Az énekesnő, akibe könnyű beleszeretni

Az énekesnő, akibe könnyű beleszeretni

Sinead Burgess

Érzelmes és sokoldalú – így lehetne jellemezni leginkább Sinead Burgess zenéjét. A fiatal énekesnő Ausztráliában kezdte karrierjét, majd Amerikába költözvén új rajongókat szerzett, Nagy-Britanniában pedig szintén megnyerte magának a közönséget és hazánkban is kezdik többen megismerni.

Írta: Ebergényi Viktória


Fotó: Eleonor Jane

Sinead Burgess 1990. november 10-én látta meg a napvilágot Brisbane-ben, Queenslandben Collen Glover és Brett Burgess gyermekeként, azaz idén fogja betölteni a 30-at. Fiatal kora ellenére szép karriert tudhat a magáénak, hiszen bár még nem tartozik a legnagyobb nevek közé, mégis szép számmal akadnak rajongói, immáron azt is mondhatjuk, hogy a világ minden táján. Közösségi oldalait megnézve ugyanis láthatjuk, hogy a hozzászólók között több ország lakosai képviseltetik magukat, de persze nyilvánvalóan a dalszerzőként is tehetséges lány leginkább hazájában, Ausztráliában ismert.

Karrierje igen korán kezdődött, amellett ugyanis, hogy már gyerekkorában az ő hangjától és gitárjátékától volt hangos a Burgess-ház, mindössze 16 éves volt, mikor az ABC Music lemezszerződést ajánlott neki. A zene ekkor már nemcsak hobbi volt számára, hanem nagyszerű karrierlehetőség is, hiszen valósággá vált számára az, amit azelőtt mindig akart: a hangjával adni valamit az embereknek. 2008-ban leforgathatta saját videoklipjét, majd 2009-ben meg is jelent a You Get Me, valamint az azonos címmel rendelkező bemutatkozó EP-je is. Mindig is az volt az álma, hogy nagylemezeket készítsen és erre meg is kapta a lehetőséget, Amerikába utazhatott, hogy felvegye új dalait. Miután azonban befejezte a stúdiómunkálatokat és visszahallgatta a mások által írt dalokat, úgy érezte, azok nem igazán tükrözik azt, hogy ki is ő valójában, így ez az album azóta sem jelent meg. Helyette visszatérvén hazájába új dalokon kezdett dolgozni. 
 
Fotó: Amy Handegard
 
2011-ben aztán szomorú esemény miatt írt dalt. Queenslandet ugyanis árvíz sújtotta, amely már csak azért is megérintette az énekesnőt, mert ő maga is ebben a tartományban született. „Ezt a dalt 13 órakor írtam, mikor megláttam a Toowoombában készült felvételeket. Számomra a zene azon az érzéseim kifejezésének legjobb módja, amelyekről nem igazán tudok beszélni. Ennek a dalnak az a célja, hogy az érintettek az emlékezetünkben maradjanak és megkapjanak minden szükséges segítséget. Minden dollár számít. Ez nem az a probléma, amely a következő időszakban hamar megoldódik” – írta akkoriban Rise Above The Tide című megható balladájához az énekesnő. Néhány hónappal később aztán kiadta Postcard című kislemezét, amelyhez hozzápakolta All For Now című dalát is, ezeket pedig ingyenesen letölthetővé tette hivatalos weboldalán. Előbbi dalhoz pedig videoklipet is készített. 
 
2012-ben aztán Goodnight America című dalával és annak videoklipjével hódított. A cím ellenére viszont leginkább hazájában aratott vele sikereket. 2013-at aztán Rearview Mirror című újdonságával nyitotta. Ehhez is készített videoklipet. Aztán nem sokkal később Youngblood Hawke oldalán énekelte fel a Big City Lights című szerzeményt. A dal érdekessége, hogy ezt is ingyenesen letölthettük akkoriban. Ugyanebben az esztendőben indult róla egy magyar rajongói oldal a Facebookon, amelyre azóta is többször üzent már. A magyarok ekkortájt kezdték felfedezni az énekesnő tehetségét és bár azóta sem tudja az egész ország, hogy ki ő, azért már kezdik egyre többen megismerni a nevét. 2013 októberében pedig igen aranyos gesztust tett. Ugyanis a rajongói oldalra magyarul írt üzenetet: „Küldése szeretet Magyarországra! Xx” Bár az üzenet meglehetősen magyartalan volt, mivel bizonyára fordítóprogramot használt, de azért szerencsére többen is aranyosnak találták ezt a gesztust. 2014-ben tyDi Redefined című albumán kapott közreműködői lehetőséget a Racing Kites és a Box of Lego című dalokban, így pedig ismét más stílus kedvelői ismerhették meg a hangját.
 
Fotó: Eleonor Jane
 
2015-ben bejelentette közösségi oldalain, hogy úton van új EP-je. Meg is jelent a felvezető Wolf című dal kislemez formájában, amelyet nem sokkal később az azonos címet viselő EP követett. Az énekesnő ezekkel a dalokkal nagy stílusváltáson ment át, de a rajongóknak ez is bejött. „Erre az albumra azt mondanám, hogy a dalszövegek nagy része szabadon áramlott. Minden dal olyan helyzetből és érzelemből származott, amelyeken akkoriban átmentem, és amelyeket próbáltam megérteni, így mikor írtam őket, szinte saját magamnak adtam tanácsokat” – nyilatkozta Rachel Longnak a megjelenés után. Bár a Wolf csak digitális formában kapható, az énekesnő mindig arról álmodozott, hogy majd a nagylemezét kézzel fogható változatban is kiadhatja.
 
 
2017-ben megtette azt a lépést, amelyet addig nem: Amerikába, egészen pontosan a countryzene központjába, Nashville-be költözött. Hamar bele is vetette magát a munkába, nekifogott ugyanis új dalainak megírásába. 2018 februárjában a Norman’s Rare Guitars üzletben mutatta be új, Momma Raised A Ramblin’ Man című dalát, amelyet akkor csak Ramblin’ Man címen töltött fel a legnagyobb videómegosztó portálra a gitárbolt. Kislemezen mégsem ezt jelentette meg az énekesnő, Damaged Goods című dalát adta ki ugyanis. Ezt követően aztán hatalmas lehetőséget kapott. A country zenében nagy népszerűségnek örvendő The Shires kérte fel ugyanis előzenekarnak brit turnéjukon. Így már új közönség ismerhette meg a nevét, ezrek előtt koncertezhetett ugyanis több brit városban is. A rajongók személyesen is találkozhattak vele, és bizony már új albumát is megvásárolhatták kézzel fogható formában, amellyel nemcsak az énekesnő, hanem a rajongói számára is nagy álom teljesült. Augusztustól aztán már hivatalosan is megjelent az album, amelyet az interneten bármelyik országból meg lehet rendelni digitális és kézzel fogható változatban is, nagyszerű hangzásvilágának és persze a turnénak köszönhetően pedig megszerezte a 3. helyet az iTunes countryalbumokat felvonultató listáján. Összesen négy dalt jelentetett meg róla kislemezként: a címadó, Damaged Goods után ugyanis a Tennessee Bound, a Gonna Be Alright, valamint a Praising God, Raising Hell című szerzeményeket dobta piacra ilyen formában. Készültek videoklipek is, méghozzá a Praising God, Raising Hell, a Wildflowers of Colorado, illetve a Damaged Goods című dalokhoz, valamint a Tennessee Bound címet viselő nótához rajongóinak készített köszönővideót. Persze az albumon más kislemezre érdemes dal is helyet kapott, például a Somewhere Between You And Vegas, amely remek lemezindító ballada.
 
 
Tavaly aztán kiadta Reno című kislemezét, amely minden bizonnyal új albumát hivatott felvezetni, bár az is igaz, hogy a jelenlegi, egész világot érintő helyzet miatt hazájában önkéntes karanténban lévő énekesnő arról még nem számolt be rajongóinak, hogy mikor dobja piacra új dalait.