más élményt a Dürer Öböl, mint bármelyik másik szórakozási lehetőség Budapesten és környékén?
Az, hogy a Dürer Öböl egy kultúrstand lesz, egy összehasonlíthatatlan élmény, amivel olyasvalamit szeretnénk, ami nincs, ami bevonzza a képzőművészeket, zenészeket, alkotni, tanulni, pihenni vágyókat, és olyat, ami nem volt eddig Magyarországon.