Special Providence - interjú

Special Providence - interjú

A Kaltenecker Zsolt, Kertész Márton, Fehérvári Attila és Markó Ádám alkotta prog jazz-rock kvartett igazi kuriózum a hazai zenei piacon, és külföldön is alakulnak a dolgaik. Markó Ádám válaszolt.

Most tértetek vissza a HAKEN-nel és az Arkentype-pal közös európai turnéról. Róluk mit kell tudni? Hogy fogadott titeket a kinti közönség? Van olyan helyszín, különleges momentum, amit külön kiemelnétek?

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a zenekar eddigi legsikeresebb turnéja volt, 11 koncert 7 országban, a mai progmetal szcéna egyik legnagyobb brit csapatával. Kivétel nélkül teltházas koncertek, rengetegen ismertek már minket, és ugyanakkor sok új embert szereztünk a közönség soraiban! Ezért éri meg a support band titulus és azt hiszem, ezt kimaxoltuk. Hihetetlen fogadtatást, elismerést és rajongást kaptunk az emberektől, nagy lépést tettünk előre! A párizsi és madridi koncertek voltak a legdurvábbak, mind érzelmi és reakció tekintetében, elképesztő volt. Mindkét zenekarral komoly barátság született, amely nyilván remek a jövőre nézve.

Már készül az új album. Ez mennyiben lesz más mondjuk a legutóbbi, Essence of Change-hez képest? Egyáltalán mit gondolsz az eddigi négy lemezről és az új anyagnak hol van a diszkográfiában a helye?

Annyit elárulhatok, hogy egy világhírű amerikai producerrel fogunk dolgozni, a dob-basszus felvételek külföldön fognak történni. Nem kapkodjuk el a dolgot, szeretnénk az eddigi legérettebb, legkidolgozottabb anyagot összehozni. A csapat új szintre lépett az elmúlt évben, a prog szcénában komoly nevet szerzett világszerte, és ez csak arra serkent minket, hogy még jobb munkát végezzünk. Az eddigi 4 lemez egy igazi Special Providence zenei evolúció, melyben kialakult a zenekar egyedi hangja, stílusa. A folyamatos változás tette-teszi érdekessé, egyedivé amit a zenekar képvisel, az új lemez egy újabb mérdföldkő lesz ebben.

A június 23-i koncertre már új dalokkal is készültök? Mi az, amivel különlegessé fogjátok tenni az egyetlen fővárosi fellépést?

Komoly repertoárral készülünk, sok régi dal is elhangzik majd. Azt gondolom, hogy egy Special Providence koncert mindig különleges, semmi egyéb extrával nem készülünk, viszont ebben az évben többet nem játszunk itthon, úgyhogy, aki szeretne látni minket, ne mulassza el! Az osztrák Palindrome nevű őrült csapat nyitja az estét, érdemes időben érkezni!

Neked mit jelent a Special Providence? Melyik dalt/lemezt ajánlanád azoknak, akik eddig a nehezen emészthetőség miatt csak távolról figyelték a zenekart?

A Special Providence a saját gyermek, az életem egyharmadát töltöttem már vele. Önmegvalósítás, önkifejezés, misszió és művészet egyben. Mindnyájan ezért az érzésért kezdtünk el zenélni és ezzel értük el karrierünk legnagyobb sikereit, valósítottunk meg álmokat, és van esélyünk arra hogy még többet elérjünk. Annak ellenére hogy ez egy rétegzene, instrumentális és a periférián van, a zenekar külföldi sikerei igazolják, hogy a jó, egyedi zenére igenis nagy szükség van és ez egyre inkább így lesz! Ha valaki meghallgatja a zenekar harmadik 'Soul Alert' című lemezét, és elég nyitott zeneileg biztos talál olyan dalt, ami megfogja.

FB esemény...

MaryMoss

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.14.