„Talán kitágul annyira a tér, hogy a jövőben már nem csak egy zenekar leszünk”

„Talán kitágul annyira a tér, hogy a jövőben már nem csak egy zenekar leszünk”

Megjelent Trap kapitány és a THA SHUDRAS legújabb dala, a Süss fel nap, ami a hozzá tartozó videoklippel együtt bepillantást nyújt a zenekar eredettörténetébe. Varázslatos világ tárul a szemünk elé – és az, amit látunk, még csupán csak a kezdet! A részletekről a zenekar frontemberével, Trap kapitánnyal beszélgettünk.
 
Miért éreztétek fontosnak, hogy az eredettörténetetek témáját dalokon és klipeken keresztül dolgozzátok fel?
Trap kapitány: Alapvetően a THA SHUDRAS arculata abból a mesevilágból van, amit gyerekkoromban kitaláltam. Később az életem során is olyan akadályok gördültek elém, amiket egyszerűen csak úgy tudtam feldolgozni, hogy lejegyeztem őket, átfordítva ebbe a képzeletbeli dimenzióba. Ezeknek a történeteknek egy része két évvel ezelőtt már novellává állt össze. Ekkor érkeztünk arra a pontra, hogy valamilyen formában belevágjunk abba a musical-szerűségbe, amit régóta emlegetek a médiában. Felszeleteltem a novellát négy egységre, amikhez pedig kiválasztottuk a négy legjobb nótánkat a legutóbbi alkotótáborunkból. A Süss fel nap klipje valójában egy harmadik epizód, ami az első elkészült audiovizuál opusza ennek az említett novellának. Azért ezzel kezdtük, mert mind dallamvilágilag, mind képileg ezt éreztük a legjobb antrénak ebbe a varázslatos világba. 
 
Egy tag kivételével mindenki megmutatja az arcát. Ez egy mindenkiben egyszerre megérő döntés volt? Miért érezte úgy a zenekar, hogy eljött az „előbújás” és önmagatok felvállalásának ideje?
Ennek kizárólag dramaturgiai oka van. A novellában a kígyó királynő megnémított egy ugróegeret, mert az rosszakat mert róla mondani. Tehát Ő mindig is egér volt. Egy sofőrt, aki szembeszegült vele, pedig szörnyek elé vetetett, akit ezek addig marcangoltak, míg csak a lelke maradt meg. Ennél a karakternél pedig csak emiatt látunk emberi arcot is. A bírónak és a kisfiúnak viszont maga Trap kapitány készíti a varázsmaszkokat a klip cselekményében lévő bonyodalom megoldásaképp.
 
Több ponton megjelenik a klipben a varázslat. Néhol te hajtasz végre mágikus tettet (például a gitár húrjaival), máshol téged ér el a varázslat (például mágikus tárgyakat kapsz a többiektől). Ennek mi az oka és a szerepe a történetben?
Ebben a világban úgynevezett auktorok alkotnak meg mindent, amivel aztán leginkább mások ékeskedhetnek. Ilyen auktor Trap is (emiatt tűnik varázslatnak az az ismeretlen tudomány, amit alkalmaz) és ilyen auktorok hagyatékai azok az ereklyék is, amiket a megoldott problémákért cserében kap a főhős. Az egértől Ugor ugrócipőit kapja, a lélekembertől egy magnetik kesztyűt, a megmentett kisfiútól az erőjogart, a bíró törött csodatükréből pedig maga Trap kapitány készíti el saját szemüvegét és a tükörmaszkot, hogy igazságos ítéletek születhessenek.
 
Milyen további terveitek vannak ezzel a projekttel kapcsolatban? Mennyi eredettörténet-dalt terveztek, mi a projekt csúcspontja?
A klip azzal indul, hogy menekülök a királynő elől, miközben a „vatyák”jai a nyomomban vannak. (Ezek azok a lények, akik a sofőrből is lélekembert csináltak.) A jövőben ennek az előzményei és befejezése fognak elkészülni hasonló story-klip formátumban.
 
A szakma egyik legelismertebb alakjával, Indiánnal forgattatok. Hogyan indult a közös munka, miként zajlottak a nagy költségvetésű klip felvételei?
Úgy éreztem, hogy ennél a klipnél olyan szakmabelit kell felkérnünk, aki a színház vagy a film műfajában is rutinos. Nem volt egyszerű feladatunk, mert a stábbal bele kellett férnünk egyetlen napba így a maszkok, jelmezek, sminkek idejét is beleszámolva hajnalban kellett kezdenünk és este 10-11-ig toltuk megállás nélkül a tűző napon egy hegy tetején, körülöttünk erdővel. Mindeközben figyelve a később elkészülő speciális effektekre. Ennek ellenére Indi nyugodt, baráti hangulatban levezényelte és a csapat se nyűglődött.
 
 
Hogyan találtátok meg az ideális szereplőket és helyszíneket?
A helyszíneket a Los Tiki Pictures emberei kutatták. Igyekeztek egy olyan erdőt találni, amiben minden helyszínt és akadályt megjeleníthetünk, ami a történetben szerepel. Árok, szakadék, tövisfal, barlang, falu stb. Szerencsére a gyártásvezetőnkkel, Bognár Tibivel fel is fedeztek egy placcot, ahol 15 perc gyalogútnyi körzetben a bázistól, mind meg is volt. A casting nagyon adta magát. A TV nézőknek nem ismeretlen Pásztor Virág, a párom gyerekkori barátnője alakítja a kígyó királynőt, a moziból is ismerős Tóth Kriszti pajtim, pedig a sofőr főnökasszonyát. Ő ajánlotta a kisfiút is, Császár Bíró Mátét. 
 
Milyen új szakasz kezdődik ezzel a zenekar életében?
Talán kitágul annyira a tér, hogy a jövőben már nem csak egy zenekar leszünk. Trap kapitány pedig nem csak egy előadó.
 
Írta: Nagy Daniella
Fotó: Gáfor Délia
 
 

Az interjú megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.