Progresszív pszichedelikus aranylakodalom

Progresszív pszichedelikus aranylakodalom

Interjú Gerdesits 50 Ferenccel

Főállásban a Quimby dobosa, de számtalan zabolátlan zenekarban megfordult már ifj. Gerdesits Ferenc, vagyis Faszi, a nemzet metronómja, akinek saját zenekara, a Marlboro Man tavaly lépett a 26. életévébe, maga a művész úr pedig idén az 50-be.
 
 
Néhány zenekar, sok zenész, még több saját meg nem saját dal, és fél évszázad. Mindenképp rocktörténeti eseményről van szó. Faszi elmeséli, hogy miért is.
 
Miért lettél a nemzet metronómja?
Szántó Faszi mutatott be így az Üllői Úti Fuck-koncerteken. Persze az előző dobosokat is így nevezte, de a név rajtam ragadt.
 
A május 11-i buli életműösszegző ünnepség lesz?
Nem lesz az, egy remek válogatás lesz az általam legjobban szeretett progresszív és pszichedelikus rock előadóitól.
 
Kik lesznek a vendégeid?
A teljes Quimby, Lead Zeppelin, és Marlboro Man zenekarok, illetve két fiam: Gerdesits Pál és Gerdesits Máté. És természetesen az odalátogató közönség.
 
Mennyire nehéz ennyi zenekart és zenészt egy színpadra állítani? Nem csak technikai szempontból…
Borzalmasan nehéz, a sok elfoglalt muzsikust próbákra összeszervezni, kitalálni, hogy ki melyik dalban játsszon, rábírni, hogy megtanulja és mindezt egyeztetni – keserves precíziós munka, de egy jó eszű dobosnak nem lehetetlen!
 
Mi alapján válogattad ki a dalokat, amik megszólalnak majd?
A kedvenceim közül válogattam, így is csak a töredéke került bele a műsorba azoknak a zenéknek, amiket nagyon szeretek. Olyasmire gondoltam, mintha egy buliban valaki feltenné a kedvenc dalait, csak éppen itt élőben fogjuk őket megszólalni. Részünkről a DJ-k elmehetnek kapálni.
 
Külföldi előadók számai is felcsendülnek. Kiktől fogtok játszani és miért pont?
Jethro Tull, Camel, Hawkwind, Neil Young, Led Zeppelin, Monster Magnet és a legnagyobb kedvencem, Roy Harper dalait. Pont ezért, és hát remélem, hogy ezzel másoknak is örömet okozunk.
 
Fél év telt el a Marlboro Man legutóbbi lemeze óta. Szoktad hallgatni? Milyennek találod ebből az időtávolságból?
Nagyon ritkán, nem szoktam a saját dolgaimat hallgatni, mivel annyi más zene van a világon. Mindenesetre a legutóbbi hallgatás után is azt éreztem, hogy szinte semmit nem változtatnék rajta, amit nagyon kevés alkotása után mondhat el az ember, általában a hibákat hallja rajtuk. Büszkék lehetünk rá, ideje lenne befutni vele!
 
Mit jelent számodra az 50? 50 év R&R megviseli az embert?
50? Ez attól függ, mi van utána: forint, sör, óra, pofon vagy akár nulla? Amúgy persze, hogy megviseli, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. De mivel manapság menő hazudni, ezért azt mondom, hogy fittebb vagyok, mint valaha, energikusabb, szebb, vonzóbb, javul a látásom, semmi szükségem pihenésre és bármikor az asztal alá iszom a fiatalokat. Ugye?
 
Császár Gergő
fotó: Lukács Dávid