Légypapírtól a lelki sérültekig

Légypapírtól a lelki sérültekig

Ten Big Toys-interjú

A Ten Big Toys egyszerűen olyan akar lenni, mint amilyen stílusjegyeket a négy zenész magában hordoz. Miért is érdekes ez? Talán azért, mert pont nem ilyen, avagy olyannak szeretnék mutatni magukat, hanem egyszerűen odatenni azt az életérzést, akár gátlásokat, félelmeket, vagy éppen szabadság-vágyat, amilyenek ők. Hallottunk már ilyet? Meglehet, de ha meghallgatjuk és megismerkedünk a TBT zenéjével, akkor rájövünk, hogy tényleg saját utat járnak.

Miért akarnak csajok zenekarosat játszani? Jó ez a trend?

Orsi: Ezt skippelem, bocs.

Erika: Lehet, hogy trend, de mi csak csináljuk, ami jön, és ez jött. Szerencsére nem az őskorban vagyunk, jó ideje a nők ugyanolyan joggal foglalnak helyet a zenei életben, mint a férfiak. Más kérdés, hogy melyik kultúrában hogyan fogadják ezt el. Egyébként nálunk az arány 2-2, szóval tökéletes egyensúlyban vagyunk. Ja, és hogy miért akarnak a csajok zenekarosat játszani? Csak azért, amiért bárki: mert jó!

Alex: Még csak rövid ideje voltam a TBT-ben, amikor elhívtam a többieket egy másik zenekarom koncertjére, ahol az frontemberünk a színpadon egy ideig arról beszélt, hogy amúgy milyen rossz lehet a dobosoknak, hogy végig férfi seggeket kell bámulniuk egy koncerten. A koncert után megbeszéltük Orsival és Erikával, hogy itt bezzeg milyen jó dolgom lesz. A másik zenekarból azóta ki is léptem.

2018-ban full lány bandaként alakultatok. Mi hozta a változást?

Ákos: Alex és én.

Alex: Igen.

Orsi: Igen, és valóban lány bandát akartunk az elején, mondván, az milyen poén lenne. Hogy ez miért nem lett végül így, annak nagyon egyszerű oka van: nem találtunk a projekthez megfelelő női zenészeket. Konkrét elképzelésünk lett a soundot illetően, és ehhez kerestük a hangszereseket. Már mindegy volt, milyen nemű, vagy melyik bolygóról származik.

Akárhogy nézzük, ebből lassan trend lesz, és itthon még csak nemrég kezdődött el. Gondolkodtatok már azon, hogy lesznek, akik követnek majd titeket? Színes ruhák, fiúk-lányok, egyedi zenei stílus, menő szövegek...

Ákos: Magunkra koncentrálunk elsősorban és szerencsére nem trendekhez szeretnénk idomulni, maximum egymáshoz. Azt mindig elismerésnek vennénk, ha valaki minket akarna utánozni, viszont onnantól az „egyedi zenei stílusa” például, amit említesz már nem lenne egyedi.

Orsi: A trend engem addig érdekel, amíg azonosulni is tudunk vele. Igyekszünk a jó ízlés határain belül maradni, és kerülni a cikit. Hazudnék, ha azt mondanám, valamennyire nem követünk trendeket, de az inkább a zenei hangzásra vonatkozik, és a dalszövegek stílusára... “haladunk a korral”. Nem gondolkodtam azon, hogy lesznek -e, akik követnek, de jól esne, az tuti.

Hogy férnek össze a színes ruhák és a vidámság a “beszólogatással” és az üvöltéssel?

Ákos: Kényelmesen! Lazán bulizva kiengedni a gondokat elég frankó módja a szórakozásnak és felszabadulásnak egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy közben odamondogatva lehet, hogy aki hall minket, észhez kap: „bakker, túlagyalom az egészet”. Nincs elrejtve a probléma, de néha kicsit ki is van nevetve.

Orsi: Haha! Miért, te átöltözöl feketébe mielőtt beszólsz valakinek? Attól, hogy megvan a véleményünk, és azt az átlagnál pimaszabbul, vehemensebben közöljük, még alapvetően lehetünk vidám emberek.

Alex: Én amúgy csak fekete ruhákat hordok, de itt meg színesbe “kell” öltözni. Emiatt nem érzem magam olyan komfortosan, szóval szívesebben szólogatok be.

Erika: Mi amúgy rohadt sokat röhögünk, nem is értem ezt az agressziót hahaha.

Mi az, hogy “villan a vaku és pont így vigyorog a fészen minden lelkisérült”?

Erika: Mindenki lelki sérült. De szerintem ismerős lehet az a helyzet, amikor látszik valakinek a szelfijén, posztján, hogy valójában semmi másról nem szól az élete, csak a magamutogatásról. Ül a szobában vagy mindegy is, hol van, és a külvilágnak jelent, hogy mi van vele. Csak közben elfelejt élni. Na egy ilyen jelenetről szól ez a szövegrész.

Tehát akkor ezzel a szöveggel ki akarjátok rángatni az embereket valamiből?

Orsi: Egyfajta buzdítás, hogy mozduljunk ki a virtuális világból, ne a monitorok mögül ugassunk, hanem éljük meg a valóságot. Táncoljon aki él!

Erika: Nem tudom, én szeretem inkább azt elképzelni, hogy egyszer valaki majd elküldi egy haverjának ezt a számot, hogy bakker gyere már, menjünk, ne ücsörögj otthon. És akkor a haver majd felpattan és megy, megváltozik az élete, örökké boldog lesz, satöbbi… Nyilván viccelek, de amúgy igen, azért olyan zenekar vagyunk, akiknek a szövegeire érdemes odafigyelni, még nekünk is van benne üzenet, ami időről időre máshogy hat.

Ti magatok hogy bírjátok a mostani megpróbáltatásokat? Ha jól tudom, a debütálást is korábbra terveztétek.

Alex: Én elvagyok. Ezelőtt se engedtem sok embert 1,5 méternél közelebb magamhoz.

Orsi: Én nem viselem jól. Nem csak a zenekar előrehaladása miatt, hanem a közhangulat és a beszűkült lehetőségek is megviselnek. Talán nem vagyok ezzel egyedül, és nem is akkora megfejtenivaló ez, most mindenki szarul van.

Erika: 2018-tól építjük a zenekart, és már 2020 tavasszal szerettünk volna kijönni, és koncertezni. Érzelmileg hullámvasút volt az egész, és úgy néz ki, még tart. Nagyon furcsa időszak ez, sok energia kell hozzá, pedig koncertek sincsenek. De ez egy brutál jó csapat, mi négyen plusz Nóniusz.. Még ha nehéz is, azért baromi szerencsések vagyunk…

A TÁNC egy pörgős bulizene, rock és egyéb hatásokkal. A többi zenétek is hasonló lesz? Mit várjanak azok, akik követik a Ten Big Toys csatornáit, mivel fognak még találkozni?

Ákos: Rengeteg stílus között lavírozunk és nem zárkózunk keretek közé. Folyamatosan születnek az ötletek, a bezártságnak előnye is van: groove-os riffektől kezdve hiphop alapokba illő témákon át a modern technical metal figurákig mindenféle elképzelés bekerült már a kalapba az elmúlt időszakban. Hasonlóság is lesz a korábbiakhoz mérten, viszont mindig előkerül majd valami újdonság: új szövegtéma, új zenei megoldások. Nem ismételni szeretnénk magunkat, hanem folyton megújulni akár két dal között is viszont úgy, hogy amit hallunk, az attól még Ten Big Toys maradjon.

Orsi: Sok őrület, szókimondás, energia, humor....erre mind számíthattok tőlünk a jövőben.